Acerola

Historia witaminy C to lata 30-te ubiegłego stulecia. Najpierw została wyizolowana z owoców papryki, a 5 lat później zsyntezowano ją w laboratorium. Wkrótce okazało się, że dzieło chemicznej syntezy, nie jest tak doskonałe, jak to, które tworzy natura. To dało początek poszukiwaniom naturalnych źródeł witaminy C. Ostatecznie w „rankingu” krajowym zwyciężyły owoce dzikiej róży, w światowym natomiast owoce aceroli. Acerola – to roślina klimatu tropikalnego, nazywana inaczej „wiśnią z Barbados”. Obecnie uznawana za źródło najlepiej przyswajalnej witaminy C. Ze 100 g świeżych owoców można otrzymać od 1400 do 2500 mg tej witaminy. Sproszkowane owoce aceroli w jednym gramie zawierają jej aż 225 mg, co odpowiada zawartości witaminy C w sześciu cytrynach.

Acerola 125mg x 120 tab. Naturalna Vitamina C

To właśnie z owoców aceroli otrzymuje się obecnie najlepszej jakości preparaty witaminy C i jej pochodnych. Acerolę można stosować w profilaktyce oraz pomocniczo przy zakażeniach wirusowych i bakteryjnych. Jej priorytetowym zadaniem jest wspomaganie mechanizmów odporności na wiele sposobów np. pobudzanie pracy grasicy, produkcji komórek odporności, interferonu i glutationu. Tym samym może łagodzić przebieg chorobom oraz i zapobiegać nawrotom. Preparaty naturalnej witaminy C z aceroli zaleca się dorosłym i dzieciom przed i po szczepieniach ochronnych oraz w celu wzmocnienia bariery obronnej, którą tworzą błony śluzowe układu pokarmowego (skąd pochodzi 70% odporności)

Każdego z nas cechuje naturalna i adaptacyjna odporność organizmu, która broni nas przed infekcjami. Gdy równowaga układu immunologicznego zostaje zachwiana a odporność spada, częściej chorujemy. Jak sobie pomóc?

Dlaczego odporność słabnie? 

Odporność organizmu zależy min. m.in. sposób odżywiania, poziom aktywności fizycznej, czasu poświęcanego na odpoczynek i regenerację, stresu. Odpowiednia ilości energii oraz witamin i składników mineralnych zmniejsza ryzyko zachorowania. Z drugiej strony niepełnowartościowe posiłki, nawet jeśli jemy je regularnie, nie zapewniają składników koniecznych do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Brak odpowiedniej ilości snu nie pozwala na właściwą regenerację. Gdy jesteśmy niewsypani i znajdujemy się pod dużą presją np. w pracy nasze siły słabną. Natomiast przebywanie w towarzystwie kichających osób czy korzystanie z tych samych naczyń, co chorzy (bez ich mycia) podnosi prawdopodobieństwo zarażenia się infekcją przenoszoną drogą kropelkową.

Czym jest acerola?

Acerola to inaczej malpigia granastolistna, wiśnia z Barbados lub nadgwiazdka granastolistna. Występuje w Ameryce Północnej na terenie Meksyku i Teksasu, w Ameryce Środkowej i w północnej części Ameryki Południowej. Jest to rozłożysty krzew, zazwyczaj o wysokości od 2 do 3 metrów. Jej owoce są niewielkie, lekko spłaszczone i w czerwonym kolorze. Miąższ natomiast jest soczysty i bardzo kwaśny. Co ciekawe, jeden taki owoc zawiera tyle samo witaminy C, co cały kilogram cytryn. W 100 g znajdziemy ok. 4500 mg witaminy C. Jest to bardzo duża ilość. Dodatkowo na jej poziom wpływa również nasłonecznienie samego drzewa. Acerola zawiera również witaminy: A, B1, B2, PP oraz wapń, fosfor i żelazo.

Acerola ze Stevia

Jak acerola wpływa na odporność?

Nasz organizm nie ma zwyczaju gromadzenia zapasów witaminy C, a jej nadmiar jest wydalany. Należy więc dostarczać ją sobie regularnie w odpowiednich ilościach. Dobowe zapotrzebowanie wynosi 1 mg/kg masy ciała dorosłego człowieka lub 2 mg/kg masy ciała dziecka. U kobiet w ciąży, cukrzyków, palaczy oraz osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze, miażdżycę bądź prowadzących stresujący tryb życia, wartość ta wynosi 1,5 mg/kg masy ciała. Sama witamina C ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Acerola – obecna również w preparatach – wpływa na zwiększoną produkcję przeciwciał, pomaga przeciwstawiać się infekcjom, neutralizuje działanie wolnych rodników, wspiera naturalną produkcję kolagenu, obniża skłonność do odkładania się złogów cholesterolowych, poszerza światło i wzmacnia kondycję naczyń krwionośnych, obniżając tym samym skłonność do powstawania siniaków i krwawień. Ogólnie poprawia stan odporności i zapobiega długotrwałemu zmęczeniu.

podobne wpisy

Jamie Oliver 5 Składników po śródziemnomorsku
odżywianie

Nowa książka kucharska Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku”

Nowa książka kucharska Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku” trafi na półki polskich księgarni już 11 października! Po bestsellerowych „5 składnikach”, które sprzedały się na całym świecie w liczbie 3,3 miliona egzemplarzy, Jamie Oliver powraca, by celebrować śródziemnomorskie smaki z wykorzystaniem sprawdzonej pięcioskładnikowej formuły. „5 składników po śródziemnomorsku” przeniesie cię w słoneczny klimat Grecji, Francji, […]

Czytaj...
(fem)zdrowie

Active Mind Complex  – nowość od Herbalife wspierająca pracę mózgu

Blisko 3/4 Polaków przyznaje się do problemów z koncentracją i zapamiętywaniem informacji. Sprawności umysłowej nie pomaga codzienny stres, przemęczenie, nadmiar obowiązków. Co więcej, problem ten dotyka wszystkie grupy wiekowe. Odpowiednia dieta, suplementacja i ruch mogą wspomóc pracę mózgu i poprawić nasze codzienne funkcjonowanie.

Czytaj...
(fem)zdrowie odżywianie

MRP, czyli o posiłkach w proszku i jedzeniu przyszłości…

MRP  Meal Replacement Powders to odżywcze, wieloskładnikowe, zbilansowane produkty spożywcze w postaci proszku lub formie stałej jako batonik. Posiłki w proszku są tak skomponowane, że mogą zastąpić pełnowartościowy posiłek. Zawierają wszystkie niezbędne, właściwe dla danego dania witaminy, mikroelementy oraz wszelkie niezbędne substancje odżywcze, jakie ludzki organizm potrzebuje do codziennego funkcjonowania. 

Czytaj...