Ciasta bez pieczenia – przepisy

0

Uwielbiasz desery, ale pieczone ciasta niespecjalnie ci wychodzą? Alternatywą dla wszystkich tych, którzy są na bakier z przygotowywaniem takich przysmaków jak keks, makowiec czy mazurek, będą ciasta bez pieczenia. Nie dość, że przyrządza się je zdecydowanie szybciej niż pieczone odpowiedniki, to jeszcze nie wymagają takiej biegłości w sztuce cukierniczej. Poniżej przygotowaliśmy trzy propozycje przepisów na ciasta bez pieczenia.

Sernik na zimno

Nie ma popularniejszego ciasta bez pieczenia niż sernik na zimno. Ostatnio sporym zainteresowaniem cieszą się przepisy kulinarne, w których tradycyjny ser zastępuje islandzki skyr lub jogurt typu greckiego, ale my prezentujemy klasyczną wersję tego przysmaku. Co będzie potrzebne do jego przygotowania?

  • 2 opakowania kruchych ciastek (sprawdzą się herbatniki, ale mogą to być również ciastka czekoladowe, z kawałkami gorzkiej czekolady),
  • 2 łyżeczki masła,
  • 500 g sera twarogowego,
  • 2 galaretki malinowe,
  • pół szklanki cukru,
  • opakowanie świeżych malin (zimą sprawdzą się te w wersji mrożonej).

Galaretki należy przygotować według instrukcji na opakowaniu. Następnie ciasteczka trzeba drobno pokruszyć i wymieszać z masłem za pomocą drewnianej łyżki. Gdy całość się połączy, wyłożyć nią tortownicę. W momencie, gdy galaretki przestygną, należy dodać do nich twaróg, pół opakowania malin oraz cukier i wszystko zmiksować na gładką masę. Spód z ciasteczek wyłożyć serem, a wierzch udekorować resztą malin. Po 3 godzinach w lodówce ciasto powinno być gotowe do podania!

Banoffee

Innym ciastem bez pieczenia będzie banoffee. W tym przypadku również ciastka będą bazą, ale zamiast herbatników, warto postawić na ciastka pełnoziarniste. Należy je zblendować z połową kostki rozpuszczonego masła, a powstałą masą „wyścielić” dno blachy (o dowolnym kształcie). Po 40 minutach w lodówce trzeba ją wyjąć i posmarować masą krówkową (jej ilość zależy od indywidualnych preferencji). Następnym krokiem będzie ubicie śmietany (nie mniej niż dwóch opakowań po 200 ml) i wyłożenie jej jako kolejnej warstwy „ciasta”. Całość zwieńczą banany pokrojone w plastry, które jeszcze lepiej będą smakowały z kawałkami potartej czekolady (lub czekoladowymi groszkami).

Kawowiec

Bez pieczenia można też przygotować smakowity kawowiec! Potrzebne będą następujące składniki:

  • duże opakowanie podłużnych herbatników,
  • 3 jajka,
  • szklanka cukru brązowego,
  • 2 śmietany kremówki,
  • 5 łyżek kawy rozpuszczalnej,
  • opcjonalnie dwa kieliszki rumu.

Kawę należy zalać wodą (max. 2-3 łyżki) i odczekać aż przestygnie. Następnie ubić ją z jajkami i cukrem. W osobnej miseczce ubić śmietankę. Obie masy delikatnie połączyć w jedną, za pomocą drewnianej łyżki. Biszkopty układamy na blaszce (lub innym naczyniu, w którym będzie deser), można skropić je rumem i zalewamy połową masy. Ułożyć następną warstwę ciastek i analogicznie wyłożyć śmietanowo-kawową masę. Ciasto przed podaniem powinno chłodzić się w lodówce nie krócej niż przez 5 godzin.

Podobne Artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here