Czy to czas na gluten? Zobacz, co mówi schemat żywienia niemowląt

0

Zaktualizowany w 2016 roku schemat żywienia niemowląt w nieco odmienny sposób odnosi się do wprowadzania glutenu do diety niż poprzednie wersje. Zmienił się moment, w którym należy rozpocząć ekspozycję, a także porcje, jakie na początku podajemy maluszkowi. Sprawdź!

Czym jest gluten?

Gluten to białko roślinne (mieszanina prolamin i glutelin) występujące w niektórych zbożach m.in. w pszenicy, jęczmieniu i życie oraz przetworach z mąk (np. pieczywie, kaszach, makaronie itp.). Gluten należy do składników pokarmowych, które niekiedy uczulają lub wywołują niepokojące reakcje. Część tych z nich manifestuje się jak alergia pokarmowa, która często mija wraz z wiekiem dziecka. Jednak u około 1% populacji gluten wywołuje celiakię, która jest trwałą nietolerancją glutenu. W takim przypadku dziecko obowiązuje dieta bezglutenowa praktycznie przez całe życie.

W przypadku niemowląt bez potwierdzonych problemów z tolerancją glutenu wprowadzanie go jest naturalnym elementem rozszerzania diety.

Kiedy wprowadzać gluten?

Co mówi schemat żywienia niemowląt? Niegdyś sądzono, że opóźnianie momentu eksplozji na gluten może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka wystąpienia celiakii. Aktualne badania tego nie potwierdzają. Wiadomo, że o wystąpieniu celiakii decydują predyspozycje genetyczne. Dlatego zarówno u dzieci z grupy ryzyka (w rodzinie których wystąpiła celiakia), jak i nieobciążonych ryzykiem, zgodnie z rekomendacjami ekspertów gluten należy wprowadzić w dowolnym momencie, nie wcześniej niż po ukończonym 4. miesiącu do 12. miesiąca życia dziecka.

Jak wprowadzać gluten?

Wprowadzamy go tak samo jak inne produkty uzupełniające – w małych ilościach, obserwując uważnie reakcję maluszka. Gluten należy podawać dziecku w dowolnej postaci. Mogą to być 1-2 łyżeczki kaszy pszennej przygotowanej na wodzie bądź 1-2 łyżeczki kaszki pszennej z dodatkiem odpowiedniego dla wieku dziecka mleka modyfikowanego dziennie. Gluten wprowadzisz także dodając makaron pszenny do zupy bądź innego dania obsadowego.

Na co zwrócić uwagę podając produkty z glutenem?

Po pierwszej ekspozycji na gluten należy uważnie obserwować reakcje dziecka. Dlatego zaleca się podawanie glutenu w domu (nie restauracji czy żłobku) pod czujnym rodzica czy opiekuna, który dobrze zna maluszka. Jeżeli wystąpią niepokojące objawy, takie jak: wysypka, problemy z oddychaniem, biegunka, śluz lub krew w stolcu, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.

Podobne Artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here