Czy da się uratować przypalone danie? 4 sposoby na odratowanie obiadu

0

Czasami wystarczy chwila nieuwagi, aby z potencjalnie smacznego dania wyszła… spalenizna. Zamiast jednak marnować jedzenie, możesz spróbować je uratować. Oto kilka sprawdzonych sposobów.

Zamyślenie, wykonywanie kilku czynności jednocześnie, rozmowa przez telefon, niezapowiedziana wizyta sąsiadki – to częste powody przypalenia jedzenia. Chociaż w takiej sytuacji racjonalne wydaje się wyrzucenie potrawy i wyjście do restauracji lub zamówienie obiadu domowego z dostawą, spróbuj uratować przypalone jedzenie.

  • Postąp zgodnie z zasadą „przerzuć do innego garnka to, co się da”

Jeżeli w kuchni unosi się zapach spalenizny, pod żadnym pozorem nie próbuj mieszać łyżką zawartości garnka. Postępując zgodnie z zasadą „przerzuć do innego naczynia to, co się da”, uratujesz zupę, bigos czy sos.

Przelewaj stopniowo zawartość garnka do innego naczynia – tak, by pozostawić w przypalonym garnku zniszczoną część obiadu. Następnie spróbuj, czy uratowane danie nie ma posmaku spalenizny. Jeśli nie, śmiało możesz je wykładać na talerze.

  • Odkrój spalone kawałki mięsa

Jeśli na obiad zamierzałeś(-aś) podać stek wołowy lub kotlet z piersi kurczaka, nic straconego. Przełóż mięso na talerz, a następnie odetnij wierzchnią część kotleta – tę, na której znajduje się spalenizna. Przekrój mięso wzdłuż, by sprawdzić, czy wewnątrz jest już usmażone. Jeśli nie, przełóż je na czystą patelnię i smaż przez chwilę na wolnym ogniu.

  • Przypalone ziemniaki ugotuj w świeżej wodzie

Jeżeli zapomniałeś(-aś) o gotujących się ziemniakach, a woda wyparowała, nie ma się co łudzić – warzywa będą przypalone. Jednak zamiast wyrzucić możesz je uratować – wystarczy, że odłożysz spalone ziemniaki znajdujące się na dnie, a te nienaruszone ugotujesz jeszcze raz w świeżej i lekko osolonej wodzie. Po zastosowaniu tego triku zapach i smak spalenizny nie będą wyczuwalne.

  • Wspomóż się kromką chleba

Gotowałeś(-aś) zupę na zbyt dużym ogniu, dlatego szybko się przypaliła? Wcale nie musisz korzystać ze sposobu nr 1. Wystarczy, że do garnka wrzucić kromkę chleba – po 15-20 minutach zapach spalenizny nie będzie wyczuwalny. Teraz możesz zlać zupę do innego garnka, ale uważaj, by przypalone warzywa lub kawałki mięsa nie trafiły do nowego naczynia.

Przypalone danie nie nadaje się do jedzenia? Mamy na to sposób

Mimo prób ratowania przypalone jedzenie nadaje się jedynie do wyrzucenia? Wcale nie jesteś skazany(-a) na głód czy spożywanie kanapek lub fast foodów. Wystarczy, że zamówisz online obiady domowe z dostawą na wskazany adres.

Skorzystaj z pośrednictwa internetowego serwisu gastronomicznego, by cała procedura przebiegła szybko i bez żadnych problemów. Określ swoją lokalizację, wybierz polecane bistro, a następnie złóż zamówienie na konkretne dania. Dostawca w krótkim czasie zjawi się u Ciebie ze smacznym, świeżym i jeszcze ciepłym jedzeniem.

Podobne Artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here