Marchewka – Twój letni sprzymierzeniec

Kartenoidy – to właśnie ich obecność w marchewce zapewnia naszej cerze piękny i zdrowy koloryt. Związki te chronią naszą skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, a zwłaszcza przed zanieczyszczeniami oraz promieniami UV.

Marchewka świetnie smakuje niemal w każdej formie. Z powodzeniem możemy ją chrupać na surowo jako przekąskę między posiłkami, możemy z niej przyrządzać zdrowy i orzeźwiający sok lub surówkę do obiadu. Ale to nie koniec pomysłów. Poniżej znajdziesz kilka świetnych propozycji, jak przygotować pyszny i zdrowy posiłek z naszą główną bohaterką – marchewką.

Zupa marchewkowa

Choć zazwyczaj marchewka w zupie ląduje jako dodatek pośród innych warzyw to warto wiedzieć, iż może ona być jej głównym składnikiem.

Świetnym pomysłem będzie przygotowanie zupy marchewkowej w wersji kremowej, która pasuje zarówno jako danie główne, jak i jako przystawka na przyjęciu. Dodatkiem do niej mogą być na przykład grzanki ziołowe, lane kluseczki czy płatki kukurydziane.

Ciekawe inspiracje na zupy marchewkowe można znaleźć na: https:/zakochanewzupach.pl/tag/marchewkowa/

 

Marchewka zamiast ziemniaków

A może by tak zastąpić tradycyjne ziemniaki do obiadu pysznym puree z marchewki? Wystarczy ugotować kilka marchewek, a następnie zblendować je na jednolitą masę z dodatkiem śmietanki, odrobiny masła oraz ulubionych przypraw i podać jako dodatek do mięsa czy innego dania. Będzie to świetne urozmaicenie naszych codziennych posiłków, a dodatkowy kolor na talerzu z pewnością pobudzi apetyt nawet największego niejadka.

Marchewkowe…frytki?

Tak, to nie żart!  Frytki mogą być zdrowe i lekkie, o ile przyrządzimy je w odpowiedni sposób.  Jak to zrobić? To bardzo proste. Wystarczy obrać kilka marchewek, pokroić je w grube słupki, skropić delikatnie oliwą i oprószyć aromatycznymi przyprawami. Następnie frytki marchewkowe pieczemy w piekarniku, aż z wierzchu staną się lekko chrupiące, a w środku miękkie.

A co powiecie na marchewkowe chipsy? Zasada ich przygotowania jest podobna, jak w przypadku frytek, jednak warzywo kroimy w cieniutkie talarki, najlepiej za pomocą obieraczki lub tarki.

podobne wpisy

Jamie Oliver 5 Składników po śródziemnomorsku
odżywianie

Nowa książka kucharska Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku”

Nowa książka kucharska Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku” trafi na półki polskich księgarni już 11 października! Po bestsellerowych „5 składnikach”, które sprzedały się na całym świecie w liczbie 3,3 miliona egzemplarzy, Jamie Oliver powraca, by celebrować śródziemnomorskie smaki z wykorzystaniem sprawdzonej pięcioskładnikowej formuły. „5 składników po śródziemnomorsku” przeniesie cię w słoneczny klimat Grecji, Francji, […]

Czytaj...
(fem)zdrowie

Active Mind Complex  – nowość od Herbalife wspierająca pracę mózgu

Blisko 3/4 Polaków przyznaje się do problemów z koncentracją i zapamiętywaniem informacji. Sprawności umysłowej nie pomaga codzienny stres, przemęczenie, nadmiar obowiązków. Co więcej, problem ten dotyka wszystkie grupy wiekowe. Odpowiednia dieta, suplementacja i ruch mogą wspomóc pracę mózgu i poprawić nasze codzienne funkcjonowanie.

Czytaj...
(fem)zdrowie odżywianie

MRP, czyli o posiłkach w proszku i jedzeniu przyszłości…

MRP  Meal Replacement Powders to odżywcze, wieloskładnikowe, zbilansowane produkty spożywcze w postaci proszku lub formie stałej jako batonik. Posiłki w proszku są tak skomponowane, że mogą zastąpić pełnowartościowy posiłek. Zawierają wszystkie niezbędne, właściwe dla danego dania witaminy, mikroelementy oraz wszelkie niezbędne substancje odżywcze, jakie ludzki organizm potrzebuje do codziennego funkcjonowania. 

Czytaj...