Niedoceniana witamina D – dlaczego jest taka ważna?

0

Witaminy są niezbędne dla zdrowia i życia człowieka. Do tej pory odkryto ich 13 (A, C, D, E, K oraz 8 z grupy B). Występują w wielu naturalnych produktach żywnościowych, a zachowanie zdrowej, dobrze zbilansowanej diety powinno w pełni zabezpieczyć organizm przed ich niedoborem. Nie zawsze jednak o tym pamiętamy, żyjąc w ciągłym pośpiechu i stresie.

Mikro- i makro- elementy

Nie tylko witaminy odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Bardzo ważne są również mikro- i makroelementy, czyli pierwiastki, które znajdują się w ciele człowieka w małych ilościach. Jeśli któregoś z nich brakuje, pojawiają się problemy zdrowotne. Niedobór cynku na przykład skutkuje częstymi infekcjami, wysypkami skórnymi, utratą apetytu oraz problemami z pamięcią i koncentracją.

Właściwości witaminy D

Witamina ta wytwarzana jest z cholesterolu, z udziałem promieni słonecznych. Z tego powodu bywa nazywana witaminą słońca. Wykazuje wiele cennych właściwości. Przede wszystkim wzmacnia i regeneruje układ kostny, zapobiegając osteoporozie. Wynika to z faktu, że zwiększa wchłanianie wapnia z układu pokarmowego i bierze udział w wytwarzaniu komórek tworzących kości (tzw. osteoblastów). Ponadto, witamina D pobudza organizm do walki z infekcjami, a po chorobie przyspiesza rekonwalescencję. Wpływa również korzystnie na układ nerwowy, poprawia nastrój i pomaga łagodzić stany depresyjne. Obniża ciśnienie oraz poziom cukru i cholesterolu we krwi. Dowiedziono również, że witamina D chroni przed otępieniem i chorobą Alzheimera.

Nowotwory a witamina D

Stwierdzono, że witamina D jest cennym sprzymierzeńcem w walce z nowotworami. Zapobiega rakowi jajnika, sutka, prostaty, czerniaka, płuc oraz jelita grubego. Wraz ze wzrostem stężenia witaminy D w organizmie zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka. U osób, które już zachorowały, następuje zahamowanie powstawania nowych naczyń krwionośnych, odżywiających guz. Naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu potwierdzili skuteczność stosowania witaminy D w walce z rakiem jelita grubego.

Skutki niedoboru oraz nadmiaru witaminy D

Niedobór witaminy D w organizmie jest szczególnie niebezpieczny dla małych dzieci, ponieważ prowadzi do krzywicy. Dlatego tak ważne jest, aby często przebywały na słońcu. Osoby po 40. roku życia, na skutek niedoboru witaminy D narażone są z kolei na osteoporozę, dlatego powinny uzupełniać dietę odpowiednimi suplementami zawierającymi wapń i witaminę D. Brak tej witaminy może również wywoływać bóle mięśni i stany zapalne skóry oraz spojówek.

Okazuje się, że również nadmiar witaminy D w organizmie może doprowadzić do przykrych konsekwencji. Należą do nich bóle brzucha i głowy oraz częste biegunki. Więcej ciekawych informacji na temat tej witaminy można znaleźć na stronie lactoral.pl.

Aby uniknąć przykrych skutków niedoboru witaminy D w organizmie, warto dbać o jej ciągłe uzupełnianie. Jest na to bardzo łatwy sposób: należy często spacerować na słońcu (szczególnie zimą), dbać o dobrą kondycję fizyczną oraz odpowiednio się odżywiać. Naturalnym źródłem witaminy D są morskie ryby, nabiał, wątróbka i oleje roślinne.

Podobne Artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here