Najprostsze ciasto z mikrofalówki
Mikrofalówka to doskonały wynalazek XX wieku, dzięki któremu można przygotować niejedno najprostsze ciasto, spędzając w kuchni zaledwie kilka minut.
W kuchence mikrofalowej przyrządzisz pyszne jabłka zatopione w kruszonce albo klasyczną szarlotkę. Będziesz potrzebować: mąki (8 łyżek), cukru (7 łyżek), mleka (6 łyżek), jajek (2 sztuki), oleju (7 łyżek), cynamonu i imbiru (po 1 łyżeczce), proszku do pieczenia (1/2 łyżeczki). Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wyłożyć starte jabłka. Po ok. 5 minutach (urządzenie musi być ustawione na średnią moc) szarlotka jest już gotowa.
By proces przygotowania deseru jeszcze bardziej skrócić i uprościć, warto skorzystać z gotowej propozycji. Łatwe Ciacho to proszek, do którego należy dodać odrobinę wody (6 łyżeczek), a następnie wstawić do mikrofalówki. Po ok. jednej minucie najprostsze ciasto z kubka jest już gotowe. Do dekoracji możesz użyć bitej śmietany.
Sernik na zimno bez chłodzenia
Jeżeli masz ochotę na sernik na zimno, ale nie masz czasu czekać aż w pełni stężeje, skorzystaj z gotowej propozycji. To kolejne najprostsze ciasto, które przygotujesz, mając jedynie schłodzone mleko. Wystarczy, że zawartość saszetki wsypiesz do kubka i zalejesz 100 ml zimnego mleka. Po energicznym wymieszaniu i odczekaniu kilku minut, serniczek będzie gotowy do spożycia.
A może gruszki w czekoladzie?
Gruszki w czekoladzie to przepyszny deser, który przygotujesz zaledwie w 5 minut. Będziesz potrzebować kilku sztuk obranych gruszek (z wydrążonymi gniazdami nasiennymi), a także roztopionej czekolady (ewentualnie kakao, masła i odrobiny cukru, z których przygotujesz polewę czekoladową). Teraz pozostaje ci przegotować owoce w osłodzonej wodzie, ułożyć je na talerzu i polać je przygotowanym sosem.
Koktajl owocowy na bazie jogurtu
Jeżeli masz świeże lub zamrożone owoce, przygotujesz z nich szybki koktajl. Do blendera dodaj owoce oraz niewielką ilość jogurtu naturalnego i mleko. Teraz całość zmiksuj i podawaj w wysokich szklankach.