Rodzaje czekolady


Czekolada gorzka

Dietetycy są zgodni – ten rodzaj czekolady jest zdecydowanie najzdrowszy. Oprócz niepowtarzalnego smaku, wyróżnia ją wyjątkowo pozytywny wpływ na organizm. Ma działanie zbliżone do energetycznego napoju, ale jest od niego zdecydowanie zdrowsza, gdyż zawiera naturalne składniki. Rozjaśnia umysł, poprawia koncentrację i czas reakcji – a to wszystko dzięki stymulującej mózg pirazynie. Poprawia również pamięć, co zawdzięczamy lecytynie oraz magnezowi. Na tym nie koniec dobrego! Kilka kostek gorzkiej czekolady zawiera tyle węglowodanów, potasu i żelaza, że po ich zjedzeniu odczuwamy wyraźny przypływ energii. Wykorzystują to szczególnie Ci, którzy wystawiają swoje organizmy na duże przeciążenia – amatorzy sportu lub studenci w trakcie sesji. Flawonoidy zapobiegają miażdżycy i nowotworom, dlatego o kilku kostkach gorzkiej przyjemności każdego dnia powinny pamiętać osoby szczególnie narażone na te choroby. Jej właściwości przydają się również podczas przeziębienia – teobromina skutecznie hamuje kaszel. Przyjemne z pożytecznym – to połączenie, które sprawdza się w każdych okolicznościach. Takie właśnie jest jedzenie gorzkiej czekolady – rozpieszcza podniebienie i pozytywnie stymuluje organizm.


Czekolada deserowa

Jest drugim jeśli chodzi o zawartość odżywczych składników rodzajem tych słodyczy. Zawiera od 30 do 70% miazgi kakaowej, dla porównania – czekolada gorzka ma jej nawet 95%. Deserowe kostki zawierają cukier i inne dodatki, które w nadmiernych ilościach mogą spowodować pojawienie się zbędnych centymetrów w talii. Ten rodzaj czekolady wykorzystywany jest w wielu potrawach i – wspólnie z gorzką – zdominował przepisy z czekoladą.


Czekolada mleczna

Słodkie, delikatne, rozpływające się w ustach – któż nie skusiłby się na odrobinę takich pyszności? Zawartość miazgi kakaowej w czekoladach mlecznych wynosi około 25%, ich nieodłącznym składnikiem są mleko oraz proszek mleczny. Wyjątkowo słodki smak to zasługa cukru, którego zawartość może wynosić nawet do 50%. Dbając o linię należy więc zachować umiar w jej spożywaniu.


Czekolada biała

Co bardziej konserwatywni smakosze czekolady nie uznają jej za pełnowartościowy produkt, ponieważ w składzie nie znajduje się kakao. Z czego jest więc zrobiona? Głównym składnikiem jest cukier, który stanowi nawet do 70% tabliczki. W procesie produkcji wykorzystywane jest również masło kakaowe oraz mleko. Choć w nazwie występuję określenie biała, czekolada jest w rzeczywistości kremowa lub koloru kości słoniowej. Jest to najbardziej kaloryczny z jej rodzajów.


Kuwertura

To ostatni, choć nie mniej ciekawy niż poprzednie gatunek czekolady. Wyróżnia się wysoką zawartością masła kakaowego, wykorzystywany jest przede wszystkim w branży cukierniczej. Czekoladowe polewy, skorupki pralin, drobne, słodkie pastylki– to właśnie do nich używa się kuwertury. Sprawia ona, że są one błyszczące i przyjemnie chrupiące.

podobne wpisy

Jamie Oliver 5 Składników po śródziemnomorsku
odżywianie

Nowa książka kucharska Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku”

Nowa książka kucharska Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku” trafi na półki polskich księgarni już 11 października! Po bestsellerowych „5 składnikach”, które sprzedały się na całym świecie w liczbie 3,3 miliona egzemplarzy, Jamie Oliver powraca, by celebrować śródziemnomorskie smaki z wykorzystaniem sprawdzonej pięcioskładnikowej formuły. „5 składników po śródziemnomorsku” przeniesie cię w słoneczny klimat Grecji, Francji, […]

Czytaj...
(fem)zdrowie

Active Mind Complex  – nowość od Herbalife wspierająca pracę mózgu

Blisko 3/4 Polaków przyznaje się do problemów z koncentracją i zapamiętywaniem informacji. Sprawności umysłowej nie pomaga codzienny stres, przemęczenie, nadmiar obowiązków. Co więcej, problem ten dotyka wszystkie grupy wiekowe. Odpowiednia dieta, suplementacja i ruch mogą wspomóc pracę mózgu i poprawić nasze codzienne funkcjonowanie.

Czytaj...
(fem)zdrowie odżywianie

MRP, czyli o posiłkach w proszku i jedzeniu przyszłości…

MRP  Meal Replacement Powders to odżywcze, wieloskładnikowe, zbilansowane produkty spożywcze w postaci proszku lub formie stałej jako batonik. Posiłki w proszku są tak skomponowane, że mogą zastąpić pełnowartościowy posiłek. Zawierają wszystkie niezbędne, właściwe dla danego dania witaminy, mikroelementy oraz wszelkie niezbędne substancje odżywcze, jakie ludzki organizm potrzebuje do codziennego funkcjonowania. 

Czytaj...