Sałatka wielkanocna? Sprawdź nowe pomysły na tę potrawę

Na polskich stołach sałatka jarzynowa to podstawowe danie podczas śniadania wielkanocnego. Jednak w tym roku warto urozmaicić nieco jadłospis i skorzystać z bardziej wyszukanych, a jednocześnie smakowitych potraw. Zobacz sprawdzone i pyszne sałatki, których nie powinno zabraknąć podczas ustalania menu wielkanocnego!

Sałatka wielkanocna? Sprawdź nowe pomysły na tę potrawę

Sałatka z białą kiełbasą i jajkami

Sałatka z białą kiełbasą i jajkiem to sycące danie, które możemy podać zarówno podczas śniadania, jak i obiadu. Sałatka wielkanocna składa się z produktów, które podczas świąt zawsze trzymamy w lodówce. Podstawą jest oczywiście biała kiełbasa pokrojona w plasterki, jajka ugotowane na twardo, papryka oraz mix sałat (sałata lodowa, roszponka i rukola). Smak potrawy podkreślimy pysznym sosem – wystarczy zmieszać chrzan, jogurt naturalny, przyprawy oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY.

Sałatka śledziowa wykwintna

Czym byłyby Święta bez smakowitych ryb? W tym przepisie króluje śledź w obecności jajek na twardo. Smak podkreślą groszek konserwowy, jabłko i kukurydza konserwowa. Natka pietruszki stanie się aromatycznym dodatkiem, który jednocześnie doda walorów estetycznych sałatce. Danie będzie kompletne i bardziej wyraziste, gdy dodamy Majonez Dekoracyjny WINIARY. Sałatka śledziowa to idealny pomył zarówno na śniadanie, jak i przystawkę obiadową.

Sałatka z pora

Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistych potraw. Por doda pikantnego smaku, który zostanie przełamany delikatną marchewką i jabłkiem. Również w tym daniu nie może zabraknąć jajek. Wystarczy pokroić je na małą kostkę i zmieszać z pozostałymi składnikami. Zwieńczeniem sałatki z pora będą przyprawy oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY. Na wierzch potrawy można położyć kilka listków natki pietruszki.

Sałatka wielkanocna

Wielkanocne potrawy możemy przyrządzić w różny sposób, jednak nie zapominajmy o klasycznych sałatkach. Jedną z nich jest sałatka wielkanocna. Dużą zaletą dania jest nie tylko pyszny smak, ale również krótki czas, który poświęcimy na jej przygotowanie. Wystarczy tylko kilka składników – jajka ugotowane na twardo, ogórek konserwowy, szynka konserwowa oraz szczypiorek dla podkreślenia smaku. Nie może oczywiście zabraknąć wyrazistego sosu. Z sałatką wielkanocną idealnie komponuje się sos majonezowo-chrzanowy. Danie najlepiej smakuje podawane od razu po przygotowaniu.

Warstwowa sałatka

Dania wielkanocne nie tylko powinny dobrze smakować, ale również estetycznie prezentować się na stole świątecznym. W związku z tym naszą kolejną propozycją jest sałatka przygotowana z kilku warstw. Aby zachować walory estetyczne, warto ją podawać w dużej, pękatej i przezroczystej szklance. Co wchodzi w skład sałatki? Groszek, cebula, rzodkiewka, jajka ugotowane na twardo, papryka zielona i czerwona oraz wędzony boczek. Warstwy można układać dowolnie, pamiętając, by każdą poprzedzić rozsmarowaną łyżeczką majonezu.

Sałatka śledziowo-ziemniaczana

Ziemniaki mogą nam się kojarzyć z dodatkiem do klasycznego obiadu. Jednak w tym przypadku można je wykorzystać w bardziej kreatywny sposób. Połączone ze śledziem stanowią sycące danie obiadowe. Wystarczy ugotować ziemniaki, pokroić je na plasterki, a na wierzch położyć fasolkę szparagową i kawałki śledzia. Fani ostrych smaków z pewnością docenią wyrazisty akcent, jakim jest sos majonezowy z drobno startą cebulką.

podobne wpisy

Jamie Oliver 5 Składników po śródziemnomorsku
odżywianie

Nowa książka kucharska Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku”

Nowa książka kucharska Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku” trafi na półki polskich księgarni już 11 października! Po bestsellerowych „5 składnikach”, które sprzedały się na całym świecie w liczbie 3,3 miliona egzemplarzy, Jamie Oliver powraca, by celebrować śródziemnomorskie smaki z wykorzystaniem sprawdzonej pięcioskładnikowej formuły. „5 składników po śródziemnomorsku” przeniesie cię w słoneczny klimat Grecji, Francji, […]

Czytaj...
(fem)zdrowie odżywianie

MRP, czyli o posiłkach w proszku i jedzeniu przyszłości…

MRP  Meal Replacement Powders to odżywcze, wieloskładnikowe, zbilansowane produkty spożywcze w postaci proszku lub formie stałej jako batonik. Posiłki w proszku są tak skomponowane, że mogą zastąpić pełnowartościowy posiłek. Zawierają wszystkie niezbędne, właściwe dla danego dania witaminy, mikroelementy oraz wszelkie niezbędne substancje odżywcze, jakie ludzki organizm potrzebuje do codziennego funkcjonowania. 

Czytaj...
odżywianie

Ciepła herbata w nowej formie. Mikrotea od Waterdrop powraca!

Dobra wiadomość dla miłośników zimowych napojów – dziś odbyła się premiera nowych smaków Mikrotea od marki Waterdrop. Mikrotea GOLDEN ASSAM i GREEN OASIS to małe kapsułki pełne intensywnej dobroczynnych ziół i roślin, które nie wymagają zaparzania. Nowym smakom Mikrotea towarzyszą także zimowe akcesoria, dla prawdziwych fanów zimowych napojów. Kolekcja dostępna jest w sprzedaży od 15 […]

Czytaj...