Święta wykwintne, inne niż wszystkie

Dla tych, którzy chcieliby wzbogacić świąteczny stół i nadać mu bardziej niepowtarzalny charakter, Lidl przygotował specjalny asortyment wyjątkowych produktów. Już od 5 grudnia  dostępne będą luksusowe francuskie szampany oraz wina, cieszyć się będzie można również smakiem wyjątkowych produktów pochodzących od najlepszych europejskich dostawców. Dzięki nim skomponujesz swój świąteczno-noworoczny zestaw potraw, którego smaku długo nie zapomnisz.


  
Idealne na przystawkę lub danie główne
Wykwintne krewetki mogą stanowić doskonały początek niecodziennego, świątecznego obiadu na przykład w formie zdrowej, lekkiej sałatki, która rozbudzi apetyt przed głównym daniem. Przysmak został uprzednio ugotowany, dzięki czemu jest gotowy do spożycia bezpośrednio po rozmrożeniu. Dostępne w Lidlu od 12.12.2011 Cena: 17,99 PLN/230 g
 
Niemałą gratką dla lubiących eksperymentować będzie filet z łososia, doskonała alternatywa
dla tradycyjnego karpia. Do wyboru dwie wersje: z dodatkiem ziół toskańskich lub prowansalskich. Bez ości, niezwykle łatwy do przygotowania w piekarniku. Do nabycia w Lidlu już od 05.12.2011 Cena: 27,99 PLN/700 g
 
Ekskluzywna potrawa z dziczyzny to idealna propozycja na danie główne podczas uroczystej świątecznej kolacji. Do wyboru jedna z czterech znakomitych  propozycji: ragout z dzika lub jelenia, plastry z udźca dzika lub plastry z udźca jelenia w doskonałych, wykwintnych sosach.
W Lidlu od 05.12.2011 Cena: 19,99 PLN/300 g
 

Integralnym składnikiem wyszukanych potraw mięsnych lub rybnych mogą być aromatyczne włoskie makarony al limone o delikatnym smaku i aromacie cytrynowym lub all’arancia o  smaku pomarańczy. Bogactwo  smaków gwarantowane! Kup w Lidlu już od 05.12.2011 Cena: 7,99 PLN/250 g
 
Chcesz wzbogacić smak i aromat sosów do świątecznych potraw? Specjalna kompozycja zawierająca ocet balsamiczny i zagęszczony moszcz winogronowy, uzupełniona wyrazistym aromatem jabłkowym, gruszkowym lub figowym to prawdziwa paleta smaków, która podkreśli charakter świątecznych potraw. Do nabycia w Lidlu od 12.12.2011 Cena: 17,99 PLN/250 ml


 
Świąteczne łakocie

Belgijskie praliny skąpane w mlecznej, białej lub gorzkiej czekoladzie to wyrafinowany deserowy rarytas, który wręcz rozpływa się w ustach. Aksamitne, delikatne nadzienie
i niepowtarzalny smak gwarantuje przepyszne zwieńczenie uroczystego świątecznego obiadu. Do kupienia w Lidlu od 12.12.2011 Cena: 9,99 PLN/150 g
 
Jeśli słodkiej rozkoszy dla podniebienia wciąż niedosyt, warto spróbować przepysznych lodów o kształcie świątecznych ozdób. Do wyboru trzy smaki: cynamonowy z sorbetem jabłkowym, marcepanowy z polewą czekoladową oraz pieczone jabłko posypane krokantem. Świąteczna lodowa przyjemność, która zadowoli podniebienie każdego smakosza. W Lidlu dostępna będzie od 12.12.2011 Cena: 6,99 PLN/400/420/510ml
 

Wiemy, że prawdziwe włoskie tiramisu przygotowane na bazie serka mascarpone to deser, który Polacy pokochali. Niezależnie od pory roku smakuje równie wyśmienicie, stąd też bez wątpienia wpisze się w świąteczną kartę dań, wzbogacając ją o stylowy włoski akcent. Dostępne od 05.12.2011 Cena: 12,99PLN/500g
 
Odmiana Macadamia ma wśród orzechów pozycję iście królewską. Odkryta w połowie XIXw. w Australii, ale uprawiana także na Hawajach i w Afryce Południowej słynie ze swojego niepowtarzalnego smaku i aromatu. Idealne jako zdrowa przekąska lub egzotyczny dodatek do sałatek oraz deserów. Do produktu dołączono nożyk ułatwiający otwieranie. Dostępne od 12.12.2011 Cena: 17,99 PLN/350 g
 

Syropy smakowe to wyjątkowy dodatek, który wzbogaci smak każdej kawy, ciepłego mleka oraz deserów. Kup w Lidlu syrop waniliowy, karmelowy lub o smaku orzechów laskowych
i zaskocz swoich bliskich nową wersją znanych im już doskonale potraw i napojów. Do nabycia
od 12.12.2011 Cena; 7,99 PLN/350 ml
 

 
Delikatny krem do smarowania pieczywa w trzech wariantach smakowych: orzechowo – nugatowy z kawałkami orzechów, krem mocca z drobinkami kawy oraz biały krem z wiórkami kokosowymi. Warto cieszyć się tymi smakami nie tylko w święta. Kup w Lidlu już od 12.12.2011
Cena: 6,99 PLN/200 g
 
Szampański nastrój nie tylko w Sylwestra

Wykwintne świąteczno-noworoczne menu warto podkreślić smakiem prawdziwych francuskich szampanów oraz luksusowych win. Mogą stanowić wspaniałą uciechę dla podniebienia nie tylko w trakcie Świąt czy Sylwestra, ale także podczas innych uroczystych okazji. Sommelier Michał Jancik zdradza szczegóły związane z pochodzeniem oraz produkcją poszczególnych rodzajów tego niezwykłego trunku oraz prezentuje najlepsze sposoby ich podania.
 
Champagne „Comte de Brismand“ pochodzi ze słynnego, francuskiego regionu, jakim jest Szampania. Na tym ograniczonym przez prawo terytorium dominują trzy szczepy winorośli: Chardonnay, Pinot Noir oraz Pinot Meunier. Szampan powstaje w trakcie dokładnie przestrzeganego procesu produkcji, którego głównymi etapami są wtórna fermentacja oraz długie dojrzewanie w butelce.  Dostępne już od 01.12.2011. Cena: 79,99 PLN/0,75l
 
Nota sommelierska: Szampan Comte de Brismand cechuje się klasycznym aromatem i smakiem. Posiada barwę jasnosłomkową, po nalaniu do kieliszka pieni się obficie. Aromat jest intensywny, typowy dla dobrego szampana – przypomina dojrzałe owoce egzotyczne, jabłka i miód. W smaku ekspresja aromatów nabiera dodatkowego wymiaru.  Jak przystało na klasyczny szampan, smak jest tutaj wytrawny, orzeźwiający, z wyraźnym efektem musowania.
 
Sugestie podania: Proponujemy podawanie tego trunku w trakcie uroczystych przyjęć, przy wyjątkowych okazjach. Może on również towarzyszyć szerokiej gamie potraw. Szampan tworzy doskonałe zestawienie z owocami morza, kawiorem, dobrej jakości rybami – przyrządzonymi
we wszelkiej formie, różnymi rodzajami ekskluzywnych dań mięsnych jak również z deserami na bazie świeżych owoców.
 
Champagne Bissinger Premier Cru pochodzi ze szczególnie korzystnie położonej winnicy w regionie Szampanii, wskutek czego zostało formalnie wyróżnione określeniem Premier Cru, umieszczanym na etykietach wyłącznie najlepszych szampanów. Oznaczenie to informuje,
że winogrona pochodzą z wyjątkowo nasłonecznionych parceli, gdzie dojrzewają w lepszym stopniu niż na winnicach płaskich, zlokalizowanych u podnóży pagórków. Dla konsumenta to podpowiedź wskazująca na wyższą jakość produktu oraz silniej wyczuwalne aromaty. Do nabycia już od 01.12.2011. Cena: 89,99 PLN/0,75l
 
Nota sommelierska: Szampan Bissinger Brut przed podaniem powinien zostać schłodzony do temperatury 10-12 stopni Celsjusza. Aromaty osiągają wówczas odpowiedni poziom rozwoju, co znacznie uatrakcyjnia degustację tego prestiżowego trunku. W zapachu wyczuć można dojrzałe owoce egzotyczne, lekko przypieczony tost, miód oraz toffi. W ustach wino pieni się obficie oraz orzeźwia. Smak jest łagodnie wytrawny dzięki znakomitej równowadze osiągniętej w procesie długiego dojrzewania. 
 
Sugestie podania: Szampan klasy Premier Cru może śmiało towarzyszyć najbardziej uroczystym chwilom oraz najwyższej klasy potrawom. Odpowiednie towarzystwo dla tego trunku stanowić będą wyrafinowane zakąski oraz potrawy ze szlachetnych ryb. Dobry szampan, ze względu na swoje właściwości smakowe, może być również łączony z szeroką gamą dań mięsnych.
 
Sauvignon Blanc 2011 to białe, wytrawne, lekkie wino produkowane pod marką „Cimarosa”, pochodzące z regionu Marlborough w Nowej Zelandii. Przez koneserów uważany jest on za jedną z najsłynniejszych na świecie lokalizacji, w której uprawiana jest odmiana Sauvignon Blanc. Proces produkcji kontrolują lokalni enolodzy, których wiedza opiera się na wieloletnim doświadczeniu. Import win następuje dopiero po zakończeniu fazy dojrzewania, trwającej odpowiednio długo dla każdego gatunku wina.  Kup w Lidlu od 01.12.2011.Cena: 24,99 PLN/0,75 PLN
 
Nota sommelierska: Wino o barwie jasnej, słomkowo – zielonkawej. W zapachu owocowe, z dominacją akcentów marakui i czarnej porzeczki. Aromaty te wyczuwalne są również w ustach oraz utrzymują się w posmaku. Wysoka kwasowość współgra z rozgrzewającym alkoholem. Dzięki atrakcyjnym aromatom, wino – będąc zdecydowanie wytrawnym – jest jednocześnie łatwe do picia.
 
Sugestie podania: Rekomendowanym towarzystwem dla tego wyjątkowego trunku są wszelkiego rodzaju potrawy z ryb i owoców morza. Wino to szczególnie atrakcyjnie prezentuje się w obecności sosów o egzotycznym smaku – uwypuklając aromat potrawy. Typowa kwasowość staje się w smaku łagodniejsza, gdy wino zostanie podane do tłustej ryby lub do dania z gęstym sosem. Wspaniale smakuje podane z lekkimi sałatkami z możliwym dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni oraz octu balsamicznego.
 
Porto Tawny Armilar to naturalnie słodkie wino produkowane w portugalskim regionie Douro. Technologia wina jest ściśle kontrolowana przez Instytut Wina Porto, co gwarantuje wysoką jakość trunku. Fenomen powstawania Porto polega na przerwaniu fermentacji alkoholowej poprzez dodanie mocnego, 67% naturalnego destylatu. Proces ten zwany beneficio, pozwala na zatrzymanie w winie znacznej części naturalnego cukru gronowego. Dostępne od 01.12.2011. Cena: 19,99 PLN/0,75l
 
Nota sommelierska:
Wino słodkie, doskonale zrównoważone. Barwa rubinowo-pomarańczowa wskazuje na zaawansowany stopień dojrzałości. W pierwszej chwili w ustach pojawia się wrażenie mocno rozgrzewającego alkoholu, co jest bardzo przyjemne, gdyż idealnie współgra z uczuciem słodyczy. Wino cechuje się aromatami dojrzałych owoców, czekolady i przypraw. Zapach jest tak czysty i wyraźny, że warto jest spędzić dłuższą chwilę na kontemplacji z nosem w kieliszku.
 
Sugestie podania: Takie wino jak Porto można podawać jako deser sam w sobie. Najlepiej serwować w towarzystwie czekoladowego tortu, lodów lub ciast owocowych. Smak słodkiego wina uzupełnią również aromaty pleśniowego  sera typu blue: gorgonzola lub stilton.
 
Porto Armilar to 10-letnie wino pochodzącego z portugalskiego regiony Duoro. Trunek zawdzięcza swoją karierę zawartemu w 1703 roku traktatowi pomiędzy Anglią i Portugalią. Na jego mocy Portugalczycy, w zamian za angielskie sukna, dostarczać mieli na wyspy swoje wina. W celu zwiększenia trwałości wina wzmacniano je destylatem, gwarantując w ten sposób, że po długiej, morskiej podróży będzie cały czas zdatne do picia. Ta metoda stosowana jest do dziś, dzięki czemu w winie pozostaje naturalny cukier. Do nabycia już od 01.12.2011. Cena: 39,99 PLN/0,75l
 
Nota sommelierska: Barwa 10-letniego Tawny jest brązowo-herbaciana, klarowna. Wino pachnie suszonymi owocami, przyprawami ziołowymi i korzennymi. Najsilniej poczuć możną suszoną śliwkę, gałkę musztardową, cynamon, lubczyk oraz lukrecję. W smaku, oprócz wymienionych aromatów, pojawia się posmak orzechów włoskich, wiśniowego dżemu i słodkiej śmietanki. Wino jest silnie rozgrzewające, lekko cierpkie, z nieznacznie wyczuwalną kwasowością. Wyraźna słodycz przyjemnie współgra z alkoholem. W ustach pozostaje długi i delikatny owocowy posmak.
 
Sugestie podania: Porto 10-letnie nadaje się jako kulminacyjny punkt wyśmienitej kolacji oraz jako deser sam w sobie. Zagorzali zwolennicy spożywania wina z potrawami mogą spróbować połączyć ten wyborny trunek z musem z ciemnej czekolady, ostrego angielskiego sera pleśniowego Stilton, włoskiej gorgonzoli lub francuskiego Roquefort.

Rioja Reserva „Soligamar” 2007
jest czerwonym, wytrawnym winem. Rioja dzieli się na trzy subregiony: Alta – górna, Alavesa – środkowa i Baja – dolna. Każdy z tych obszarów posiada odmienny mikroklimat, co powoduje różnice w produkowanych tam winach. Od północnego zachodu cały region chroniony jest przed wpływem ostrego klimatu atlantyckiego przez góry Sierra de Cantabria. Czerwone wina Rioja zwykle charakteryzowane są okresem ich starzenia w beczce i w butelce, a określenia z tym związane mają oficjalny charakter. Korzenie wina marki Soligamar sięgają roku 1896, kiedy to Don Quintin Ortega założył własną winnicę w pobliżu małej wioski Tudelilla. Obecnie, rodzinne winnice pielęgnuje spadkobierca majątku Carmelo Ortega. Urodzony w roku 1964 w miejscowości Tudelilla, całe swoje życie poświęcił winom z regionu Rioja. Dowiedz się więcej na stronie prowadzonej przez winiarza: www.facebook.com/ortegaezquerro. Wino dostępne w Lidlu od 01.12.2011.Cena: 39,99 pln/0,75l
 
Nota sommelierska:
Wino o barwie wyraźniej, czerwono ceglastej;  przejrzyste i klarowne. Miedziane refleksy zdradzają dojrzałość. Zapach jest przyjemny, złożony, zapowiada bogatą strukturę i wspaniałą jakość. Pojawiają się tutaj aromaty z różnych grup: owocowe, korzenne, przemysłowe, spożywcze. Najłatwiej rozpoznawalne są zapachy dojrzałych truskawek, pieczonego chleba, mokrego siana, wanilii, kopru, gotowanego selera i pieprzu. Ta złożona struktura rozwija się dalej w trakcie napowietrzania, sprawiając wielką przyjemność swoją obfitością. W smaku wino jest ciężkie, ale jednocześnie eleganckie i łatwe do picia. Zaskakuje bogactwo aromatów. Posmak jest długi  i czysty. Wino może być przechowywane przez co najmniej pięć następnych lat, z możliwym  do zaobserwowania rozwojem aromatów. Wskazane jest przelanie wina do karafki przed podaniem.
 
Sugestie podania:
Wyraźny smak wina wspaniale współgra z pieczonym indykiem z ziołami podanym na sosie jeżynowym, zapiekanym ziemniaki z oliwą i kiełbasą Chorizo, warzywami z grilla, duszonymi borowikami z kawałkami jagnięciny w aromacie tymianku.
 

podobne wpisy

Jamie Oliver 5 Składników po śródziemnomorsku
odżywianie

Nowa książka kucharska Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku”

Nowa książka kucharska Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku” trafi na półki polskich księgarni już 11 października! Po bestsellerowych „5 składnikach”, które sprzedały się na całym świecie w liczbie 3,3 miliona egzemplarzy, Jamie Oliver powraca, by celebrować śródziemnomorskie smaki z wykorzystaniem sprawdzonej pięcioskładnikowej formuły. „5 składników po śródziemnomorsku” przeniesie cię w słoneczny klimat Grecji, Francji, […]

Czytaj...
(fem)zdrowie

Active Mind Complex  – nowość od Herbalife wspierająca pracę mózgu

Blisko 3/4 Polaków przyznaje się do problemów z koncentracją i zapamiętywaniem informacji. Sprawności umysłowej nie pomaga codzienny stres, przemęczenie, nadmiar obowiązków. Co więcej, problem ten dotyka wszystkie grupy wiekowe. Odpowiednia dieta, suplementacja i ruch mogą wspomóc pracę mózgu i poprawić nasze codzienne funkcjonowanie.

Czytaj...
(fem)zdrowie odżywianie

MRP, czyli o posiłkach w proszku i jedzeniu przyszłości…

MRP  Meal Replacement Powders to odżywcze, wieloskładnikowe, zbilansowane produkty spożywcze w postaci proszku lub formie stałej jako batonik. Posiłki w proszku są tak skomponowane, że mogą zastąpić pełnowartościowy posiłek. Zawierają wszystkie niezbędne, właściwe dla danego dania witaminy, mikroelementy oraz wszelkie niezbędne substancje odżywcze, jakie ludzki organizm potrzebuje do codziennego funkcjonowania. 

Czytaj...