Szybki obiad dla zabieganych. Jak wykorzystać sosy Pudliszki?

0

Zadzwonić do ważnego klienta. Wysłać trzynaście pilnych maili. Odebrać dzieci ze szkoły. Wyprowadzić psa. O nie, korek! Zawieźć dzieci na taekwondo. I na pianino. No i gdzie w tym wszystkim obiad… Znasz ten tryb życia?

Między tysiącami małych czy dużych codziennych spraw czasami trudno znaleźć czas, żeby nawet zastanowić się, co zrobić na obiad – nie wspominając już o jego przyrządzeniu i zjedzeniu! Z pomocą przychodzą wtedy gotowe sosy, które wystarczy podgrzać, by były gotowe do zjedzenia. Z czym najlepiej je podać, gdy czas nas goni, i jakie dobrać do nich dodatki?

Sosy Pudliszki – smaki świata na wyciągnięcie ręki

Lubisz włoską kuchnię i chciałabyś, tak jak mieszkańcy słonecznej Italii, choć na chwilę wyłączyć się z szalonego tempa, w jakim toczy się ostatnio Twoje życie? Przygotuj szybki makaron we włoskim stylu i podaruj sobie chwileczkę zapomnienia… Jeśli jesteś zwolenniczką kulinarnej klasyki, zdecyduj się na genialny w swojej prostocie sos boloński. Można go podać w wersji wegetariańskiej lub wzbogacić o podsmażone mięso mielone. W wersji klasycznej sos ten podaje się z makaronem spaghetti, tartym twardym serem dojrzewającym (jak parmezan) i kilkoma listkami świeżej bazylii.

Inną propozycją prosto z Półwyspu Apenińskiego jest pikantny makaron all’arrabbiata. Soczysty smak pomidorów łączy się w tym przepisie z ostrą nutką chili. Arrabbiata doskonale pasuje przede wszystkim do makaronu o większym kształcie, jak penne czy fusili. Wskazówka: żłobiony penne rigate będzie smakował z sosem arrabbiata dużo lepiej niż gładki penne liscie – lepiej zaabsorbuje sos.

Sosy Pudliszki to jednak nie tylko kuchnia włoska. Jeśli lubisz fuzję smaków rodem z kuchni azjatyckiej, wypróbuj sos słodko-kwaśny (w wersji pikantnej lub łagodnej). Wystarczy ugotować do niego torebkę ryżu, by stworzyć pyszne i sycące danie obiadowe. Możesz też zaszaleć i połączyć ze sobą dwie zupełnie odmienne tradycje kulinarne – co powiesz na kaszę gryczaną z sosem słodko-kwaśnym?

Sosy i sok pomidorowy Pudliszki – duet idealny

Dania obiadowe dla zabieganych lub zakręconych tytanów pracy powinny być nie tylko szybkie w przygotowaniu oraz smaczne, ale też sycące i pełne składników odżywczych. Dlatego też w zestawie z makaronem lub ryżem okraszonym pysznym sosem warto podać sok pomidorowy Pudliszki. Dlaczego? Napięty tryb życia, ciągły stres sprzyjają rozwojowi chorób serca i układu krążenia. Zawarty w soku pomidorowym likopen hamuje proces krzepnięcia krwi, dzięki czemu zapobiega rozwojowi chorób krążenia. Rozpuszcza się w tłuszczach – dlatego najlepiej pić go do obiadu, by skutecznie się wchłaniał. Poza likopenem niezwykle cennym składnikiem soku pomidorowego jest także potas, regulujący poziom ciśnienia tętniczego i pracę serca. Wydala się go z potem, więc nietrudno zgadnąć, że w upalne dni pełne wysiłku tracimy go najwięcej. Warto zatem uzupełniać jego poziom, sięgając po sok pomidorowy Pudliszki.

Smacznego!

Podobne Artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here