TOP 4 ulubionych włoskich potraw Polaków

0

Polacy pokochali włoską kuchnię! Uwielbiamy pizzę, spaghetti bolognese lub pomodoro, wszelkie pasty czy pierożki ravioli. Wysoko cenimy też włoskie produkty – sery, oliwę z oliwek czy wina. Polskie jednak wcale nie są gorsze – jeśli nie masz czasu, aby przyrządzić włoskie danie od podstaw, sięgnij po sos do spaghetti Pudliszki, Łowicz lub Dawtona.

Ponoć włoskie potrawy najlepiej zamawiać w niedużych rodzinnych lokalach. Jeśli jednak jesteś obecnie daleko od Włoch, a masz ochotę na włoską kuchnię, możesz wykorzystać np. łagodny lub pikantny ketchup Pudliszki lub innego producenta, aby szybko przenieść się do słonecznej Italii! Poniżej znajdziesz cztery włoskie przepisy na najpopularniejsze dania – spróbuj przygotować je samodzielnie. Jeśli brakuje Ci czasu, a goście zjawią się niebawem, warto mieć pod ręką sos do spaghetti Pudliszki lub ciasto na pizzę.

Spaghetti bolognese / pomodoro

„Pomodoro” w języku włoskim oznacza oczywiście pomidor – jedno z najczęściej wykorzystywanych w tej kuchni warzyw. Włosi chętnie faszerują pomidory, produkują z nich passatę, robią sos do pizzy lub makaronu, a także zupę krem. Podobno w polskich domach spaghetti króluje co najmniej raz w tygodniu – bolognese z mięsem lub wegetariańskie pomodoro. Co prawda czasami idziemy na skróty i używamy gotowych produktów, takich jak np. sos do spaghetti Pudliszki, ale jeśli ich skład nas przekonuje, możemy je stosować.

Pizza

Włoska uczta bez pizzy? Niemożliwe! Chętnie uczymy się samodzielnie wyrabiać ciasto, gdyż przygotowanie pizzy wcale nie jest trudne. Możemy ułożyć na placku ulubione dodatki i komponować za każdym razem inną wersję. Jeśli jesteś miłośnikiem pizzy, warto mieć w lodówce ketchup Pudliszki czy Łowicz, aby móc szybko przygotować znakomity sos pomidorowy.

Lasagna

Lasagne jest popularna na całym świecie jako symbol kuchni bolońskiej, a także ulubiona potrawa Garfielda! To za jego sprawą uwielbiają ją także dzieci. Występuje w kilku odmianach, nie tylko pomidorowej – tę przygotujesz szybko, jeśli masz ketchup Pudliszki, Develey lub inny. Możesz też przyrządzić biały sos beszamelowy, łagodniejszy w smaku, a następnie przełożyć nimi na zmianę poszczególne warstwy makaronu. Całość koniecznie posyp serem Parmigiano-Reggiano. Sami Włosi twierdzą, że to jedna z najlepszych potraw, jakie serwują!

Panzanella

Toskańska sałatka przypadła do gustu i Polkom! Zawiera wszystko, co powinna, czyli potrzebne nam węglowodany, białko i zdrowe tłuszcze. Soczyste pomidory, cebula, ogórki oraz świeży chleb i znakomita oliwa to jej podstawa. Brzmi może banalnie, ale za to smakuje wyśmienicie. Jest jednak warunek – użyte produkty muszą być pierwszorzędnej jakości!

Podobne Artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here