Blendery w kuchni – jaki wybrać

0

Blender zaczyna zdobywać coraz większą popularność w polskiej kuchni. Jest ceniony za możliwość szybkiego przygotowania deserów, kremów, koktajli, czy też wielu jeszcze innych specjałów. Jednakże przed zakupem warto dokonać analizy oferty na rynku, by wybrać produkt zgodny z naszymi potrzebami.

Jakie rodzaje blenderów możemy spotkać na rynku?

Okazuje się, iż w zasadzie rynek oferuje nam dwa podstawowe rodzaje tych urządzeń:

  • Blendery ręczne

Zgodnie z nazwą, podczas pracy trzymane są w ręku. Są one przede wszystkim małe i poręczne, a używa się ich łatwo i szybko. Niewątpliwie na wygodę użytkowania wpływ będą miały: ciężar, ergonomia i łatwość obsługi przycisku pracy.

  • Blendery kielichowe

Te urządzenia są stacjonarne. Ich najistotniejszym elementem jest specjalny pojemnik z zamontowanym na dnie ostrzem oraz zamknięciem od góry. Obsługa urządzenia sprowadza się zwykle do wyboru programu.

Zatem poza rodzajem, czym się jeszcze kierować, dokonując wyboru blendera?

Otóż po dokonaniu wyboru jego rodzaju, warto jeszcze zwrócić uwagę na kilka parametrów technicznych, które będą istotne w codziennym użytkowaniu. Oto najważniejsze z nich:

  • Moc blendera

Ma ona niebagatelne znaczenie dla komfortu pracy i możliwości rozdrabniania różnych składników. Oczywiście, im większa moc, tym łatwiej i szybciej nasz blender poradzi sobie z tym, czego od niego oczekujemy. Blendery ręczne posiadają moc od 150 do 800 W, natomiast kielichowe nawet do 1500 W.

  • Obroty blendera

To kolejny z parametrów, mających wpływ na komfort pracy i tempo rozdrabniania. Częstokroć producenci pozwalają samemu dopasować to tempo przez odpowiednie programy oraz funkcje „turbo”, gwarantującą nagły wzrost obrotów w razie potrzeby.

  • Zasilanie 

W tym względzie producenci oferują urządzenia przewodowe i bezprzewodowe. Teoretycznie te drugie są wygodniejsze, jednak bardzo często słabsze, co może mieć znaczenie przy rozdrabnianiu twardszych składników.

  • Maksymalny czas pracy

Tutaj chodzi o nasz komfort, a parametr ten będzie powiązany z mocą blendera. Im bowiem słabsza moc, tym krótszy jednostkowy czas pracy. Może się nawet okazać, iż blender może bez przerwy pracować tylko kilkanaście sekund, co może być zdecydowanie niewystarczające. 

  • Poziom hałasu

To element, który ma zdecydowanie największy wpływ na komfort pracy, gdyż blendery z założenia nie należą do urządzeń cichych. Należy jednakże wiedzieć, iż słabsze modele często są głośniejsze, zatem wyboru należy dokonywać mądrze. Poziom hałasu w dobrej klasy blenderze winien kształtować się w granicach od 75 do 85 dB.

Jak zatem dokonać właściwego wyboru?

Wybór blendera na pewno zależy od indywidualnych preferencji. Dla jednych znaczenie będą miały parametry, dla innych – design i sposób użytkowania. Niezależnie jednak od wszystkiego, na pewno warto zwrócić uwagę na moc i obroty blendera. Na tym tle bardzo ciekawą propozycją jest blender Vitamix. Wyróżnia go bardzo mocny i wydajny silnik, ostrze ze szlachetnej stali i fakt, iż sam proces rozdrabniania powoduje cięcie błon warzyw i owoców, by podać je w najlepszej, przyswajalnej przez nas postaci.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here