Chutney – smakowity dodatek do potraw prosto z Indii

0

Indyjska kuchnia ma wiele odsłon. Z jednej strony to pyszne i aromatyczne mięsa w sosach curry oraz przyprawy, których nie można pomylić z żadnymi innymi, a z drugiej to hummus oraz chutney, czyli dodatki, które urozmaicają smak wielu potraw. Tak pachnącej kuchni nie ma chyba żaden inny kraj na świecie! A jak pachnie chutney?

Czym jest chutney?

To niezwykłe połączenie warzyw, owoców oraz przypraw. Chutney to sos służący do urozmaicenia potraw, głównie tych złożonych z mięs, ale nie tylko. To także idealny pomysł na dodatek do dań wegetariańskich oraz wielu innych. Chutney można dodawać do pieczonych mięs, wędlin, szaszłyków warzywnych czy klasycznej pakory. Chutney jest więc jednym z elementów wykwintnych przepisów na Najlepszewkuchni.pl oraz innych stronach poświęconych kulinariom. Warto próbować różnych chutney’ów.

Z czego powstaje chutney?

To zależy oczywiście od przepisu, jednak klasyczny chutney indyjski to przede wszystkim ocet winny. Do niego dorzuca się mieszankę owoców – świeżych i słodkich (ewentualnie suszonych) – oraz warzyw. Dzięki temu powstaje sos całkowicie niepowtarzalny i niezwykły. Wystarczy teraz delikatnie obgotować ocet i przygotować sos na bazie warzyw i owoców. Do tego warto dodać także przyprawy, które sprawią, że chutney będzie niezwykle aromatyczny. Wszystko rzecz jasna zależy od przepisu, co sprawia, że wiele dań kuchni indyjskiej czerpie z chutney’u, ale nie każde z tego samego.

Co najchętniej dodaje się do chutney’u?

Chutney to kuchnia indyjska, więc obok octu winnego pojawiają się tu typowe dla tej kuchni dodatki. Jeden z wykwintnych przepisów na Najlepszewkuchni.pl wskazuje, że idealnym dodatkiem będzie czosnek i papryczki chili. Ale to nie wszystko. Niektóre sosy to połączenie pomarańczy, goździków oraz garam masali z orzechami, a jeszcze inne do czosnku dorzucają imbir, trawę cytrynową oraz garść rodzynek. Tak naprawdę przepisów jest wiele, dlatego warto eksperymentować, szukać innych rozwiązań i samodzielnie przygotować chutney do dań indyjskich i nie tylko.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here