Jak wybrać wyciskarkę żeby przygotować zdrowe i pożywne soki dietetyczne? Poznaj 4 produkty

0

Każdego dnia powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw i owoców. To teoria, ale z praktyką różnie bywa. Często brakuje nam pomysłu na ich włączenie do każdego posiłku, a wtedy z pomocą przychodzą soki. Świeżo wyciśnięte, są wartościowym elementem diety. Tylko jak wybrać wyciskarkę żeby przygotować zdrowe i pożywne soki dietetyczne?

Wyciskarka do soków przyda się w każdym domu, bo świeżo wyciśnięty sok jest smaczniejszy i bardziej wartościowy od tego ze sklepu. Bez względu na to czy będziemy wyciskać soki regularnie, czy też okazjonalnie, przyrządzanie dietetycznych napojów na profesjonalnym sprzęcie to zawsze zdrowy wybór. Najważniejszy jest zakup sprzętu, który spełni nasze wymagania.

Jak wybrać wyciskarkę żeby przygotować zdrowe i pożywne soki dietetyczne?

Aby korzystać z witamin i smaku pysznych soków, do wyciśnięcia owoców i warzyw możesz użyć różnego sprzętu. Najważniejsze, żeby wybrać taki, który najlepiej sprawdzi się do produkcji takich soków, jakie Twoja rodzina lubi najbardziej. Co mamy do wyboru?

Sokowirówka – sok powstaje tutaj podczas szatkowania owoców i warzyw. Szybko się go przygotowuje i jest klarowny. Sokowirówka rozdrabnia produkt na soczystą pulpę, a potem odwirowuje część stałą do płynu. Miąższ jest w tym wypadku odciskany mniej dokładnie niż w przypadku wyciskarek.

Wyciskarka wolnoobrotowa – wyciska sok w delikatny sposób, dzięki temu jest on pełnowartościowy. Jest też naturalnie mętny i zawiera miąższ. Wyciskarka wyciśnie sok niemal z każdego warzywa i owocu, co pozwoli na przygotowywanie różnorodnych soków. Sok z marchwi, selera, a może jarmużu? Nie ma problemu, wyciskarka wolnoobrotowa da sobie z tym radę.

Wyciskarka do cytrusów – służy do wyciskania soku z owoców cytrusowych. Ma nasadkę, w którą wbija się przekrojony owoc i za pomocą ruchu obrotowego wyciska sok. Jeśli najbardziej lubisz sok z pomarańczy czy grejpfruta, ten sprzęt powinien na stałe zagościć w Twojej kuchni.

Blender kielichowy – łatwo przygotować w nim koktajle, zarówno z owoców, jak i warzyw. Można też dodawać dowolne dodatki, takie jak orzechy, nasiona i płatki. Blender nie wyciska soku, tylko mieli produkty na smoothie. Owoce i warzywa są zmielone w całości, więc ich wartości zostają zachowane. Koktajl zawiera dużo witamin i błonnika. Natomiast nie jest to klasyczny sok, więc nie zawsze o taki efekt nam chodzi.

Czym się charakteryzuje wyciskarka wolnoobrotowa?

Jeśli chcesz przyrządzić zdrowy, pełnowartościowy sok, wyciskarka wolnoobrotowa sprawdzi się tu idealnie. Ugniata ona warzywa i owoce na wolnych obrotach, dzięki czemu zachowują one najwięcej wartości odżywczych. Uzyskany sok jest mętny i zawiesisty, nie tworzy się w nim też piana. Można go wypić od razu lub przechowywać w lodówce nawet do dwóch dni. Wyciskarka wolnoobrotowa pracuje z prędkością mniejszą niż 120 obrotów na minutę. Najważniejszym elementem wyciskarki są wałki ślimakowe. Wyróżniamy wyciskarki wolnoobrotowe:

  • jednoślimakowe – mają prostą i łatwą do czyszczenia konstrukcję.
  • dwuślimakowe – są wydajniejsze od jednoślimakowych. Dają większą ilość soku, który można przygotować z dowolnych owoców lub warzyw.

Wśród typów wyróżniamy wyciskarki pionowe i poziome. Różnią się one konstrukcją sprzętu. W modelu poziomym ślimak jest zamontowany poziomo, a w pionowym wszystko jest umieszczone pionowo. Wyciskarka wolnoobrotowa to nie tylko sok. Wiele modeli zawiera dodatkowe funkcje. Wśród nich jest homogenizacja, mielenie bakalii i kawy, a nawet robienie makaronu.

Wybierając konkretny model możemy postawić nie tylko na funkcjonalność, ale i docenić niebanalny design, który sprawi, że sprzęt będzie doskonale prezentował się w kuchni. Wyciskarka Smeg jest zaprojektowana w stylu retro i łączy w sobie nowoczesne funkcje i ponadczasowy wygląd.

Wyciskarka wolnoobrotowa czy sokowirówka?

Kiedyś wyciskanie soku kojarzyło nam się z sokowirówką. Dlatego przy zakupie sprzętu nie bardzo było się nad czym zastanawiać. Obecnie możemy kupić sokowirówkę lub wyciskarkę wolnoobrotową i tu pojawia się dylemat. Co jest lepsze? Nie ma na to pytanie jednej odpowiedzi, wszystko zależy bowiem od oczekiwań pod względem produktu końcowego.

Czyli trzeba zadać sobie pytanie: O jaki sok nam chodzi? Sokowirówka przygotuje sok w łatwy i szybki sposób. Będzie on rzadszy i bardziej klarowny od tego z wyciskarki. Będzie też miał mniej witamin, ponieważ podczas pracy sokowirówka podgrzewa i dotlenia produkty. Z kolei wyciskarka wolnoobrotowa produkuje soki „na zimno”.

Sokowirówka nie wyciśnie soku z każdego warzywa i owocu. Nie poradzi sobie z owocami jagodowymi ani warzywami liściastymi. Sok trzeba wypić od razu, bo nie nadaje się do przechowywania. Jednak dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z wyciskaniem soków, będzie to dobry sprzęt na początek. Takie soki mogą preferować też dzieci, ponieważ wolą one zwykle napoje o klarownej konsystencji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here