Amarantus – zdrowie w makaronie Siła Serca

Jednym z takich produktów opatrzonych znakiem Siła Serca jest makaron z amarantusem, który powstał we współpracy GG Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii z jednym z czołowych producentów makaronu w Polsce – firmą Sulma.
 
Niewielu z nas wie, co to jest amarantus i dlaczego tak naprawdę jest ważny. A szkoda, gdyż jest to roślina cenna i użyteczna, o bardzo szerokim zakresie zastosowań.
Amarantus to roślina nazywana często zbożem XXI wieku, chociaż znana była dobrze już Majom i innym rdzennym mieszkańcom Ameryki, gdzie stanowiła jedną z najważniejszych spożywczych roślin uprawnych obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli.
 
Współczesne badania dowodzą, że amarantus jest wskazany dla osób cierpiących na nadciśnienie i chorobę wieńcową. Amarantus zawiera bardzo drobną frakcję skrobi, dzięki czemu jest ona lekkostrawna i szybko dostarcza organizmowi energii. Ponadto zawartość składników mineralnych takich jak magnez, wapń, fosfor i potas jest w amarantusie znacznie wyższa niż np. w pszenicy.
 
Do niewątpliwych zalet produktów z amarantusem można również zaliczyć wysoką zawartość błonnika i łatwo przyswajalnego białka. Jest to białko o niezwykle wysokim stopniu przyswajalności, którego ilość nie obniża się podczas procesów technologicznych.
Jego wartość wynosi 75%, dla porównania wartość białka zawartego w mięsie to 70%, a w mleku – 72%. Pod względem ilości żelaza amarantus przewyższa wszystkie rośliny (15 mg w 100 g nasion, dla porównania w mięsie wołowym i cielęcym to ok. 2,5 mg w 100g).
W amarantusie stwierdzono także wysoką zawartość skwalenu opóźniającego procesy starzenia się organizmu i obniżającego poziom cholesterolu (w oleju z nasion amarantusa jest aż 10 razy więcej skwalenu niż w oliwie z oliwek)
 
Dr inż. Irena Kłoczko z Katedry Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW Warszawa wymienia następujące zalety amarantusa:
 

  •  wysoka zawartość białka o wartości biologicznej przewyższającej białko mleka;
  •  nienasycone kwasy tłuszczowe ważne w zmniejszaniu ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób serca;
  •  zawartość tokotrienoli i włókna strawnego obniżających poziom cholesterolu, co stwarza nowe perspektywy zapobiegania chorobom układu krążenia i ich leczeniu;
  •  wysoka zawartość łatwo przyswajalnego żelaza, wapnia i magnezu, co sprawia, iż może być cennym składnikiem diety kobiet ciężarnych oraz przy chorobach układu nerwowego i kostnego;
  • duża zawartość skwalenu opóźniającego procesy starzenia się organizmu;
  •  niefermentujące włókno spożywcze obniżające ryzyko występowania chorób nowotworowych;
  •  dwukrotnie więcej błonnika niż w otrębach owsianych;
  •  znaczna zawartość witamin z grupy B oraz witaminy:  A, E i C.

 
Ze względu na zdrowotne właściwości amarantusa warto włączyć do naszego jadłospisu makaron Siła Serca i zastąpić nim „zwykłe” makarony czy podawane zbyt często ziemniaki. Świadomość, że prawidłowe odżywianie jest podstawą naszego zdrowia wciąż rośnie w naszym społeczeństwie. Coraz częściej zastanawiamy się nad układaniem naszego codziennego menu oraz wyborem odpowiednich składników i ograniczeniem tych niepożądanych.
Staramy się zmieniać nasze nawyki żywieniowe, poszukując produktów nie tylko urozmaicających polską kuchnię ale takich, które wpłyną korzystnie na nasze zdrowie i kondycję, tak jak makaron z amarantusem Siła Serca.


Artelis – serwis z artykułami

podobne wpisy

Jamie Oliver 5 Składników po śródziemnomorsku
odżywianie

Nowa książka kucharska Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku”

Nowa książka kucharska Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku” trafi na półki polskich księgarni już 11 października! Po bestsellerowych „5 składnikach”, które sprzedały się na całym świecie w liczbie 3,3 miliona egzemplarzy, Jamie Oliver powraca, by celebrować śródziemnomorskie smaki z wykorzystaniem sprawdzonej pięcioskładnikowej formuły. „5 składników po śródziemnomorsku” przeniesie cię w słoneczny klimat Grecji, Francji, […]

Czytaj...
(fem)zdrowie

Active Mind Complex  – nowość od Herbalife wspierająca pracę mózgu

Blisko 3/4 Polaków przyznaje się do problemów z koncentracją i zapamiętywaniem informacji. Sprawności umysłowej nie pomaga codzienny stres, przemęczenie, nadmiar obowiązków. Co więcej, problem ten dotyka wszystkie grupy wiekowe. Odpowiednia dieta, suplementacja i ruch mogą wspomóc pracę mózgu i poprawić nasze codzienne funkcjonowanie.

Czytaj...
(fem)zdrowie odżywianie

MRP, czyli o posiłkach w proszku i jedzeniu przyszłości…

MRP  Meal Replacement Powders to odżywcze, wieloskładnikowe, zbilansowane produkty spożywcze w postaci proszku lub formie stałej jako batonik. Posiłki w proszku są tak skomponowane, że mogą zastąpić pełnowartościowy posiłek. Zawierają wszystkie niezbędne, właściwe dla danego dania witaminy, mikroelementy oraz wszelkie niezbędne substancje odżywcze, jakie ludzki organizm potrzebuje do codziennego funkcjonowania. 

Czytaj...