Dlaczego nie należy łączyć leków z grejpfrutem?

Już od kilku lat lekarze informują pacjentów, by w okresie stosowania niektórych leków unikali picia soku grejpfrutowego. Dotyczy to przede wszystkim leków na serce – kontrolujących ciśnienie krwi lub obniżających cholesterol.

Badania wykazały bowiem, że sok grejpfrutowy może powodować wzrost stężenia tych leków we krwi, a w konsekwencji przyczyniać się do wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych terapii. To działanie soku z grejpfrutów wynika z jego zdolności do blokowania enzymów z rodziny CYP3A. Są one produkowane w jelitach oraz wątrobie i biorą udział metabolizmie wielu leków, obniżając w ten sposób ich przyswajalność w organizmie.

Do tej pory naukowcy zakładali, że związkami, które odpowiadają za interakcje soku grejpfrutowego z lekami, są flawonoidy, obecne w grejpfrutach w dużych ilościach i nadające im lekko gorzkiego smaku.

Teraz badacze z Uniwersytetu Północnej Karoliny w Chapel Hill wykazali, że najbardziej prawdopodobnym winowajcą są tzw. furanokumaryny.

Zespół badaczy pod kierunkiem dr Paula Watkinsa analizował jak obecność furanokumaryn w soku z grejpfrutów wpływa na absorpcję jednego z leków na nadciśnienie – felodypiny.

W badaniach wzięło udział 18 zdrowych ochotników. Przeprowadzono trzy jednodniowe testy – każdy w odstępie jednego tygodnia. Za każdym razem pacjent zażywał 10 miligramów felodypiny i pił jeden z trzech soków – pełnowartościowy grejpfrutowy, grejpfrutowy pozbawiony furanokumaryn, bądź też sok pomarańczowy. W ciągu 24 godzin regularnie pobierano próbki krwi pacjentów by zmierzyć poziom leku.

Okazało się, że sok pozbawiony furanokumaryn miał właściwości podobne do soku pomarańczowego i nie wchodził w reakcję z felodypiną.

Zdaniem Watkinsa, odkrycie jego zespołu może mieć kilka praktycznych zastosowań. Po pierwsze, specjalnie dla pacjentów stosujących pewne leki można będzie wprowadzić na rynek sok grejpfrutowy pozbawiony furanokumaryn. Ponadto, można będzie badać nowe produkty spożywcze pod kątem zawartości furanokumaryn, tak by ocenić możliwość ich interakcji z lekami. Z drugiej strony, dodając furanokumaryny do receptury niektórych leków można będzie poprawiać ich przyswajalność w organizmie.

Źródło: (PAP)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Dlaczego nie należy łączyć leków z grejpfrutem?

Już od kilku lat lekarze informują pacjentów, by w okresie stosowania niektórych leków unikali picia soku grejpfrutowego. Dotyczy to przede wszystkim leków na serce – kontrolujących ciśnienie krwi lub obniżających cholesterol.

Badania wykazały bowiem, że sok grejpfrutowy może powodować wzrost stężenia tych leków we krwi, a w konsekwencji przyczyniać się do wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych terapii. To działanie soku z grejpfrutów wynika z jego zdolności do blokowania enzymów z rodziny CYP3A. Są one produkowane w jelitach oraz wątrobie i biorą udział metabolizmie wielu leków, obniżając w ten sposób ich przyswajalność w organizmie.

Do tej pory naukowcy zakładali, że związkami, które odpowiadają za interakcje soku grejpfrutowego z lekami, są flawonoidy, obecne w grejpfrutach w dużych ilościach i nadające im lekko gorzkiego smaku.

Teraz badacze z Uniwersytetu Północnej Karoliny w Chapel Hill wykazali, że najbardziej prawdopodobnym winowajcą są tzw. furanokumaryny.

Zespół badaczy pod kierunkiem dr Paula Watkinsa analizował jak obecność furanokumaryn w soku z grejpfrutów wpływa na absorpcję jednego z leków na nadciśnienie – felodypiny.

W badaniach wzięło udział 18 zdrowych ochotników. Przeprowadzono trzy jednodniowe testy – każdy w odstępie jednego tygodnia. Za każdym razem pacjent zażywał 10 miligramów felodypiny i pił jeden z trzech soków – pełnowartościowy grejpfrutowy, grejpfrutowy pozbawiony furanokumaryn, bądź też sok pomarańczowy. W ciągu 24 godzin regularnie pobierano próbki krwi pacjentów by zmierzyć poziom leku.

Okazało się, że sok pozbawiony furanokumaryn miał właściwości podobne do soku pomarańczowego i nie wchodził w reakcję z felodypiną.

Zdaniem Watkinsa, odkrycie jego zespołu może mieć kilka praktycznych zastosowań. Po pierwsze, specjalnie dla pacjentów stosujących pewne leki można będzie wprowadzić na rynek sok grejpfrutowy pozbawiony furanokumaryn. Ponadto, można będzie badać nowe produkty spożywcze pod kątem zawartości furanokumaryn, tak by ocenić możliwość ich interakcji z lekami. Z drugiej strony, dodając furanokumaryny do receptury niektórych leków można będzie poprawiać ich przyswajalność w organizmie.

Źródło: (PAP)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
0 Comments

No Comment.

podobne wpisy

(fem)zdrowie

Otwarcie Laboratorium Centralnego DIAGNOSTYKA

    DIAGNOSTYKA to największa, ogólnopolska sieć laboratoriów medycznych. Od ponad 20 lat nieustannie stawia na rozwój oraz najwyższą jakość proponowanych badań i usług. To 180 nowoczesnych laboratoriów, 7000 wykwalifikowanych pracowników i 1000 punktów pobrań dedykowanych bezpośredniej obsłudze pacjentów. Czy wiesz, że tylko w ubiegłym roku w laboratoriach DIAGNOSTYKA wykonano łącznie ponad 120 milionów badań?

    Czytaj...
    (fem)zdrowie

    Tarczyca i jod

      Spójrzmy na całą listę objawów: przewlekłe zmęczenie, osłabienie, senność, problemy z koncentracją i pamięcią, stany depresyjne, łatwe marznięcie, suchość skóry, łamliwe włosy, nieregularne miesiączkowanie… Czy nie brzmi to znajomo? Przyczyna może być jedna: niedoczynność tarczycy.

      Czytaj...
      (fem)zdrowie

      Sesja zimowa – to nie musi być trudne!

        Kiedy dni są krótkie, przyroda dawno już zapadła w sen zimowy, a pogoda zachęca do skulenia się pod kocem z kubkiem herbaty, trudno jest skupić się na nauce. Co w takich okolicznościach możemy zrobić, aby wspierać koncentrację i z energią podejmować codzienne wyzwania? Istnieją sposoby, które zmotywują studentów do wielkich czynów!

        Czytaj...