Europejskie wina nie tylko dla koneserów


Zestaw win, które Państwo otrzymujecie, to esencja naszej oferty. Dobraliśmy ją tak, by sprostać wyrafinowanym gustom i zapewnić najsubtelniejsze doznania smakoszom. Zapraszamy i zachęcamy Państwa do degustacji, jak również zapoznania się z opisem wybranych win oraz sugestiami podania.
Bon appetit!…
 
Włoski styl i elegancja
Wino Barolo 2005 (27,99PLN/0,75L) jest wytrawnym czerwonym winem. Pochodzi ze znanego na całym świecie regionu Piemont – ojczyzny najsłynniejszych włoskich win. Sama nazwa Barolo wywodzi się od miasteczka w prowincji Cuneo, zlokalizowanego w zachodniej części regionu. Wino, aby nosić tą dumną nazwę na etykiecie musi spełnić szereg formalnych wymogów m.in. można je produkować wyłącznie z winogron z odmiany Nebbiolo. Oprócz lokalizacji uprawy na wyznaczonym obszarze producenci muszą przestrzegać ściśle określonego sposobu uprawy winorośli oraz produkcji win – Barolo powinno dojrzewać minimalnie trzy lata, z czego przynajmniej dwa w dębowych beczkach.
 
Nota sommelierska: Wino wymaga czasu by jego aromaty uwolniły się z kieliszka. Najsilniej wyczuwalne są róża, wiśnia, czarna herbata i wanilia. Obecność słodkich aromatów wynika
z długiego dojrzewania wina w dębowych beczkach. Aby w pełni docenić smak Barolo warto jest przed degustacją przelać wino do karafki z szerokim dnem. 
 
Sugestie podania: Wino najlepiej łączy się z potrawami tradycyjnymi dla Piemontu. Warto jest podać Barolo do dziczyzny lub soczystej wołowiny z dodatkami o aromatach trufli, np. pastą truflową lub  risotto truflowym.
 
Tenuta Pule „Amarone della Valpolicella Classico“ 2006 (77,99PLN/0,75L) jest legendarnym typem wina, o którym z szacunkiem i pożądaniem myśli każdy smakosz win czerwonych. Produkowane jest ono w regionie Veneto we Włoszech, w apelacji Valpolicella. Tajemnica wyjątkowego smaku Amarone tkwi w początkowym etapie procesu produkcji, którym jest suszenie winogron. Zdrowe, najlepszej jakości kiście owoców układane są zaraz po zbiorach na słomianych matach, w dobrze wietrzonych halach – na czas od 2 do 3 miesięcy.
 
Nota sommelierska: Zaraz po nalaniu do kieliszka ukazują się aromaty powideł śliwkowych, które z czasem przechodzą w formę mokrego tytoniu, ściółki leśnej i dżemu z czarnej porzeczki. Wyczuwalna jest również dojrzała wiśnia, czekolada, truskawka i rozmaryn. 
W smaku wino jest gęste, ekstraktywne, zaskakująco głębokie. Zwracają na siebie uwagę umiarkowana kwasowość, bardzo rozgrzewający alkohol i mocne, ściągające garbniki. Poziom intensywności aromatów wyczuwalnych w ustach jest zniewalający. Wino zdecydowanie godne polecenia dla koneserów, poszukiwaczy smaków i kolekcjonerów. Amarone należy degustować z dużych kieliszków i w miarę możliwości, po otwarciu przelać do karafki z szerokim dnem.
 
Sugestie podania: W przypadku Amarone będzie to niezwykle trudne zadanie, gdyż wino to posiada niezwykle mocną nutę smakową i tylko właściwie wybrana potrawa pozwoli uwypuklić wszystkie zalety trunku. Do tego wyjątkowego wina polecamy podać potrawę niecodzienną i ekskluzywną. Idealnym wyborem będzie soczysta pieczeń z sarny na risotto
w aromacie rozmarynu lub tournedos wołowe w sosie serowo – truflowym.
 
Negroamaro 2010 (12,99PLN/0,75L) pochodzi z miejscowości Solento, która jest położona w suchej części Włoch – Apulli.  Region cechuje się wyjątkowym klimatem, łagodną zimą i bardzo gorącym latem. Przez wiele miesięcy wieje scirocco – ciepły wiatr z Afryki. W takich warunkach winogrona dojrzewające na krzewach gromadzą znaczne ilości związków aromatycznych i cukru. Wina z Salento są bardzo aromatyczne i mocne.
 
Nota sommelierska: Jak przystało na wino z południowej Apulii, barwa Negroamaro jest intensywna, fiołkowo- purpurowa. W pierwszej chwili, w zapachu intrygują bardzo dojrzałe owoce leśne z nutą dzikiej róży. Wyczuć można kompozycję suszonej śliwy, dojrzałej czereśni, likieru wiśniowego, ciemnej czekolady i pieprzu. Jest to bardzo ciekawe, średnio ciężkie wino o zniewalającej relacji jakości do ceny.
 
Sugestie podania: Potrawy rodem z Apulii obfitują w dodatki warzywne, które pojawiają się w makaronach, zupach, gulaszach i sałatkach. Kompozycja wina z potrawami z tego samego regionu wydaje się być jak najbardziej uzasadniona. Negroamaro znakomicie współgra
z gulaszem, pieczoną szynką lub długo dojrzewającymi serami i wędlinami. Może być podane do bakłażana zapiekanego z mieloną wołowiną i serem pecorino, jak również do tradycyjnej lasagne.
 
Francuski romantyzm
Chateau Lilian Ladouys 2006 (49,99PLN/0,75L) jest czerwonym winem wytrawnym pochodzącym z regionu Saint – Est?phe, jednego z sześciu słynnych subregionów Haut Médoc w Bordeaux. Wina z St.-Est?phe są mocne, gęste, ziemiste, zawierają sporo garbników i kwasu.
 
Nota sommelierska: Barwa wina jest głęboka, śliwkowo – rubinowa i wskazuje na dojrzałość trunku. W zapachu, na ziemisto mineralnym tle, pojawiają się piękne aromaty dojrzałych truskawek, malin i poziomek. Przelanie tego wina do karafki powinno być wręcz obowiązkowe, przed jego degustacją. Wino sprawia wrażenie suchego, z powodu mocnego ściągania podniebienia garbnikami. W smaku wyczuć można czarną porzeczkę, dojrzałą truskawkę, wanilię i mokrą ziemię. Znakomity przykład klasycznego Bordeaux, o świetnej relacji jakości do ceny.  
 
Sugestie podania: Trunki z posiadłości Lilian Ladouys pasują idealnie do wołowiny duszonej w czerwonym winie, z warzywami i ziołami. Można je również podać do jagnięciny lub cielęciny pieczonej w ziołach prowansalskich.
 
Nagrodzone brązowym medalem na konkursie Challenge International du Vin 2010 Château La Tonnelle de Grillet 2009 (19,99PLN/0,75L) wyprodukowano w większej części z odmiany Merlot z typową dla regionu Bordeaux domieszką Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Ma wyraźną barwę, rubinowo – czerwoną. Aromaty tego wina są podatne na napowietrzanie, dlatego zalecane jest przelanie go do karafki. Dominują tutaj zapachy czarnej porzeczki, ziemi, skóry – po chwili likier wiśniowy.
 
Nota sommelierska: Wino jest ciepłe, mocno garbnikowe i rozgrzewające.
 
Sugestie podania: Właściwości smakowe wina mogą zostać uwypuklone przez połączenie z wieloma potrawami na bazie mięs czerwonych. Ciekawe połączenie z tym winem stanowi pieczeń wieprzowa, podana z zestawem warzyw z grilla.
 

Nagrodzone złotym medalem na konkursie: Concours des Grands Vin de France Château Maison Noble 2008 (24,99PLN/0,75L) jest czerwonym wytrawnym winem. Nazwa pochodzi od feudalnego zameczku wybudowanego w XV wieku. Na 85 hektarach winnic należących do posiadłości uprawia się typowe dla regionu Bordeaux winogrona. Winnice usytuowane są na ziemiach gliniasto – łupkowych, w obszarze Entre-deux-Mers. Na wysoką jakość win Maison Noble, które regularnie zdobywają nagrody na prestiżowych konkursach, wpływa kombinacja występującej tam, bogatej w minerały gleby, klimatu i wiedzy zatrudnionych przez właściciela enologów.
 
Nota sommelierska Wino o barwie głębokiej, ciemnej, rubinowo śliwkowej. Zapach intrygujący, w pierwszej chwili w winie czuć wędzonkę i suszone śliwki. Aromaty po chwili wzbogacają się o nutę wanilii, skóry i pieprzu. W smaku aromaty są doskonale zrównoważone i konsekwentne. Struktura wina jest mocna i zdecydowana. Jest to wino krzepkie i dynamiczne, czym od pierwszej chwili sprawia przyjemność.
 
Sugestie podania: Połączenie wina Château Maison Noble z serami będzie idealnym rozwiązaniem urozmaicającym spotkanie z przyjaciółmi. Proponujemy podanie wina
z zestawem twardych, długo dojrzewających serów, z dodatkiem bakalii, żurawiny
i pieczonego jabłka.
 
Patronat sommelierski:

Michał Jancik to Mistrz Polski Sommelierów 1996 i 2000.
W swojej codziennej pracy pomaga wybierać wina. Po raz kolejny przybliża konsumentom ofertę win, które znajdą się na półkach sklepów spożywczych Lidl. Jak zawsze są to produkty wyjątkowe, wybrane w sposób przemyślany dzięki dokładnej selekcji.
 

podobne wpisy

Jamie Oliver 5 Składników po śródziemnomorsku
odżywianie

Nowa książka kucharska Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku”

Nowa książka kucharska Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku” trafi na półki polskich księgarni już 11 października! Po bestsellerowych „5 składnikach”, które sprzedały się na całym świecie w liczbie 3,3 miliona egzemplarzy, Jamie Oliver powraca, by celebrować śródziemnomorskie smaki z wykorzystaniem sprawdzonej pięcioskładnikowej formuły. „5 składników po śródziemnomorsku” przeniesie cię w słoneczny klimat Grecji, Francji, […]

Czytaj...
(fem)zdrowie

Active Mind Complex  – nowość od Herbalife wspierająca pracę mózgu

Blisko 3/4 Polaków przyznaje się do problemów z koncentracją i zapamiętywaniem informacji. Sprawności umysłowej nie pomaga codzienny stres, przemęczenie, nadmiar obowiązków. Co więcej, problem ten dotyka wszystkie grupy wiekowe. Odpowiednia dieta, suplementacja i ruch mogą wspomóc pracę mózgu i poprawić nasze codzienne funkcjonowanie.

Czytaj...
(fem)zdrowie odżywianie

MRP, czyli o posiłkach w proszku i jedzeniu przyszłości…

MRP  Meal Replacement Powders to odżywcze, wieloskładnikowe, zbilansowane produkty spożywcze w postaci proszku lub formie stałej jako batonik. Posiłki w proszku są tak skomponowane, że mogą zastąpić pełnowartościowy posiłek. Zawierają wszystkie niezbędne, właściwe dla danego dania witaminy, mikroelementy oraz wszelkie niezbędne substancje odżywcze, jakie ludzki organizm potrzebuje do codziennego funkcjonowania. 

Czytaj...