Moc espresso

Po pierwsze kawa
Najlepsza do przygotowania aromatycznego espresso będzie kawa ziarnista. Cafe Prima Excellent to kawowa propozycja stworzona z myślą o tych, którzy ponad wszystko cenią smak i aromat kawy zaparzonej ze świeżo zmielonych ziaren. Sekret Primy Excellent tkwi w kompozycji najszlachetniejszych ziaren kawy, która łączy w sobie zmysłowość i delikatność gatunków Arabica, pochodzących z plantacji Ameryki Środkoweji Brazylii, z wyrazistym smakiem i aromatem afrykańskiej Robusty. Aby przygotować espresso, najpierw zmiel kawę. Nie należy tego robić na zaś – świeżo zmielona kawa będzie miała pełny smak i zniewalający aromat.

Sztuka parzenia
Oprócz kawy ważny jest także sposób parzenia espresso. Najlepiej zaparzyć je w ekspresie ciśnieniowym, gdzie strumień gorącej wody, pod wysokim ciśnieniem, przepuszczany jest przez kawę. Należy pamiętać o dwóch zasadach: kawa musi być drobno zmielona oraz równomiernie rozłożona. Ważne jest też, aby była dobrze ugnieciona. Aby zaparzyć aromatyczną małą czarną potrzeba około 7 g kawy, 25 ml wody oraz 25 sekund. Woda powinna mieć temperaturę 90?C, a ciśnienie wynosić 0,9 MPa. Prawidłowo przygotowane espresso charakteryzuje się głębokim smakiem i aromatem oraz gęstą pianką zwaną crema.

Wbrew powszechnemu mniemaniu espresso zawiera zdecydowanie mniej kofeiny niż kawa z ekspresu przelewowego! Dzieje się tak, ponieważ przygotowanie espresso w ekspresie ciśnieniowym zajmuje tylko 25 sekund. Podczas kilkudziesięciosekundowego procesu parzenia rozpuszczane są tylko aromaty smakowe i zapachowe. Espresso jest więc delikatniejsze w smaku, a zachowuje pobudzające działanie i pełny smak.

Krok trzeci – odpowiednia filiżanka
Espresso podaje się w małych, porcelanowych filiżankach, najlepiej białych. Filiżanki powinny być wcześniej ogrzane. Do espresso możemy podać wodę mineralną – można ją pic przed lub po podaniu kawy. Espresso można pić z dodatkami: cukrem lub plasterkiem cytryny. Ta mała i aromatyczna kawa jest tez doskonałą bazą do przygotowywania Cafe Latte, cappucinno czy kawy mrożonej.

Wszystkie zdjęcia pochodzą z archiwum fotografii marki Prima. Prosimy o uwzględnienie
źródła pochodzenia zdjęcia przy ewentualnej publikacji.

DOSSIER PRODUKTÓW:
Cafe Prima Excellent to kawa ziarnista, będąca kompozycją wysokiej jakości ziaren, czemu zawdzięcza wyjątkowy smak i aromat. Kawa dostępna jest w specjalnym opakowaniu z zaworkiem, które zapewnia świeżość każdego prażonego ziarna. Pojemność: 250 g Cena: 10,99 PLN

podobne wpisy

Jamie Oliver 5 Składników po śródziemnomorsku
odżywianie

Nowa książka kucharska Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku”

Nowa książka kucharska Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku” trafi na półki polskich księgarni już 11 października! Po bestsellerowych „5 składnikach”, które sprzedały się na całym świecie w liczbie 3,3 miliona egzemplarzy, Jamie Oliver powraca, by celebrować śródziemnomorskie smaki z wykorzystaniem sprawdzonej pięcioskładnikowej formuły. „5 składników po śródziemnomorsku” przeniesie cię w słoneczny klimat Grecji, Francji, […]

Czytaj...
(fem)zdrowie

Active Mind Complex  – nowość od Herbalife wspierająca pracę mózgu

Blisko 3/4 Polaków przyznaje się do problemów z koncentracją i zapamiętywaniem informacji. Sprawności umysłowej nie pomaga codzienny stres, przemęczenie, nadmiar obowiązków. Co więcej, problem ten dotyka wszystkie grupy wiekowe. Odpowiednia dieta, suplementacja i ruch mogą wspomóc pracę mózgu i poprawić nasze codzienne funkcjonowanie.

Czytaj...
(fem)zdrowie odżywianie

MRP, czyli o posiłkach w proszku i jedzeniu przyszłości…

MRP  Meal Replacement Powders to odżywcze, wieloskładnikowe, zbilansowane produkty spożywcze w postaci proszku lub formie stałej jako batonik. Posiłki w proszku są tak skomponowane, że mogą zastąpić pełnowartościowy posiłek. Zawierają wszystkie niezbędne, właściwe dla danego dania witaminy, mikroelementy oraz wszelkie niezbędne substancje odżywcze, jakie ludzki organizm potrzebuje do codziennego funkcjonowania. 

Czytaj...