Moc espresso

Po pierwsze kawa
Najlepsza do przygotowania aromatycznego espresso będzie kawa ziarnista. Cafe Prima Excellent to kawowa propozycja stworzona z myślą o tych, którzy ponad wszystko cenią smak i aromat kawy zaparzonej ze świeżo zmielonych ziaren. Sekret Primy Excellent tkwi w kompozycji najszlachetniejszych ziaren kawy, która łączy w sobie zmysłowość i delikatność gatunków Arabica, pochodzących z plantacji Ameryki Środkoweji Brazylii, z wyrazistym smakiem i aromatem afrykańskiej Robusty. Aby przygotować espresso, najpierw zmiel kawę. Nie należy tego robić na zaś – świeżo zmielona kawa będzie miała pełny smak i zniewalający aromat.

Sztuka parzenia
Oprócz kawy ważny jest także sposób parzenia espresso. Najlepiej zaparzyć je w ekspresie ciśnieniowym, gdzie strumień gorącej wody, pod wysokim ciśnieniem, przepuszczany jest przez kawę. Należy pamiętać o dwóch zasadach: kawa musi być drobno zmielona oraz równomiernie rozłożona. Ważne jest też, aby była dobrze ugnieciona. Aby zaparzyć aromatyczną małą czarną potrzeba około 7 g kawy, 25 ml wody oraz 25 sekund. Woda powinna mieć temperaturę 90?C, a ciśnienie wynosić 0,9 MPa. Prawidłowo przygotowane espresso charakteryzuje się głębokim smakiem i aromatem oraz gęstą pianką zwaną crema.

Wbrew powszechnemu mniemaniu espresso zawiera zdecydowanie mniej kofeiny niż kawa z ekspresu przelewowego! Dzieje się tak, ponieważ przygotowanie espresso w ekspresie ciśnieniowym zajmuje tylko 25 sekund. Podczas kilkudziesięciosekundowego procesu parzenia rozpuszczane są tylko aromaty smakowe i zapachowe. Espresso jest więc delikatniejsze w smaku, a zachowuje pobudzające działanie i pełny smak.

Krok trzeci – odpowiednia filiżanka
Espresso podaje się w małych, porcelanowych filiżankach, najlepiej białych. Filiżanki powinny być wcześniej ogrzane. Do espresso możemy podać wodę mineralną – można ją pic przed lub po podaniu kawy. Espresso można pić z dodatkami: cukrem lub plasterkiem cytryny. Ta mała i aromatyczna kawa jest tez doskonałą bazą do przygotowywania Cafe Latte, cappucinno czy kawy mrożonej.

Wszystkie zdjęcia pochodzą z archiwum fotografii marki Prima. Prosimy o uwzględnienie
źródła pochodzenia zdjęcia przy ewentualnej publikacji.

DOSSIER PRODUKTÓW:
Cafe Prima Excellent to kawa ziarnista, będąca kompozycją wysokiej jakości ziaren, czemu zawdzięcza wyjątkowy smak i aromat. Kawa dostępna jest w specjalnym opakowaniu z zaworkiem, które zapewnia świeżość każdego prażonego ziarna. Pojemność: 250 g Cena: 10,99 PLN

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
0 Comments

No Comment.

podobne wpisy

(fem)zdrowie

Otwarcie Laboratorium Centralnego DIAGNOSTYKA

    DIAGNOSTYKA to największa, ogólnopolska sieć laboratoriów medycznych. Od ponad 20 lat nieustannie stawia na rozwój oraz najwyższą jakość proponowanych badań i usług. To 180 nowoczesnych laboratoriów, 7000 wykwalifikowanych pracowników i 1000 punktów pobrań dedykowanych bezpośredniej obsłudze pacjentów. Czy wiesz, że tylko w ubiegłym roku w laboratoriach DIAGNOSTYKA wykonano łącznie ponad 120 milionów badań?

    Czytaj...
    (fem)zdrowie

    Tarczyca i jod

      Spójrzmy na całą listę objawów: przewlekłe zmęczenie, osłabienie, senność, problemy z koncentracją i pamięcią, stany depresyjne, łatwe marznięcie, suchość skóry, łamliwe włosy, nieregularne miesiączkowanie… Czy nie brzmi to znajomo? Przyczyna może być jedna: niedoczynność tarczycy.

      Czytaj...
      (fem)zdrowie

      Sesja zimowa – to nie musi być trudne!

        Kiedy dni są krótkie, przyroda dawno już zapadła w sen zimowy, a pogoda zachęca do skulenia się pod kocem z kubkiem herbaty, trudno jest skupić się na nauce. Co w takich okolicznościach możemy zrobić, aby wspierać koncentrację i z energią podejmować codzienne wyzwania? Istnieją sposoby, które zmotywują studentów do wielkich czynów!

        Czytaj...