Znaczenie olei w pielęgnacji skóry

Zastosowanie olei do pielęgnacji skóry znane było już w starożytnym Egipcie. Już wtedy pozyskiwano oliwę z oliwek czy olej z orzeszków drzewa Moringa. Egipcjanie smarowali całe ciało chroniąc je przed wysuszeniem. Oleje były znane i stosowane przez Azteków w postaci różnych maści, mazideł do ochrony skóry. Natomiast Galen z Pergamonu (rzymski lekarz greckiego pochodzenia) był twórcą pierwszej recepty na krem z olejem. Olejek z jojoby był bardzo popularny w Starożytnym Wschodzie, gdzie stosowano sproszkowane nasiona jojoby do codziennego mycia ciała. Właściwości tłuszczów naturalnych i ich przydatność w kosmetyce zależą od wchodzących w ich skład kwasów tłuszczowych. Temperaturę topnienia tłuszczu obniża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NKT), a więc tłuszcze w temperaturze pokojowej w stanie ciekłym nazywamy olejami.

 

olejki_kompozycja z tlem

Nieliczne tłuszcze roślinne zawierające wiele NKT i żywic nazywane są masłami i mają konsystencję stałą jak np. masło kakaowe. W kosmetyce stosuje się oleje otrzymywane biotechnologiczne. Są one zbierane z upraw ekologicznych, tłoczone na zimno i nierafinowane, co pozwala na zachowanie ich cennych wartości (skład, zapach). Spośród najważniejszych niezbędnych NKT jest kwas gamma-linolenowy (GLA). Ma on ogromne znaczenie dla funkcjonowania nie tylko narządów wewnętrznych, ale również skóry. Niedobór GLA powoduje suchość skóry i utratę elastyczności, co w efekcie prowadzi do pojawienia się zmarszczek. Przy niedoborze GLA skóra staję się bezbronna wobec szkodliwych czynników zewnętrznych. Dochodzi do jej ścieńczenia, podrażnienia, łuszczenia oraz do pęknięć naskórka. Wytwarzanie GLA wraz z wiekiem maleje, wówczas musi on być dostarczany w preparatach kosmetycznych. Niedobre GLA dotyczy osób cierpiących na łojotokowe zapalenie skóry, wyprysk atopowy czy łuszczyce. Największą zawartość NKT ma olej wiesiołkowy gdzie kwas gamma-linolenowy stanowi 9,5%-12%. Olejek wiesiołkowy zawiera również dużą ilość kwasu linolowego (70%-79%) – prekursora GLA. Inne oleje zawierające dużą ilość NKT to: olej z pestek winogron, makadamia, kukui (mają znaczące działanie lecznicze w przypadku skór skrajnie suchych i pękających). Zawarte w olejach roślinnych nienasycone kwasy tłuszczowe biorą udział w licznych procesach zachodzących w skórze: procesie fizykochemicznym – utrzymując prawidłową płynność błon komórkowych i lipidów cementu komórkowego, procesie biochemicznym – w przebiegu którego powstają tzw. eikozanoidy, odgrywające kluczową rolę w procesach zapalnych, a także w podziale komórkowym.

olejki_kompozycja2

 

 

Podstawowym zadaniem olei w preparatach kosmetycznych jest zmiękczenie i odżywienie skóry. Oprócz drogocennych tri glicerydów oleje zawierają również fitosterole, wit. E, które działają regenerująco i przeciwutleniająco. Na rynku mamy szeroki wybór bogatych i drogocennych olei roślinnych. Występują w kosmetyce jako składniki fazy tłuszczowej w kremach, maskach, emulsjach, mleczkach itp. Występując w kosmetykach decydują o postaci preparatu i są również nośnikiem składników czynnych. Wyróżniamy podział olei wg „tłustości” na: schnące, półschnące i nieschnące. Cery suche i dojrzałe- oleje półschnące i nieschnące. Oleje nieschnące mogą działać komedogennie (zaskórnik twórczo).

Najbardziej popularne oleje stosowane w kosmetyce to:

  • olej z oliwki europejskiej – Olea Europaea Fruit Oil wytwarzany z miąższu oliwek (olej nieschnący)
  • olej arganowy – Argania Spinosa Kernel Oil wytwarzany z ziaren orzecha dzrzewa Arganowego (olej półschnący)
  • olej kokosowy – Cocos Nucifera Oil wytwarzany z miąższu orzecha kokosu (olej nieschnący)
  • olej słonecznikowy – Helianthus Annus Seed Oil wytwarzany z nasion słonecznika (olej schnący)
  • olej awokado – Persea Gratissima Oil wytwarzany poprzez tłoczenie suszonego miąższu lub macerację z świeżego miąższu avocado (olej nieschnący)
  • olej migdałowy – Prunus Amygdalus Dulcis Oil wytwarzany z migdałów (olej półschnący)
  • olej winogronowy – Vitis Vinifera Seed Oil wytwarzany z pestek winogron (olej schnący)
  • olej z nasion wiesiołka – Oleum Oenotherae syn. Oleum Onagrae wytwarzany z ziaren wiesiołka (olej schnący)

Przykład stosowania olei w zależności od problemu skórnego:

Olej z wiesiołka – pomimo, że jest to olej schnący, to ze względu na swoje właściwości polecany jest w preparatach dla skóry dojrzałej, suchej, wrażliwej a także tłustej i zanieczyszczonej. Olej z wiesiołka wpływa na pracę gruczołów łojowych oraz reguluje przez naskórkowe wchłanianie wody.

Olej arganowy – przeznaczony dla skóry wrażliwej, dojrzałej, alergicznej, trądzikowej i suchej. Olej ten wykazuje właściwości antyseptyczne, ochronne, ujędrniające i wygładzające. Ma szerokie zastosowanie w pielęgnacji całego ciała i włosów.

olejek arganowy

 

Olej migdałowy – jest jednym z uniwersalnych olejów. Można go stosować do każdego rodzaju skóry. Podczas zastosowania nie daje efektu ciężkości i dobrze jest wchłaniany. Polecany szczególnie do pielęgnacji skóry dziecka.

Olej z avocado – w kosmetyce używany jako czysty olej lub składnik kosmetyków przeznaczonych dla skóry suchej, dojrzałej i wrażliwej. Wykorzystywany jak olej do masażu działając regenerująco i ochronnie na naskórek.

Olej kokosowy – ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i fryzjerstwie. Stosowany jako czysty olej do masażu np. regenerującego skórę. Jest składnikiem kremów do cery dojrzałej, uszkodzonej przez słońce. Silnie regeneruje suche i łamliwe włosy.

Olej z oliwki – polecany przy suchej, słabo ukrwionej skórze. Ma również kluczowe znaczenie przy suchej i podrażnionej skórze. Stosowany w maskach do zniszczonych włosów i do pielęgnacji paznokci.

Olej makadamia – jest stosowany w kosmetykach hamujących proces starzenia się skóry. Chroni lipidy ścian komórkowych przed wolnymi rodnikami. Zmiękcza skórę zmniejszając uczucie suchości i napięcia . Ma zastosowanie w pielęgnacji zniszczonych włosów na skutek zabiegów fryzjerskich i działania słońca.

Olejek Macadamia

Do produkcji preparatów kosmetycznych jest używanych wiele olejów roślinnych, które mają ogromne znaczenie zwłaszcza w ochronie płaszcza hydrolipidowego. Skóra po ich zastosowaniu jest dobrze nawilżona, gładka i natłuszczona. Oleje roślinne wchodzą w skład wielu leków stosowanych w leczeniu dermatoz. Podczas doboru kosmetyku należy zwrócić uwagę na skład (INCI), powinny być zawarte naturalne oleje roślinne, składniki aktywne itp. Tłuszcze zawierają również liczne składniki w nich rozpuszczalne jak witaminy: A, E,D, beta-karoten, fosfolipidy, niezbędne do procesów zachodzących w skórze.

Zapraszamy do zakupu produktów Delawell w promocyjnych cenach : https://www.facebook.com/delawell/

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
0 Comments

No Comment.

podobne wpisy

kosmetyki

Naturalny krem do rąk w walce z suchą skórą

    Suche ręce mogą być koszmarem. Pękają, łuszczą się i swędzą, utrudniając robienie rzeczy, które uwielbiasz robić. Gdy masz suche dłonie, może to mieć wpływ na wszystko – od ogólnego samopoczucia po zdolność do pracy i zabawy. Co gorsza, sucha skóra na dłoniach nie tylko źle wygląda – może sprawić, że będziesz się źle czuć! Dlatego […]

    Czytaj...
    kosmetyki

    Jak znaleźć dobrą farbę do rodzaju naszych włosów i dlaczego warto korzystać z najlepszych farb do włosów?

      W sklepach i drogeriach znajdziemy wiele typów farb do koloryzacji włosów. Jednakże wybór tej jedynej najlepszej często nie jest najłatwiejszy. Niezależnie od tego czy kupujemy farbę do włosów w sklepie stacjonarnym czy w drogerii internetowej, należy uważnie przyjrzeć się danemu produktowi. Dobrze jest dobierać farbę do włosów do naszego typu urody oraz do rodzaju włosów. […]

      Czytaj...
      (fem)uroda

      Ochrona przeciwsłoneczna przez cały rok z… ORIENTANĄ!

        Czy wiesz, że filtr przeciwsłoneczny to twój #musthave w kosmetyczce przez cały rok? Nie tylko wiosną, czy latem, kiedy promienie słoneczne padają bezpośrednio na naszą twarz. Pamiętaj, że promieniowanie UVA dociera do naszej skóry przez cały rok, nawet w chłodniejszych miesiącach. Jest odpowiedzialne za fotostarzenie, uszkadza kolagen i elastynę oraz wyzwala większą ilość wolnych rodników. Przyczynia […]

        Czytaj...