Herbaciany cykl – napój Rooibos

Rooibos (czyt. rojbos, rojbusz) to napój niezwykły. Świetnie smakuje a lista jego korzystnych właściwości jest imponująca.
   
    Ciekawostk
i
     *      Czerwonokrzew Nazwa Rooibos (Czerwony Krzew) pochodzi od nazwy rośliny, z której jest przyrządzany – czerwonokrzewu.
    *      Rooibos to nie herbata, choć często bywa mylnie kojarzony z czerwoną herbatą. Jest to napar ziołowy z liści czerwonokrzewu.
    *      Czerwonokrzew rośnie wyłącznie w Republice Południowej Afryki. Rooibos uznawany jest napojem narodowym tego kraju.
    *      Rooibos został odkryty w 1904 roku przez rosyjskiego imigranta Benjamina Ginsberga w górach Cedar w Afryce niedaleko Kapsztadu. Wkrótce powstały plantacje czerwonokrzewu, a odkrycie jego właściwości leczniczych zwiększyło jego popularność.
    *      Czerwonokrzew osiąga wysokość do 2 metrów. Latem zbiera się jego cienkie listki, rozdrabnia (na długość 1-2mm) i poddaje fermentacji.
    *      Napar z czerwonokrzewu może zastąpić płynne składniki podczas pieczenia. Ponadto można wykorzystać go w gotowaniu zup, gulaszów i sosów.
    *      Napój Rooibos nie zawiera konserwantów i barwników.
 
     Korzyści płynące z Rooibos
 
    *      Nie zawiera kofeiny. Może być pity przez dzieci, także przed snem. Nie stanowi też zagrożenia dla osób chorych na nerki i cierpiących na nadciśnienie. Polecany jest przy problemach z zasypianiem i rozdrażnieniem, ze względu na odprężające właściwości.
    *      Łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry. Polecany jest na egzemę, pieluszkowe zapalenie skóry i trądzik.
    *      Zawiera dużą ilość antyutleniaczy, które hamują działanie wolnych rodników.  Ma to pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy oraz opóźnia proces starzenia się.
    *      Nie zawiera kwasu szczawiowego, więc jest bezpieczny dla osób mających kamienie nerkowe.
    *      Ma bardzo pozytywny wpływ na proces trawienia i układ pokarmowy, m. in. dzięki zawartości żelaza, potasu i miedzi. Polecany jest przy biegunkach, zatwardzeniach i bólach brzucha (ma właściwości rozkurczające) oraz kolkach niemowlęcych. Ochrania błonę śluzową, dzięki zawartości kwasów fenolowych.
    *      Zawiera wiele minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, np. żelaza, wapnia, potasu, sodu i miedzi.
    *      Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących matek. Stymuluje wytwarzanie pokarmu.
    *      Dzięki zawartości fluoru, wapna i manganu chroni przed próchnicą i wzmacnia kości.
    *      Zawiera witaminę C.
    *      Zawiera kwercetynę, która hamuje uwalnianie histaminy – głównego związku odpowiedzialnego za objawy alergii.
    *      Wspomaga układ krwionośny i zapobiega miażdżycy. Zapobiega zakrzepom krwi oraz tworzeniu się zwapnień w tętnicach.
    *      Polecany jest przy dietach niskokalorycznych ze względu na niską zawartość kalorii.
    *      Obniża poziom cukru we krwi.
    *      Zawiera flawonoidy, które stymulują wydzielanie hormonu szczęścia – serotoniny. Polecany jest więc w leczeniu depresji i wahań nastroju, a także na jesienny deszczowy wieczór.
 
    Sposób parzenia
 
   1.      Listki czerwonokrzewu (ok. 1 łyżeczki na 250ml) zalewamy wrzątkiem.
   2.      Powinno się ją parzyć 3-5 minut.
   3.      Rooibos można parzyć dwukrotnie.
   4.      Można zaparzać na wolnym ogniu.
   5.      Podawać na gorąco lub na zimno. Dobrze smakuje z dodatkiem miodu.

 

Magdalena Prus, Sebastian Karwala

podobne wpisy

Jamie Oliver 5 Składników po śródziemnomorsku
odżywianie

Nowa książka kucharska Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku”

Nowa książka kucharska Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku” trafi na półki polskich księgarni już 11 października! Po bestsellerowych „5 składnikach”, które sprzedały się na całym świecie w liczbie 3,3 miliona egzemplarzy, Jamie Oliver powraca, by celebrować śródziemnomorskie smaki z wykorzystaniem sprawdzonej pięcioskładnikowej formuły. „5 składników po śródziemnomorsku” przeniesie cię w słoneczny klimat Grecji, Francji, […]

Czytaj...
(fem)zdrowie

Active Mind Complex  – nowość od Herbalife wspierająca pracę mózgu

Blisko 3/4 Polaków przyznaje się do problemów z koncentracją i zapamiętywaniem informacji. Sprawności umysłowej nie pomaga codzienny stres, przemęczenie, nadmiar obowiązków. Co więcej, problem ten dotyka wszystkie grupy wiekowe. Odpowiednia dieta, suplementacja i ruch mogą wspomóc pracę mózgu i poprawić nasze codzienne funkcjonowanie.

Czytaj...
(fem)zdrowie odżywianie

MRP, czyli o posiłkach w proszku i jedzeniu przyszłości…

MRP  Meal Replacement Powders to odżywcze, wieloskładnikowe, zbilansowane produkty spożywcze w postaci proszku lub formie stałej jako batonik. Posiłki w proszku są tak skomponowane, że mogą zastąpić pełnowartościowy posiłek. Zawierają wszystkie niezbędne, właściwe dla danego dania witaminy, mikroelementy oraz wszelkie niezbędne substancje odżywcze, jakie ludzki organizm potrzebuje do codziennego funkcjonowania. 

Czytaj...