Jak wykorzystać syrop klonowy w kuchni?

Jedyny w swoim rodzaju smak. Taki jest właśnie syrop klonowy. Jego smaku nie da się pomylić z żadnym innym. Oprócz walorów kulinarnych jest on również zdrowy, ponieważ dostarcza organizmowi wiele witamin i minerałów. Tak więc, można połączyć przyjemne z pożytecznym. Najbardziej popularny jest na nowym kontynencie, w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. A wywodzi się jeszcze z czasów przedkolonialnych. Wytwarzali go rdzenni mieszkańcy Ameryki – Indianie. Nie bez przyczyny jest nazywany kanadyjskim płynnym złotem. Uzyskanie naturalnego syropu klonowego jest dość skomplikowane. Najpierw z drzewa klonu, przynajmniej 30-letniego wydobywa się sok. Wczesną wiosną wwierca się w klonowy pień metalowy kranik. Po odparowaniu wody z soku uzyskuje się gęsty, słodki syrop. Do produkcji wykorzystuje się głównie gatunki klonu cukrowego, srebrzystego, czerwonego i czarnego.

Jakie są właściwości syropu klonowego?

Syrop klonowy, taki jak np. https://ekoaleja.eu/Plynne-kanadyjskie-zloto-czy-syrop-klonowy-jest-zdrowy-blog-pol-1595546000.html posiada bogactwo składników odżywczych, m.in. cynku. Wykazuje działanie prozdrowotne i jest wartościowym zamiennikiem cukru. Dodatkowo ma niezwykłe właściwości bakteriobójcze oraz wspomagające pracę wątroby. W syropie klonowym znajdują się takie wartościowe substancje jak:

  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • potas,
  • sód,
  • mangan,
  • ryboflawina (wit. B2)

Zastosowanie syropu klonowego w kuchni.

Syrop klonowy jest bardzo ceniony pod względem kulinarnym m.in. dlatego, że ten jasny słodzi bez zmieniania smaku potrawy. Istnieją różne rodzaje syropu klonowego, którego smak wynika m.in. z wieku drzewa oraz czasu odparowywania. Syrop jasny ma bardzo delikatny smak, ciemniejszy charakteryzuje się intensywnym smakiem, a ciemny jest bardzo wyrazisty. Ciemny syrop klonowy idealnie nadaje się do gotowania i pieczenia. Najbardziej znany jest, jako dodatek do pancake’ów. Równie często spotyka się go w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Sprawdza się, jako świetny dodatek lub składnik:

  • naleśników, gofrów oraz grzanek,
  • lodów, jogurtów, owoców, owsianek, musli i koktajli,
  • do pieczenia ciast i ciastek,
  • herbat, kaw oraz innych gorących napojów,
  • cukierków i lizaków,
  • dresingów do sałatek, sosów oraz marynat do mięs,
  • wytrawnych dań z ryżem lub makaronem oraz zup.

Jak widać syrop klonowy może zostać zastosowany w praktycznie każdej potrawie. Jest zdecydowanie lepszym zamiennikiem dla cukru białego i brązowego, ponieważ ma mniej kalorii, a dużo więcej składników odżywczych. Jest zdecydowanie jednym z najzdrowszych, dostępnych na rynku słodzików i wybawieniem dla osób uwielbiających słodycze.

podobne wpisy

(fem)ciekawostki

15-minutowe miasto, czyli luksus bliskości i dostępności

Jeszcze niedawno wizja miast przyszłości skupiała się wokół latających samochodów, przestrzeni wypełnionych sztuczną inteligencją, gdzie ruchome chodniki dowożą ludzi do pracy. Tymczasem rozwój miast w trzecim dziesięcioleciu XXI wieku idzie w całkiem przeciwną stronę. Wracamy do kameralnych społeczności lokalnych, idei slow life i zielonych przestrzeni, gdzie najważniejsze potrzeby życia codziennego można załatwić w ciągu 15-minutowego […]

Czytaj...
(fem)ciekawostki

Jak zamówić kuriera DPD?

Zamawianie kuriera to przydatne usługi, jakie dadzą nam komfort. Korzystanie z przesyłek i zakupów online w dzisiejszych czasach jest niezwykle popularne, dlatego coraz chętniej sięgamy po usługi kurierskie. Na uwagę zasługuje kurier DPD, jakiego łatwo zamówimy do domu.Czym cechuje się taka usługa? Jakie zalety ma DPD zamówienie kuriera? Kiedy skorzystać z takiej opcji?

Czytaj...
(fem)ciekawostki

HULAJ DOBRO w zasięgu… nogi!

To, że HULAJnogi elektryczne są obecnie w modzie, wiemy wszyscy. Na każdym kroku można spotkać te superszybkie jednoślady. Dlaczego DOBRO? Sprzęty te są przyjazne naszej planecie, a także… nam samym! 

Czytaj...