Jaką dietę wybrać, aby opóźnić proces starzenia?

A jest to dla nas tak ważne, by nie doprowadzić do acydozy – zakwaszenia organizmu, która prowadzi do przedwczesnej śmierci.
Rodzi się ona w wyniku samozatrucia toksynami pokarmowymi, chemicznymi, pasożytniczymi, znajdującymi się w produktach wyhodowanych przy użyciu nawozów sztucznych i pestycydów, a także zawartymi w produktach przetworzonych przemysłowo.
Do powstania acydozy prowadzi między innymi spożywanie takich produktów jak: boczek tłusty, chudy, banany zielone, kasza jęczmienna, wołowina, chleb biały, czarny, ser żółty, twaróg, wyroby z mąki, jajka w całości, białko jajek, owoce gotowane z cukrem, smalec, baranina, wątróbka wołowa, itd.
 
Pragnę zwrócić Twoją uwagę zwłaszcza na te produkty, które neutralizują powstanie tej choroby, prowadzą do odkwaszenia organizmu i oczyszczają go z toksyn.
Są to mianowicie: migdały, jabłka surowe, a także suszone, morele, również suszone, szparagi surowe, banany dojrzałe, jagody, seler, marchew, melon, kapusta, ogórki surowe, porzeczka, figa suszona, winogrona, soki surowe, sałata, oliwki suszone, cebula surowa, papryka surowa, ananas, dynia surowa, ziemniaki, rzodkiewka, rodzynki, itp.
Zatem łatwo sie domyślić, jak cenne jest spożywanie każdego rodzaju owoców i warzyw, a również soków z nich oraz różnych nasion.
 
Istotne jest też zwrócenie Twojej uwagi na to byś uczulił sie na picie gorących napojów, które niszczą Twoje zęby. Pożywienie podgrzane do temperatury przekraczającej 37 stopni Celsjusza, staje się martwe.
Enzymy znajdujące się w organizmie, po wypiciu wrzątku, ulęgają zniszczeniu. Robiąc tak niszczysz enzymy trawienne, a wtedy spożyty pokarm nie strawi się.
Organizm zamuli sie niestrawionym jedzeniem. Optymalną temperaturą pokarmu jest ta, która nie jest niższa od temperatury pokojowej i nie przekracza 37 stopni Celsjusza. Tylko w takim wypadku Twój organizm przyswoi wypity napój bezstresowo.
 
Pamiętaj, ze dobór Twojego pożywienia musi prowadzić do oczyszczenia organizmu, a nie do jego zatrucia. Jeśli zadbasz o to w odpowiednim stopniu i świadomie będziesz dokonywać wyboru, co powinieneś spożyć, a czego nie, to wtedy nie będzie w ogóle mowy o niszczeniu Twojego organizmu, a tym samym zapobiegniesz powstawaniu wielu chorób wewnętrznych i świadomie przyczynisz się do przedłużenia Twojego życia. Zatem odżywiaj się zdrowo i z głową.
 

Artykuł pochodzi ze strony www.porady.implesite.pl

podobne wpisy

Jamie Oliver 5 Składników po śródziemnomorsku
odżywianie

Nowa książka kucharska Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku”

Nowa książka kucharska Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku” trafi na półki polskich księgarni już 11 października! Po bestsellerowych „5 składnikach”, które sprzedały się na całym świecie w liczbie 3,3 miliona egzemplarzy, Jamie Oliver powraca, by celebrować śródziemnomorskie smaki z wykorzystaniem sprawdzonej pięcioskładnikowej formuły. „5 składników po śródziemnomorsku” przeniesie cię w słoneczny klimat Grecji, Francji, […]

Czytaj...
(fem)zdrowie

Active Mind Complex  – nowość od Herbalife wspierająca pracę mózgu

Blisko 3/4 Polaków przyznaje się do problemów z koncentracją i zapamiętywaniem informacji. Sprawności umysłowej nie pomaga codzienny stres, przemęczenie, nadmiar obowiązków. Co więcej, problem ten dotyka wszystkie grupy wiekowe. Odpowiednia dieta, suplementacja i ruch mogą wspomóc pracę mózgu i poprawić nasze codzienne funkcjonowanie.

Czytaj...
(fem)zdrowie odżywianie

MRP, czyli o posiłkach w proszku i jedzeniu przyszłości…

MRP  Meal Replacement Powders to odżywcze, wieloskładnikowe, zbilansowane produkty spożywcze w postaci proszku lub formie stałej jako batonik. Posiłki w proszku są tak skomponowane, że mogą zastąpić pełnowartościowy posiłek. Zawierają wszystkie niezbędne, właściwe dla danego dania witaminy, mikroelementy oraz wszelkie niezbędne substancje odżywcze, jakie ludzki organizm potrzebuje do codziennego funkcjonowania. 

Czytaj...