Jakie oleje są najzdrowsze?

Oleje jadalne są bogatym źródłem witaminy E, popularnie nazywanej witaminą młodości. Ponadto zawierają one cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, będąc doskonałą ochroną naszego organizmu przed chorobami układu krwionośnego i nowotworami. Co jednak istotne, to fakt, iż każdy olej zawiera trochę inne składniki i posiada przez to różne właściwości.

Poniżej znajduje się lista olejów uznawanych za najzdrowsze:

olej rzepakowy

Jeden z najzdrowszych olejów, którego atutem jest to, iż zawiera najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz najmniej kwasów nasyconych; jest bogatym źródłem witaminy E, ceniony za delikatny zapach i uniwersalność w zastosowaniu;

oliwa z oliwek

Równie zdrowa jak olej rzepakowy, zawiera korzystny zestaw kwasów tłuszczowych, chroni serce, obniża ciśnienie krwi i zapobiega nowotworom; doskonała do sałatek, nie polecana do smażenia;

olej kokosowy

Niezwykle zdrowy, obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, przyspiesza metabolizm; zawiera tłuszcze nasycone, lecz w nieszkodliwej postaci, wykazując właściwości przeciwzapalne; doskonały do smażenia;

olej z orzechów brazylijskich

Duże bogactwo niskonasyconych kwasów tłuszczowych, zapobiega chorobom układu krążenia i nowotworom, poprawia odporność organizmu; nie nadaje się do smażenia;

olej z orzechów włoskich

Dosłowna skarbnica witaminy E przedłużającej naszą młodość; wspomaga pracę mózgu i usprawnia intelekt; nie nadaje się do smażenia;

olej z avocado

Doskonały dla osób ze schorzeniami serca (zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-9); wspomaga pamięć i koncentrację, opóźnia procesy starzenia; nie nadaje się do smażenia;

olej z pestek winogron

Ma dobroczynny wpływ na serce i pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu, dodatkowo bogaty w witaminy A i E; doskonały do sałatek, sosów i gotowania, nie polecany do smażenia;

olej lniany

Bardzo cenne źródło kwasów omega-3 i omega-6, pomocny w dbaniu o mózg i zwalczaniu depresji; zapobiega łysieniu i wspomaga utratę tkanki tłuszczowej;

olej sojowy

Wprawdzie zawiera nieco więcej kwasów wielonienasyconych niż jednonienasyconych, ale nadal bardzo zdrowy; pomaga zachować sprawność umysłu i poprawia pracę wątroby; doskonały do sałatek, sosów, gotowania i krótkiego smażenia;

olej słonecznikowy

Popularny w Polsce, ceniony za smak i zapach, bogaty w witaminę E; świetny do sałatek, sosów, gotowania, lecz nie do smażenia;

Generalnie oleje są tłuszczami, jednakże zdrowymi, chroniącymi przed chorobami układu krwionośnego i nowotworami. Są one zdecydowanie niezastąpione w naszej kuchni.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
0 Comments

No Comment.

podobne wpisy

(fem)zdrowie

Sesja zimowa – to nie musi być trudne!

    Kiedy dni są krótkie, przyroda dawno już zapadła w sen zimowy, a pogoda zachęca do skulenia się pod kocem z kubkiem herbaty, trudno jest skupić się na nauce. Co w takich okolicznościach możemy zrobić, aby wspierać koncentrację i z energią podejmować codzienne wyzwania? Istnieją sposoby, które zmotywują studentów do wielkich czynów!

    Czytaj...
    (fem)zdrowie

    Jak zabrać się za realizację postanowień noworocznych związanych z odchudzaniem?

      Często nie zdajemy sobie sprawy, że problem nie polega na tym, że nie potrafimy dotrzymać postanowień noworocznych. Wyznaczając cele, upewnij się, że rzeczywiście są konkretne, osiągalne, mierzalne, osadzone w czasie i realistyczne. W przeciwnym razie narażasz się na spadek motywacji i bolesną porażkę. Sprawdź, jak wdrożyć i utrzymać postanowienia związane z odchudzaniem!

      Czytaj...
      (fem)zdrowie

      JAK PRAWIDŁOWO MYĆ RĘCE?

        Badania wskazują, że ponad 90 proc. Polaków myje ręce źle: za rzadko, niedokładnie, za krótko (przeważnie około 5 sekund), bez użycia właściwych środków higienicznych. Tymczasem wystarczy 30 sekund i odrobina skrupulatności, żeby pozbyć się z dłoni bakterii i drobnoustrojów. Tak, to nie mit! 30 sekund może wpłynąć na Twoje zdrowie! Warto wyrobić sobie ten nawyk […]

        Czytaj...