Jakie oleje są najzdrowsze?

Oleje jadalne są bogatym źródłem witaminy E, popularnie nazywanej witaminą młodości. Ponadto zawierają one cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, będąc doskonałą ochroną naszego organizmu przed chorobami układu krwionośnego i nowotworami. Co jednak istotne, to fakt, iż każdy olej zawiera trochę inne składniki i posiada przez to różne właściwości.

Poniżej znajduje się lista olejów uznawanych za najzdrowsze:

olej rzepakowy

Jeden z najzdrowszych olejów, którego atutem jest to, iż zawiera najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz najmniej kwasów nasyconych; jest bogatym źródłem witaminy E, ceniony za delikatny zapach i uniwersalność w zastosowaniu;

oliwa z oliwek

Równie zdrowa jak olej rzepakowy, zawiera korzystny zestaw kwasów tłuszczowych, chroni serce, obniża ciśnienie krwi i zapobiega nowotworom; doskonała do sałatek, nie polecana do smażenia;

olej kokosowy

Niezwykle zdrowy, obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, przyspiesza metabolizm; zawiera tłuszcze nasycone, lecz w nieszkodliwej postaci, wykazując właściwości przeciwzapalne; doskonały do smażenia;

olej z orzechów brazylijskich

Duże bogactwo niskonasyconych kwasów tłuszczowych, zapobiega chorobom układu krążenia i nowotworom, poprawia odporność organizmu; nie nadaje się do smażenia;

olej z orzechów włoskich

Dosłowna skarbnica witaminy E przedłużającej naszą młodość; wspomaga pracę mózgu i usprawnia intelekt; nie nadaje się do smażenia;

olej z avocado

Doskonały dla osób ze schorzeniami serca (zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-9); wspomaga pamięć i koncentrację, opóźnia procesy starzenia; nie nadaje się do smażenia;

olej z pestek winogron

Ma dobroczynny wpływ na serce i pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu, dodatkowo bogaty w witaminy A i E; doskonały do sałatek, sosów i gotowania, nie polecany do smażenia;

olej lniany

Bardzo cenne źródło kwasów omega-3 i omega-6, pomocny w dbaniu o mózg i zwalczaniu depresji; zapobiega łysieniu i wspomaga utratę tkanki tłuszczowej;

olej sojowy

Wprawdzie zawiera nieco więcej kwasów wielonienasyconych niż jednonienasyconych, ale nadal bardzo zdrowy; pomaga zachować sprawność umysłu i poprawia pracę wątroby; doskonały do sałatek, sosów, gotowania i krótkiego smażenia;

olej słonecznikowy

Popularny w Polsce, ceniony za smak i zapach, bogaty w witaminę E; świetny do sałatek, sosów, gotowania, lecz nie do smażenia;

Generalnie oleje są tłuszczami, jednakże zdrowymi, chroniącymi przed chorobami układu krwionośnego i nowotworami. Są one zdecydowanie niezastąpione w naszej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

(fem)zdrowie

Czerwona koniczyna – zioło o kobiecym charakterze

Niska, dorastająca do 60 cm roślina wieloletnia wykorzystywana od wieków w medycynie dawnej i ludowej, a także wspóczesnej alternatywnej jako cenne źródło fitozwiązków, witamin i minerałów.

Czytaj...
(fem)zdrowie

5 NIEOCZYWISTYCH OBJAWÓW NIEDOBORU CYNKU

Cynk to bardzo ważny dla zdrowia człowieka mikroelement diety. Jego związek kliniczny z prawidłowym działaniem układu odpornościowego jest bardzo dobrze udokumentowany. Jednak pomimo powszechnej wiedzy na temat dobroczynnego oddziaływania cynku na ludzki organizm, pomimo niskich kosztów suplementacji i praktycznie nieograniczonemu dostępowi do tego pierwiastka wiele osób wciąż cierpi na jego niedobory.

Czytaj...
(fem)zdrowie

Czy suplementacja chroni skutecznie przed Covid-19? Aktualne informacje

Czy można skutecznie chronić siebie i rodzinę przed Covid-19? Wnioski z badań i obserwacji z całego świata pokazują, że jak najbardziej. A kluczowym elementem jest stan odżywienia naszego organizmu i jego właściwa suplementacja.

Czytaj...