Jakie rozmiary garnków i patelni warto mieć oraz kiedy ich używać

garnek ze stali nierdzewnej

Garnki i patelnie są niezbędne do gotowania, ale czy wiesz, jakiego rodzaju garnka (lub patelni) powinieneś używać w kuchni. Czy funkcja nonstick działa tak samo jak inne? (Nie). Czy można myć patelnię żeliwną w zmywarce? (Absolutnie nie). A jaka jest różnica w wielkości między małym, średnim i dużym naczyniem? Oto nasz poradnik – dzisiaj zajmiemy się rozmiarami naczyń.

patelnia żeliwna

Mała patelnia

Takie naczynie ma zazwyczaj 20 cm średnicy. Przygotujesz w niej małe porcje mięsa, ryb, jajecznicę z dwóch jajek. Najczęściej jest wykonana za zwykłej stali nierdzewnej (przywiera) lub w wersji nonstick. Mała, poręczna, lżejsza niż większe modele.

Średnia patelnia

Średniej wielkości patelnia ma około 25 cm średnicy. To wystarczająca powierzchnia  do przygotowania 2-3 porcji jajecznicy. Także w tym rozmiarze najczęściej spotyka się produkty ze stali nierdzewnej lub z powłoką nieprzywierającą.

Duża patelnia

Nie ma tu niespodzianki. Ta patelnia jest największa i pozwala przygotować duże ilości składników. Na ogół o średnicy około 30 cm. używamy dużej patelni do gotowania dużych ilości składników.

Wskazówki

Podczas pieczenia lub smażenia na patelni o dowolnym rozmiarze, dodaj taką ilość oleju lub masła, aby pokryć całą jej powierzchnię. W przeciwnym wypadku potrawa może się częściowo przypalić.

Garnki i patelnie ze stali nierdzewnej nadają się do mycia w zmywarce, co czyni je wyjątkowo łatwymi do czyszczenia. Jeśli jednak nie masz zmywarki, nie używaj do czyszczenia wełny stalowej lub innych ostrych drapaków, które mogą spowodować uszkodzenie naczynia.

Zawsze pozwól garnkom lub patelniom całkowicie ostygnąć przed ich myciem.

Trudne do usunięcia resztki żywności łatwo umyjesz nalewając na patelnię wody z kilkoma kroplami płynu do naczyń i odstawiając na 15-30 minut.

garnek nonstick

Naczynia z powłoką nonstick

Naczynia nieprzywierające występują we wszystkich kształtach i rozmiarach. Nonstick (jak sama nazwa wskazuje) jest przeznaczony do przyrządzania potraw, które mogą łatwo przykleić się do patelni i być trudne do usuniecia, jak ryby lub jajka sadzone. Kolejna korzyść z nonstick: powłoka taj zwykle jest znacznie łatwiejsza do czyszczenia.  Patelnie nieprzywierające są czasami żaroodporne, ale generalnie nie wytrzymują tak wysokich temperatur, takich jak żeliwo i stal nierdzewna.

Garnki lub patelnie piekarnikowe

Kiedy mówimy o żaroodpornych naczyniach, mamy na myśli patelnie ze stali nierdzewnej lub żeliwa, którą można umieścić w piekarniku. Są to zazwyczaj naczynia, w których przygotowujemy wstępnie potrawy na kuchence, a następnie zapiekamy w piekarniku.

Żeliwo

Chociaż często nie polecamy żeliwnych patelni (są trudniejsze w utrzymywaniu czystości), maja one tę zaletę, że gdy się nagrzewają długo utrzymują ciepło. Kluczem do pielęgnacji żeliwnych patelni jest smarowanie ich cienką warstwą oleju i nie mycie ich w zmywarce. Unikaj także przygotowywania w tym naczyniu produktów kwaśnych, gdyż zmieniają smak.

Patelnia z wysokim bokiem

Użycie patelni z wysokim bokiem jest konieczne przy potrawach pryskających lub z dużą ilością składników. Chociaż istnieje wiele różnych rozmiarów, wysokość  boku 7-8 cm jest na ogół wystarczająca.

garnek ze stali nierdzewnej

Mały garnek

Kiedy mówimy o małym garnku, zazwyczaj myślimy o naczyniu ze stali nierdzewnej, o średnicy około 15 cm i mieszczącym 1-2 litrów, w zależności od wysokości. W przepisach takie garnki są często używane do gotowania ryżu lub innych ziaren. Kupując garnki, upewnij się, że w komplecie kupujesz też ciasno przylegającą niezbędną pokrywkę.

Średni garnek

Chociaż średnie naczynia zazwyczaj mieszczą od 3 do 4 litrów cieczy, w zależności od wysokości, to ich średnica wynosi ok 20 cm. Średni garnek może być użyty do gotowania ziaren w większej ilości, a także jeśli inne składniki muszą być zmieszane z ziarnami, co wymaga więcej miejsca.

garnek ze stali nierdzewnej

Duży gar

W zależności od wysokości, duży garnek można sobie wyobrazić jako naczynie do gotowania makaronu albo dużej ilości zupy. Niezależnie od wysokości, ma on zazwyczaj 12 cali średnicy i służy do gotowania lub gotowania dużych ilości. pastedGraphic.png

podobne wpisy

Realizacja Beata Kołodziejczyk Aranżacja salonu projektowanie wnetrz
dom i ogród

Projektowanie wnętrz dla każdego – jak zacząć? Kompendium wiedzy z aranżacji wnętrz

Kiedy zaczynamy swoją przygodę z projektowaniem wnętrz, warto znać kilka podstawowych zasad, które pomogą nam stworzyć funkcjonalne i estetycznie atrakcyjne przestrzenie. Poniżej znajdziesz szczegółowy przewodnik, który pomoże Ci zrozumieć, jak skutecznie aranżować wnętrza, niezależnie od wielkości pomieszczenia czy stylu, który preferujesz. Projektowanie wnętrz jest dla każdego!

Czytaj...
dom i ogród

Jakie legowisko dla kota wybrać? 

Na rynku jest obecnie tak wiele różnych rodzajów legowisk dla kotów, że trudno jest określić, które z nich jest odpowiednie dla Twojego kociego przyjaciela. Jednak przy odrobinie badań możesz znaleźć idealne legowisko dla kota, dostosowane do jego indywidualnych potrzeb.

Czytaj...
(fem)akademia

Numerologia 6 – mocne i słabe strony osób z taką wibracją

Cyfra 6 jest symbolem człowieka, dla którego ważne jest szczęście najbliższych. Niestety często dobro bliskich przedkłada on ponad swoje własne. Jest znakomitym słuchaczem, który każdemu chętnie służy radą. Czym jeszcze wyróżnia się numerologiczna 6?

Czytaj...