Chcesz przygotować smaczne i zdrowe potrawy na Święta Wielkanocne, ale obawiasz się, że nie masz odpowiednich umiejętności? Nie martw się – dzięki naszym poradom nie musisz być super kucharką, by wyczarować na stole pełnowartościowe dania dla rodziny i zaoszczędzić mnóstwo czasu dla siebie. Zobacz, jakie to proste z urządzeniem Thermomix.
Co można przygotować w Thermomix?
Jeżeli chcemy zaplanować święta jednocześnie tradycyjnie i nowocześnie to mamy duże pole do popisu. Wśród zup możemy przygotować między innymi tradycyjny biały barszcz, żurek, krem chrzanowy z jabłkiem, chrzanowa zupę krem z awokado i pulpetami. Ja postawiłam na zupę, o którą moja córka przypominała się od ubiegłych Świąt Wielkanocnych, czyli zupa chrzanowa z jajkiem przepiórczym.
Zupa chrzanowa z jajkiem przepiórczym
Link do pełnego przepisu: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r122200
Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 10m
Czas całkowity 50m
Liczba porcji 4 porcje
Składniki:
- 80 – 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 400 g ziemniaków, pokrojonych w 2 mm plastry
- 30 g oleju rzepakowego
- 500 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 100 g mleka, 3,2% tłuszczu
- 1 ząbek czosnku
- 30 g masła
- 4 przepiórcze jaja
- 40 g chrzanu, tartego, ze słoika
- 150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- sól, do smaku
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- 20 – 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżeczki kawioru z jesiotra
- 4 łyżeczki szczypiorku, świeżego, drobno posiekanego
Wartości odżywcze na 1 porcję Kalorie 471 kcal Białko 7.8 g Węglowodany 29.2 g Tłuszcz
Na świątecznym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy, pieczonych mięs czy domowych wędlin oraz pasztetów. Możemy przygotować wielkanocny pasztet jajeczny, wielkanocny pasztet z królika, pasztet na Wielkanoc, pasztet z gęsi z suszonymi śliwkami, pasztet wieprzowy zawinięty w boczek, pasztet z kaczki z żurawiną, pasztet z piersi indyka, pasztet z kaczki z oliwkami, Pâté z wątróbek drobiowych z pistacjami, pasztet po krakowsku, pasztet pieczarkowy, pasztet warzywny z soczewicą, pasztet sojowy z pistacjami, wielkanocny placek ziemniaczany. W tym roku przygotowałam pasztet warzywny z soczewicą. Jeden plaster to jedyne154 kcal. Oprócz wyboru pysznych potraw na platformie mamy możliwość dobrania dań pod względem ich kaloryczności. Z wędlin i domowych mięs mamy m.in.: schab z Varomy (ugotowany na parze), biała kiełbasa z konfiturą cebulową, kiełbasa wieprzowa na Varomie, roladki z piersi indyka, schab chrzanowy, baleron z karkówki, rolada mięsna, schab gotowany na parze, pulpety z jajkiem przepiórczym w sosie pieczarkowym, roladę ze schabu, klops z papryką i jajkiem.
Schab gotowany na parze
Link do pełnego przepisu: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r117331
Pasztet warzywny z soczewicą
Link do pełnego przepisu: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r104402
Inspiracji i pomysłów na jajka wielkanocne jest duży wybór. Jajka faszerowane z łososiem, jajka faszerowane ziołami, jajka faszerowane awokado, jajka z farszem pieczarkowym, portugalskie zielone jajka, jajka faszerowane pastą z sardynek. Co roku wykorzystuję kilka przepisów na faszerowane jajka oraz jajka smażone w skorupkach.
Jajka faszerowane łososiem
Link do pełnego przepisu: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r323099
Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 20min
Czas całkowity 45min
Liczba porcji 16 sztuk
Składniki
- 10 g koperku, świeżego, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 100 g wędzonego łososia, pokrojonego na kawałki
- 400 g wody
- 8 jajek
- 20 g majonezu
- 1 szczypta soli (opcjonalnie)
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Wartości odżywcze na 1 sztukę Kalorie 53.9 kcal Białko 4.5 g Węglowodany 0.2 g Tłuszcz 3.9 g
Do jajek możemy wykorzystać przepisy na sosy: majonez domowy, sos holenderski czy sos chrzanowy a także winegret do sałatek. Bogactwem smaków i aromatów może poszczycić się wielkanocny chrzan z migdałami, zielony sos wielkanocny, krem chrzanowy z jabłkami, sos bazyliowo-musztardowy, sos gruszkowy z chrzanem i borówkami, dip jogurtowy z żurawiną i curry, dip chrzanowy z awokado i bazylią (któremu nie mogłam się oprzeć), sos cytrynowy, sos śmietankowy z rzodkiewką i szczypiorkiem, sos majonezowy z musem jabłkowym i chrzanem, sos pomidorowy z pomidorami i kolendrą, sos pietruszkowy (persillade), sos gribiche, pasta z rzeżuchy
Dip chrzanowy z awokado i bazylią
Link do pełnego przepisu: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r452719
Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 5m
Czas całkowity 20m
Liczba porcji 4 porcje
Składniki
- 15 – 20 g bazylii, świeżej, tylko liście
- 300 g awokado, bardzo dojrzałego, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 80 g chrzanu tartego, śmietankowego, ze słoika
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Wartości odżywcze na 1 porcję Kalorie 138 kcal
Przekąski i Świąteczne główne dania oraz dodatki oraz sałatki pozostawię do samodzielnego wyboru. Mogłabym tu przytoczyć niemalże kilkadziesiąt dań, a chciałabym jeszcze wspomnieć o wielkanocnych słodkościach – to w kolejnym wpisie.
Monika Soczyńska, na co dzień promująca zdrowy styl życia i żywienia, prowadząca grupę na Facebooku Kwestia thermomixa, skąd możemy czerpać inne inspiracje na dania, desery i napoje wykonane w Thermomix, e-mail [email protected]
Zdjęcia wykonała Renata Maciejewska
Oprawę na stół wielkanocny przygotowała belladoma.pl