Przez żołądek do zdrowia.

 

Wielu z Nas zastanawiało się czym jest zdrowie, oraz co zrobić żeby cieszyć się nim jak najdłużej. Pojęcie zdrowia zdefiniowane przez światową organizację zdrowia (WHO) jako pełen dobrostan fizyczny, psychiczny, społeczny, a nie wyłącznie brak niedomagania, wskazuje na powiązanie wielu czynników ze sobą, które mają wpływ na jakość naszego zdrowia. Jak też wskazuje na pewien sposób jego zachowania w jak najlepszym stanie.

 

Tak więc aby być zdrowym należy zachować odpowiednią równowagę pomiędzy tymi czynnikami. Dlatego ludzie od wielu lat łączyli dobry stan zdrowia z odpowiednią dietą. To pokarmy które spożywamy wpływają bezpośrednio na stan fizjologiczny organizmu, a to decyduje o stanie psychicznym i statusie społecznym człowieka. Dlatego dziś też coraz więcej się mówi o powiązaniach między żywieniem a występowaniem chorób. Gdy występują braki pożywienia albo pożywienie jest niskiej jakości, ludzki organizm jest osłabiony, trudniej jest mu walczyć z niekorzystnymi czynnikami środowiska, co często w takiej sytuacji wywołuje chorobę. Więc aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować należy cały czas dostarczać mu w odpowiednich ilościach pożywienie.

 

Organizm dobrze odżywiony może poradzić sobie z takimi chorobami jak: przeziębienie, grypa, miażdżyca, cukrzyca typu I i II, łuszczyca, nadciśnienie, choroba Buergera, choroby reumatyczne. Odpowiedni sposób odżywiania sprzyjać będzie odchudzaniu. Organizm spala nadmierną ilość tkanki tłuszczowej, dzięki czemu stajemy się sprawniejsi i mamy lepszą kondycję fizyczną.

 

Nie trzeba się już głodzić, ani liczyć kalorie aby być zdrowym. Każdy powinien wiedzieć jakie są potrzeby jego organizmu i tak dobierać produkty spożywcze aby dostarczyć niezbędne składniki pokarmowe w optymalnych ilościach. Wtedy organizm nie będzie musiał wykonywać zbędnej pracy i będzie działał sprawniej i wydajnej.

 

O tym gdzie szukać odpowiednich produktów spożywczych o jak najlepszej dla nas wartości odżywczej, dawnych tradycjach żywieniowych, właściwościach pokarmów i ich wpływie na stan naszego zdrowia, będę pisał w kolejnych artykułach poświęconych właściwemu odżywianiu.

 

Opowiem też w jaki sposób przygotowywać poszczególne posiłki i potrawy tak aby były one lekarstwem dla naszego organizmu. Jednak należy pamiętać, aby żywność była lekarstwem, nie możemy spożywać produktów które pochodzą z przemysłowych hodowli czy ferm. Gdzie są stosowane sztuczne pasze, z wieloma dodatkami chemicznymi, lekami oraz hormonami, a podczas hodowli roślin stosowane są sztuczne nawozy, pestycydy, herbicydy oraz środki konserwujące żywność i poprawiające jej smak i wygląd. Obniżają one jakość danych produktów spożywczych, jak i też ich cenę. Takie produkty mogą też źle wpływać na nasze zdrowie, wywołując różne choroby. Dlatego musimy szczególnie zwracać uwagę na to co spożywamy i w jakich ilościach.

 

Technik technologii żywienia zbiorowego
Mgr Ochrony Środowiska Piotr Budnik
www.optymalni.poznan.pl 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Najpopularniejsze telefony w 2021

0 Comments

No Comment.

podobne wpisy

(fem)zdrowie

Sesja zimowa – to nie musi być trudne!

    Kiedy dni są krótkie, przyroda dawno już zapadła w sen zimowy, a pogoda zachęca do skulenia się pod kocem z kubkiem herbaty, trudno jest skupić się na nauce. Co w takich okolicznościach możemy zrobić, aby wspierać koncentrację i z energią podejmować codzienne wyzwania? Istnieją sposoby, które zmotywują studentów do wielkich czynów!

    Czytaj...
    (fem)zdrowie

    Jak zabrać się za realizację postanowień noworocznych związanych z odchudzaniem?

      Często nie zdajemy sobie sprawy, że problem nie polega na tym, że nie potrafimy dotrzymać postanowień noworocznych. Wyznaczając cele, upewnij się, że rzeczywiście są konkretne, osiągalne, mierzalne, osadzone w czasie i realistyczne. W przeciwnym razie narażasz się na spadek motywacji i bolesną porażkę. Sprawdź, jak wdrożyć i utrzymać postanowienia związane z odchudzaniem!

      Czytaj...
      odżywianie

      Ciepła herbata w nowej formie. Mikrotea od Waterdrop powraca!

        Dobra wiadomość dla miłośników zimowych napojów – dziś odbyła się premiera nowych smaków Mikrotea od marki Waterdrop. Mikrotea GOLDEN ASSAM i GREEN OASIS to małe kapsułki pełne intensywnej dobroczynnych ziół i roślin, które nie wymagają zaparzania. Nowym smakom Mikrotea towarzyszą także zimowe akcesoria, dla prawdziwych fanów zimowych napojów. Kolekcja dostępna jest w sprzedaży od 15 […]

        Czytaj...