
Oferta garnków i patelni jest naprawdę spora na rynku. I nie chodzi tutaj bynajmniej o wielkości tychże, ale nade wszystko o materiał, z którego są wykonane. Dokonując wyboru najodpowiedniejszych dla nas warto zatem pokusić się o dokonanie pewnego przeglądu dostępnych opcji.
Rodzaje garnków i patelni:
garnki stalowe nierdzewne
To niezwykle popularny rodzaj garnków, cechujący się odpornością na korozję i wysokie temperatury. Warto jednak zwrócić uwagę na to, by stal, z której są wykonane, była możliwie najwyższej jakości oraz by równomiernie rozprowadzała ciepło przez dno garnka czy patelni. Są sporą inwestycją, jednakże można je użytkować latami.
garnki aluminiowe
Coraz popularniejsze na naszym rynku, głównie ze względu na tempo nagrzewania oraz niską cenę. By aluminium nie przedostawało się do potraw garnki pokrywane są specjalną powłoką.
garnki żeliwne
Ciężkie, ale niezwykle solidne garnki. Są idealne zwłaszcza do potraw wymagających dłuższej obróbki, gdyż doskonale akumulują ciepło. Należy jednakże pamiętać o ich właściwej konserwacji, jak i braku możliwości mycia w zmywarkach.
garnki ceramiczne
Te garnki wykonane są z w głównej mierze z gliny. Potrafią dość długo utrzymywać ciepło, przyczyniając się do oszczędności energii. Jednakże podczas użytkowania w piekarniku nie wytrzymują wyższych temperatur aniżeli 120 stopni Celsjusza.
Garnki emaliowane
Wykonane są z blachy stalowej pokrytej emalią. Ich zaletą są duże możliwości ich zdobienia. Nie ważą też dużo i posiadają przystępną cenę. Niestety, dość łatwo ulegają uszkodzeniom.
Garnki szklane
Tego typu garnki wykonane są ze szkła odpornego na wszelkie nagłe zmiany cieplne, które nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne. Są więc bardzo bezpieczne, a potrawy zachowują pełen smak i aromat. Niewątpliwą wadą jest ich niższa odporność na uszkodzenia mechaniczne, jak i szybka utrata ciepła.
Jest jeszcze kilka innych rodzajów garnków, tym niemniej te są obecnie najpopularniejsze. Bowiem na rynku spotkać możemy jeszcze garnki miedziane, rzymskie jak i z różnymi powłokami. Ważne, by przy dokonywaniu wyboru garnka czy patelni zrównoważyć nasz budżet z oczekiwaniami względem trwałości i czasu użytkowania.