Czy warto jeść masło orzechowe?

Masło orzechowe – mus z prażonych orzeszków ziemnych, to jedno z najbardziej znanych „dań” kuchni amerykańskiej i holenderskiej. Wiele razy zastanawiałaś się nad jego kupieniem, ale słyszałaś, że jest niezdrowe i bardzo kaloryczne? Nic bardziej mylnego! Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje na temat masła orzechowego, które już dziś powinnaś wprowadzić do swojej diety.

peanut butter
peanut butter

Masło orzechowe to nie puste kalorie!

Orzechy to przede wszystkim źródło kwasów oleinowych, które zapobiegają miażdżycy, chorobom układu krwionośnego. Obniżają też poziom cholesterolu we krwi. Są bogate w potas, białko roślinne, błonnik, witaminę E (tzw. witamina młodości) oraz wspierają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację. Masz problemy skórne? Koniecznie jedz masło orzechowe! Duża zawartość cynku wpłynie korzystanie na Twoją skórę, włosy i paznokcie! Jesteś wegetarianinem? W takim razie masło orzechowe to idealny wybór dla Ciebie! Nie dość, że w całości wyprodukowane jest z naturalnych składników pochodzenia roślinnego, to jeszcze dzięki dużej ilości białka, pomoże uzupełnić Ci braki wynikające z odstawienia mięsa. Dodatkowo, zawarta w orzechach niacyna i kwas foliowy, będą korzystnie wpływać na układ trawienny, zwłaszcza dzieci i nastolatków.

Masło orzechowe jest tłuste i tuczy?

Dbasz o linię i słyszałaś, że masło orzechowe jest tłuste i tuczy? Koniecznie musisz uświadomić sobie, że jest zasadnicza różnica między tłustymi chipsami, paluszkami czy precelkami a masłem orzechowym. Owszem, jest dość kaloryczne (70 g w płaskiej łyżeczce), ale jednocześnie bardzo bogate w tłuszcze nienasycone, które przyczyniają się do… spalania tkanki tłuszczowej! Dlatego jeśli chcesz być fit, powinnaś nauczyć się odróżniać tłuszcze nasycone (te złe) od nienasyconych, które mają pozytywny wpływ na Twój organizm! Wniosek? Masło orzechowe trzeba jeść, ale najlepiej wybierać te bez soi, soli i cukru. Takie produkty dostępne są np. w Primavika, a ich smak niczym nie różni się od tych nieco bardziej kalorycznej wersji. Zmagasz się z uczuleniem na gluten albo masz cukrzycę? Nic straconego! Ostatnio coraz częściej pojawiają się masła całkowicie bezpieczne dla osób zmagających się z tymi chorobami.

Z czym jeść masło orzechowe?

Masło orzechowe najczęściej używane jest przy śniadaniu – można nim posmarować pieczywo lub naleśniki. Doskonale będzie pasować też do owsianki, słodkich racuchów czy jaglanki. Ty jednak chciałabyś użyć go w jakimś innym daniu? Podpowiadamy: masło sprawdzi się jako dodatek do sosu sałatkowego. Przygotuj sałatę lodową, ogórka, kukurydzę, małą pierś z kurczaka, oliwę z oliwek, masło orzechowe oraz przyprawy, które najbardziej lubisz. Pierś usmaż (najlepiej w papirusie), pokrój w drobne kawałeczki i dodaj sałatę, pomidora, ogórka i kukurydzę. W między czasie przygotuj sos – masło zmieszaj z łyżeczką oliwy z oliwek i przyprawami, a następnie dodaj do kurczaka i warzyw. Będzie nie tylko fit, ale przede wszystkim smacznie!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
0 Comments

No Comment.

podobne wpisy

W czym gotować? Thermomix - łatwe przepisy i gotowanie.
przepisy kulinarne

W czym gotować? Thermomix – łatwe przepisy i gotowanie.

    Nowoczesna kuchnia to nie tylko designerskie meble, kuchenki, lodówki czy zamrażalki. Dzisiaj każdy chce w swojej kuchni mieć możliwość przygotowania szybkich i smacznych posiłków. Trzeba zaznaczyć, że wiele osób nie ma zbyt dużo czasu na gotowanie lub zbytnio nie lubi gotować. Tymczasem najzdrowsze posiłki to takie, które są przygotowane samodzielnie ze starannie wyselekcjonowanych składników. Coraz […]

    Czytaj...
    Dzień Dziecka z Thermomix
    przepisy kulinarne

    Jak przygotować Dzień Dziecka z Thermomix? 85 zdrowych przepisów

      Dzień Dziecka to super okazja na świętowanie i spełnianie kulinarne przygotowując dzieciom zarówno coś słodkiego, zdrowego i pożywnego. Najlepszym rozwiązaniem są słodkości i przekąski, które dzieci mogą wziąć do ręki i nie przerywać sobie zabawy – tzw. piknikowe przekąski. Zapomnijmy w tym dniu o chipsach, chrupkach, słonych paluszkach i gotowym przetworzonym jedzeniu. Postawmy na zdrowie […]

      Czytaj...
      przepisy kulinarne

      Jak szybko i zdrowo przygotować Święta Wielkanocne przy użyciu Thermomixa

        Wielkanoc się zbliża wielkimi krokami, czeka na nas dużo pracy, w tym porządki i gotowanie. Jak sobie ułatwić, usprawnić pracę, niejedna gospodyni się nad tym zastanawia. Sprawmy, by przygotowanie do świąt było przyjemnością, a nie ciężką pracą, byśmy miały siłę, a także satysfakcję z wykonanych dań spędzając Święta Wielkanocne w gronie rodziny i przyjaciół. W […]

        Czytaj...