Co obciąża Twój żołądek

 

Proces trawienia rozpoczyna się w ustach w momencie rozdrabniania pożywienia. Skrobia zawarta m.in. w chlebie i makaronie, dzięki enzymowi ptialinie trafia do żołądka częściowo przetworzona. Kiedy pokarm znajdzie się w żołądku, czyli na drugim etapie trawienia, rozpoczynają aktywność: wątroba, woreczek żółciowy i trzustka. Wydzielane przez nie substancje ( m.in. żółć ) przekształcają węglowodany, tłuszcze i białka w proste związki odżywcze, które wraz z krwią i limfą dotrą do komórek. W żołądku przetworzeniu ulegają głównie białka, dzięki udziałowi pepsyny, enzymu znajdującego się w soku żołądkowym. Czas trawienia zależy od rodzaju białka. Np. ryby są trawione w ciągu 1-2 godzin, podczas gdy na przyswojenie białka zwierzęcego organizm potrzebuje wielu godzin. Następnie pokarm przechodzi do jelita cienkiego, gdzie wchłaniany jest niemal w 70%. Pozostałe 30% np. błonnik, trafia do jelita grubego. Im więcej błonnika znajduje się w jelicie, tym aktywniej ono pracuje, zaś proces wydalania jest szybszy.

 

Golonka 8 godzin – strawienie jej to duży, 8-godzinny, wysiłek dla organizmu. Golonka zawiera dużo tłuszczu, ten zaś spowalnia prace jelit. Dlatego wybieraj raczej chude mięsa, np. drobiowe, ponieważ są mniej tłuste.

 

Strączkowe 8 godzin – stanowią źródło węglowodanów, są jednak wolniej przyswajane niż makarony.

 

Makaron 4-6 godzin – dostarcza pełnego zestawu węglowodanów, które są powoli przekształcane w proste substancje odżywcze, te zaś poprzez krew i limfę, docierają do komórek.

 

Hamburger 3-5 godzin – zawiera dużo tłuszczu oraz białka zwierzęcego. Obie grupy produktów są wolniej przyswajane przez organizm.

 

Jajecznica z boczkiem 3-5 godzin – nie powinno się jej jadać zbyt często. Żółtka jajek podnoszą poziom cholesterolu we krwi, a boczek dostarcza za dużo nasyconych tłuszczów.

 

Owoce 3-4 godziny – ananas zawierający dużo związków celulozowych, jest bardziej lekko strawny niż jabłko czy banan. Wszystkie owoce i warzywa są źródłem błonnika, tez zaś pobudza aktywność jelita grubego w procesie wydalania.

 

Wino 20-30 minut – przyswajanie wina przez organizm odbywa się błyskawicznie, a rozpoczyna się już w ustach. Potem wino przenika przez błonę śluzową żołądka. Skutek – alkohol szybko trafia do krwi.

 

Żaneta Firlej

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
0 Comments

No Comment.

podobne wpisy

(fem)zdrowie

Otwarcie Laboratorium Centralnego DIAGNOSTYKA

    DIAGNOSTYKA to największa, ogólnopolska sieć laboratoriów medycznych. Od ponad 20 lat nieustannie stawia na rozwój oraz najwyższą jakość proponowanych badań i usług. To 180 nowoczesnych laboratoriów, 7000 wykwalifikowanych pracowników i 1000 punktów pobrań dedykowanych bezpośredniej obsłudze pacjentów. Czy wiesz, że tylko w ubiegłym roku w laboratoriach DIAGNOSTYKA wykonano łącznie ponad 120 milionów badań?

    Czytaj...
    (fem)zdrowie

    Tarczyca i jod

      Spójrzmy na całą listę objawów: przewlekłe zmęczenie, osłabienie, senność, problemy z koncentracją i pamięcią, stany depresyjne, łatwe marznięcie, suchość skóry, łamliwe włosy, nieregularne miesiączkowanie… Czy nie brzmi to znajomo? Przyczyna może być jedna: niedoczynność tarczycy.

      Czytaj...
      (fem)zdrowie

      Sesja zimowa – to nie musi być trudne!

        Kiedy dni są krótkie, przyroda dawno już zapadła w sen zimowy, a pogoda zachęca do skulenia się pod kocem z kubkiem herbaty, trudno jest skupić się na nauce. Co w takich okolicznościach możemy zrobić, aby wspierać koncentrację i z energią podejmować codzienne wyzwania? Istnieją sposoby, które zmotywują studentów do wielkich czynów!

        Czytaj...