Dieta podstawowa

 
* Dieta podstawowa powinna się składać z:

    * 30% tłuszczu – pochodzącego głównie z ryb, drobiu, tranu i oliwy z oliwek,
    * 55% złożonych węglowodanów – z całych ziaren zbóż, warzyw i roślin strączkowych,
    * 15% białek – głównie pochodzenia roślinnego z soczewicy, fasoli i grochu,
    * 8 – 10 szklanek wody.

    * Codziennie wolno jeść:

    * warzywa z rodziny krzyżowych : brokuły, brukselka, kapusta, kalafior,
    * warzywa strączkowe : fasola – biała, czerwona, brązowa, czarna, indyjska itp., soja, soczewica, groch łuskany i zielony,
    * inne warzywa – botwina, bób, buraki, cebula, cykoria, czosnek, dynia, fasolka szparagowa i zielona, młody groszek, kalarepa, karczochy, koper, koper włoski, kukurydza, marchew, ogórki, papryka, pietruszka, pomidory, por, rzepa, rzeżucha, rzodkiewka, sałata, seler, seler naciowy, szczypiorek, szparagi, szpinak, szczaw, ziemniaki,
    * kiszonki naturalne – kapusta biała, czerwona, buraki, ogórki,
    * soja i produkty sojowe : mleko sojowe, mąka sojowa, tofu – ser z mleka sojowego,
    * orzechy i nasiona – świeże, bez dodatków, nie solone – orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje, pestki dyni, nasiona słonecznika, sezamu, lnu,
    * owoce – cytrusowe – pomarańcze, cytryny, grejpfruty, limonki, mandarynki,
    * jagody leśne – czarna jagoda, borówki, jeżyny, żurawina,
    * inne świeże owoce – arbuz, ananas, awokado, banany, brzoskwinie, gruszki, jabłka, jagody, mango, melony, morele, papaja, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie, winogrona,
    * owoce suszone – śliwki, morele, figi, daktyle,
    * zboża – całe ziarna – jęczmień, gryka, kukurydza, owies, brązowy i dziki ryż, pszenica, żyto, siemię lniane,
    * produkty zbożowe – makaron z ciemnej maki, nie solony popcorn,
    * kasze – gryczana, jaglana, perłowa,
    * otręby – owsiane, pszenne, ryżowe,
    * kiełki – pszenne, ryżowe,
    * nabiał – naturalny jogurt, mleko odtłuszczone, maślanka, kefir, kwaśne mleko, twaróg odtłuszczony,
    * tłuszcze – oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego, olej rzepakowy,
    * ryby gotowane – zwłaszcza tłuste ryby takie jak – łosoś, śledź, makrela,
    * przyprawy – czosnek, cebula, imbir, bazylia, kminek, kurkuma, rozmaryn, majeranek, ostra papryka, curry, goździki, estragon,
    * napoje – woda mineralna niegazowana, herbata zielona i czarna, herbaty ziołowe takie jak mięta czy rumianek, herbaty owocowe.

    * Sporadycznie wolno jeść:

    * masło : 2 – 3 razy w tygodniu,
    * tłuszcze roślinne : margaryna bez tłuszczów utwardzonych i olej sojowy – 2 – 3 razy w tygodniu,
    * produkty mleczne : 1 lub 2 razy w tygodniu do wyboru :ser kremowy, ser niskotłuszczowy, śmietana kwaśna,
    * majonez : 1 raz w tygodniu niewielka ilość,
    * jaja : do 6 sztuk tygodniowo,
    * drób : 3 – 5 razy w tygodniu – indyki lub kurczaki świeże, bez skóry,
    * słodycze : 2 – 3 razy w tygodniu – miód, przetwory owocowe, rozcieńczone soki, mrożone desery np. sorbet lub jogurt, cukierki twarde, czekolada, kakao,
    * grzyby,
    * czerwone wino – tylko jeden kieliszek kilka razy w tygodniu.

    * Nie zaleca się jeść:

    * mięsa : tłustej wieprzowiny, wołowiny i baraniny, wątroby, serc, flaczków, nóżek wieprzowych, boczku,
    * przetworów mięsnych i podrobów : mielonki, pasztetów, salcesonów, konserw,
    * potraw wędzonych i konserwowanych : kiełbas, salami, baleronu,
    * dań z "fast-foodów": hot-dogów, hamburgerów itp.,
    * potraw smażonych : frytek, pączków,
    * olei i tłuszczy: oleju kukurydzianego, smalcu, słoniny, łoju,
    * zwykłej margaryny,
    * surowych jajek,
    * cukru białego,
    * potraw z białej mąki: placków, ciastek, ciast,
    * białego pieczywa (dopuszczone jedynie u pacjentów z chorobami wątroby i żołądka),
    * mleka pełnotłustego i jego przetworów,
    * chipsów kukurydzianych i ziemniaczanych,
    * słodyczy: batonów, tortów, ciastek z kremem, lodów,
    * potraw z “torebki” – zup, sosów, klusek itp.,
    * napoi: kawy – zwykłej, rozpuszczalnej, bezkofeinowej, aromatyzowanej,
    * napoi słodzonych: gazowanych, sztucznie barwionych i aromatyzowanych,
    * alkoholi wysokoprocentowych.
 
 
Artykuł pochodzi ze strony: http://www.erodzina.com/index.php?id=40,633,0,0,1,0
 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
0 Comments

No Comment.

podobne wpisy

(fem)zdrowie odżywianie

MRP, czyli o posiłkach w proszku i jedzeniu przyszłości…

MRP Meal Replacement Powders to odżywcze, wieloskładnikowe, zbilansowane produkty spożywcze w postaci proszku lub formie stałej jako batonik. Posiłki w proszku są tak skomponowane, że mogą zastąpić pełnowartościowy posiłek. Zawierają wszystkie niezbędne, właściwe dla danego dania witaminy, mikroelementy oraz wszelkie niezbędne substancje odżywcze, jakie ludzki organizm potrzebuje do codziennego funkcjonowania.

Czytaj...
(fem)zdrowie

Otwarcie Laboratorium Centralnego DIAGNOSTYKA

DIAGNOSTYKA to największa, ogólnopolska sieć laboratoriów medycznych. Od ponad 20 lat nieustannie stawia na rozwój oraz najwyższą jakość proponowanych badań i usług. To 180 nowoczesnych laboratoriów, 7000 wykwalifikowanych pracowników i 1000 punktów pobrań dedykowanych bezpośredniej obsłudze pacjentów. Czy wiesz, że tylko w ubiegłym roku w laboratoriach DIAGNOSTYKA wykonano łącznie ponad 120 milionów badań?

Czytaj...
(fem)zdrowie

Tarczyca i jod

Spójrzmy na całą listę objawów: przewlekłe zmęczenie, osłabienie, senność, problemy z koncentracją i pamięcią, stany depresyjne, łatwe marznięcie, suchość skóry, łamliwe włosy, nieregularne miesiączkowanie… Czy nie brzmi to znajomo? Przyczyna może być jedna: niedoczynność tarczycy.

Czytaj...