Witamina K2 i jej znaczenie dla zdrowia

Witamina K2 może być „brakującym ogniwem” w diecie, którego niedobór jest przyczyną wielu chorób.
Witamina K2 jest podzielona na kilka różnych podtypów, ale najważniejsze są MK-4 i MK-7.
Podsumowanie: Witamina K została pierwotnie odkryta jako składnik odżywczy biorący udział w krzepnięciu krwi. Istnieją dwie formy witaminy K: K1 (rośliny) i K2 (pokarmy pochodzenia zwierzęcego i sfermentowana żywność roślinna).

Witamina K2 może pomóc w zapobieganiu chorobą sercowo-naczyniowym.
Gromadzenie się wapnia w tętnicach jest jednym z najgroźniejszych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Z tego powodu wszystko co może zmniejszyć osady wapnia w naczyniach krwionośnych może pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym.
W tym może pomóc witamina K2, zapobiegając osadzaniu się wapnia w naczyniach krwionośnych.
W badaniu Rotterdamskim, pacjenci którzy spożywali najwięcej witaminy K2, mieli 52% mniejsze ryzyko na rozwój zwapnienia tętnic i 57% mniejsze ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych w ciągu 7-10 lat. Ze względu na ogromną ilość zgonów na choroby sercowo-naczyniowe warto kontrolować badania na temat wpływu K2 na choroby serca. Podsumowanie: Wyższe spożycie witaminy K2 jest silnie związane ze zmniejszeniem ryzyka choroby sercowo-naczyniowej. 

Witamina K2 może poprawić zdrowie kości i zmniejszyć ryzyko osteoporozy.
Prawidłowy fizjologicznie stan kości nie zależy, jak dotychczas sądzono, tylko od wystarczającego poziomu wapnia, magnezu, witamin D i B6. Potrzebna jest też witamina K. Naukowy przełom w rozumieniu istotnej roli tej witaminy w metabolizmie wapnia u człowieka zaczął się wraz z odkryciem białek Gla: MGP (Matrix Gla Protein) oraz osteokalcyny. Witamina K jest kofaktorem enzymu karboksylazy glutaminianowej odpowiedzialnej za dołączanie grup karboksylowych do reszt glutaminowych w osteokalcynie. Produktem tej reakcji jest karboksyosteokalcyna (cOC). Obecność grup karboksylowych umożliwia wiązanie jonów wapnia. Osteokalcyna jest ważnym białkiem tworzącym masę kości. Jej aktywność polega na dostarczaniu jonów wapnia oraz na wiązaniu ich z matrycą hydroksyapatytu. U osób, których dieta jest uboga w witaminę K, występuje znacznie większe prawdopodobieństwo złamań kości. Zjawisko złamań szyjki kości udowej jest szczególnie częste u kobiet w okresie pomenopauzalnym. Seria badań wykazała, że terapia witaminą K2 (MK-4) wraz z wapniem i witaminą D znacznie zmniejszyła ryzyko złamań kości udowej u kobiet, pomimo równie częstych upadków co w grupie kontrolnej.
Podsumowanie: Witamina K2 odgrywa istotną rolę w metabolizmie kostnym i badania sugerują że może pomóc w zapobieganiu osteoporozie i zmniejszyć ilość złamań kości.

Witamina K2 może poprawić zdrowie zębów.
Na podstawie badań na zwierzętach i roli witaminy K2 w metabolizmie kostnym, uzasadnione jest założenie, że wpływa też na zdrowie zębów.
Jednym z głównych białek regulujących zdrowie jamy ustnej są osteokalcyny, te same białka które są kluczowe dla metabolizmu kostnego i jest aktywowane przez witaminę K2. Osteokalcyna uruchamia mechanizm który stymuluje wzrost nowej zębiny, która jest zwapniałą tkanką pod szkliwem na zębach.
Podsumowanie: Uważa się że witamina K2 może odgrywać kluczową rolę w zdrowiu jamy ustnej, ale obecnie nie ma badań przeprowadzonych na ludziach które by to potwierdziły w 100% .

Witamina K2 może pomóc w walce z rakiem.
Mimo że współczesna medycyna znalazła wiele sposobów, aby leczyć raka, nadal rośnie ilość zachorowań.
Dlatego znalezienie skutecznych metod zapobiegania chorobom nowotworowym jest sprawą najwyższej wagi.
Wyniki dwóch badań klinicznych sugerują że witamina K2 może redukować nawroty raka wątroby i zwiększać czas życia.
Badanie obserwacyjne na 11.000 mężczyzn wykazało, że wysokie spożycie witaminy K2 jest związane z obniżeniem o 63% ryzykiem zaawansowanego raka prostaty.
Podsumowanie: Witamina K2 poprawia szansę przeżycia pacjentów z rakiem wątroby. Mężczyźni którzy spożywają najwięcej K2 mają niższe ryzyko zaawansowanego raka prostaty.

Witamina K2 MenaQ-7
Witamina K2 jest również w małym stopniu wytwarzana przez bakterie jelitowe w jelicie grubym, istnieją dowody że antybiotyki o szerokim spektrum działania mogą pogłębić niedobór K2 przez niszczenie tych bakterii. Niestety średnie spożycie tego ważnego składnika odżywczego jest bardzo niskie w nowoczesnej diecie.
Dobrym źródłem zwierzęcym są produkty z dużą ilością tłuszczów mlecznych, ale tylko od krów karmionych trawą na wolnym wybiegu, wątroby i żółtka jaj z ekologicznego chowu.
Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach co oznacza że nisko-tłuszczowe i „chude” produkty pochodzenia zwierzęcego nie mają jej prawie wcale.

witamina k2 mono 300 dpi (Medium)

Witamina K2 MonoFORTE MK-7 200 µg z Natto 60 kapsułek
 Aliness 100% Naturalna
Cena: 59,90 zł
W 100% naturalna witamina K2 MONO w postaci MK-7 w dawce FORTE 200µg. Produkt znajduje się na listach NOVEL FOOD !!!

Składniki: celuloza mikrokrystaliczna jako substancja wypełniająca, naturalna witamina K2 w postaci opatentowanej formie VitaMk7®.
Składniki otoczki: żelatyna, glicerol, woda.
Dawkowanie: 1 kapsułka jeden raz dziennie w trakcie posiłku. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Opakowanie: 60 kapsułek –  wystarcza na 2 miesiące stosowania.

Witamina K2 w opatentowanej postaci VitaMK7® to jedno z nielicznych źródeł w 100% naturalnej witaminy K2, bardzo dobrze przyswajalnej, przebadanej oraz o udokumentowanym działaniu zaopiniowanym przez EFSA (Europejska Agencja d.s. żywności). VitaMK7® pochodzi ze źródeł naturalnych. Powstaje w opatentowanym procesie biofermentacji przy udziale kultur bakterii Bacillus subtilis natto. W procesie fermentacji nie biorą udziału żadne inne bakterie, które są stosowane w innych formach (np. syntetycznych). Produkt nie zawiera alergenów ani soi, która jest wykorzystywana do produkcji innych, nienaturalnych w 100% form witaminy K2. W trakcie całego procesu pozyskiwania K2 nie używa się żadnych substancji chemicznych ani rozcieńczalników. Ten unikalny proces produkcji został opatentowany w Europie, USA i Japonii. Całkowitą nieobecność rozpuszczalników mogą zagwarantować wyłącznie mocno zaawansowane technologie.

 

 

Producent:
MedicaLine
Wyspiańskiego 8A
05-400 Otwock
http://aliness.pl/pl/p/Witamina-K2-MK-7-100-g-z-Natto-D3/61

 

podobne wpisy

Jamie Oliver 5 Składników po śródziemnomorsku
odżywianie

Nowa książka kucharska Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku”

Nowa książka kucharska Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku” trafi na półki polskich księgarni już 11 października! Po bestsellerowych „5 składnikach”, które sprzedały się na całym świecie w liczbie 3,3 miliona egzemplarzy, Jamie Oliver powraca, by celebrować śródziemnomorskie smaki z wykorzystaniem sprawdzonej pięcioskładnikowej formuły. „5 składników po śródziemnomorsku” przeniesie cię w słoneczny klimat Grecji, Francji, […]

Czytaj...
(fem)zdrowie

Active Mind Complex  – nowość od Herbalife wspierająca pracę mózgu

Blisko 3/4 Polaków przyznaje się do problemów z koncentracją i zapamiętywaniem informacji. Sprawności umysłowej nie pomaga codzienny stres, przemęczenie, nadmiar obowiązków. Co więcej, problem ten dotyka wszystkie grupy wiekowe. Odpowiednia dieta, suplementacja i ruch mogą wspomóc pracę mózgu i poprawić nasze codzienne funkcjonowanie.

Czytaj...
(fem)zdrowie odżywianie

MRP, czyli o posiłkach w proszku i jedzeniu przyszłości…

MRP  Meal Replacement Powders to odżywcze, wieloskładnikowe, zbilansowane produkty spożywcze w postaci proszku lub formie stałej jako batonik. Posiłki w proszku są tak skomponowane, że mogą zastąpić pełnowartościowy posiłek. Zawierają wszystkie niezbędne, właściwe dla danego dania witaminy, mikroelementy oraz wszelkie niezbędne substancje odżywcze, jakie ludzki organizm potrzebuje do codziennego funkcjonowania. 

Czytaj...