Dlaczego niektóre probiotyki działają słabo lub wręcz wcale? Powody mogą być różne…

0

Dlaczego niektóre probiotyki działają słabo lub wręcz wcale?

  • Mogą zawierać liofilizaty, czyli „wysuszone” bakterie, podatne na działanie związków trawiennych w żołądku.
  • Jeżeli na etykiecie widnieje tylko lactobacillus rhamnosus, to może oznaczać, że nie ma tam określonego szczepu bakterii, co znacznie zmniejsza szanse działania tego typu produktu.
  • Ich opakowanie może nie spełniać wystarczających funkcji ochronnych i wystawione na działanie promieni słonecznych zostaną poddane ich szkodliwemu wpływowi.
  • Może im brakować dodatkowej osłony i wspomagania w postaci odpowiedniego PREbiotyku.
  • Mogą zwyczajnie być nieodpowiednie dla konkretnego odbiorcy.

Dlaczego probiotyki ProbioBALANCE działają skutecznie?

  • Zamiast liofilizatów zastosowano mikrokapsułkowanie, które zn
    acznie poprawia docieranie bakterii do jelit (nawet 4-5 razy więcej bakterii dostanie się do jelit, zanim zostaną rozpuszczone w żołądku).
  • Oznaczenie: lactobacillus rhamnosus GG – symbol GG w tym wypadku oznacza konkretny, przebadany szczep o udokumentowanym naukowo działaniu.
  • Są przechowywane w specjalnym, fioletowym szkle, które chroni je przed promieniami słońca.
  • Zawierają specjalny prebiotyk (rodzaj błonnika) – Fibregum™ Bio Law, który chroni bakterie przed „aktywacją” już w opakowaniu (dzięki temu w produktach przez cały okres przydatności rzeczywiście znajduje się tyle bakterii, co podane jest na etykiecie).
  • dedykowane konkretnym grupom odbiorców i ściśle pod tym względem dopasowane.

Suplement diety ProbioBalance by Aliness®  zawiera odowiednią ilość miliardów bakterii w każdej kapsułce. Każda bakteria została pokryta podwójną warstwą lipidową zapewniającą skuteczną barierę i umożliwiającą bezpieczne przechodzenie bakterii przez kwaśne środowisko żołądka, aby dotrzeć do jelit w stanie nienaruszonym, gdzie ma wykazywać swoją aktywność biologiczną.

Warunki przechowywania: Produkt może być przechowywany w warunkach pokojowych. Chłodzenie wydłuży okres przydatności do spożycia. Należy unikać temperatur powyżej 25 °C. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

W celu zapewnienia najwyższej jakości produktu przez cały okres daty jego ważności, na etapie produkcyjnym, dodawane jest 20% naddatku technologicznego czyli ok. 20% więcej bakterii do każdej kapsułki.

Dedykowana seria produktów

ProbioBALANCE to rewolucyjna i kompleksowa seria 10 produktów probiotycznych o specjalnie wyselekcjonowanych szczepach bakterii, dedykowanych do różnych grup wiekowych, wspomagająca prawidłowe funkcjonowanie jelit. Produkty zostały opracowane przez polskich i włoskich technologów.

Bakterie mikrokapsułkowane:
Opatentowana technologia MICROENCAPSULACJI to podwójna warstwa lipidowa otaczająca komórkę bakteryjną. Tak rewolucyjne rozwiązanie gwarantuje prawie 100 % przeżywalności bakterii przy przejściu przez żołądek/dwunastnicę. Bakterie mikrokapsułkowane są kilka razy mocniejsze niż liofilizaty, dlatego wystarczy 5 razy mniej bakterii, żeby uzyskać taki sam stopień kolonizacji w jelita.

Niska aktywność wodna (aw):

Bakterie probiotyczne są bardzo wrażliwe na środowisko wodne. Producenci często stosują jako wypełnienie różnego rodzaju błonniki czy też inulinę. Ich środowisko nie jest korzystne dla bakterii, ponieważ ich aktywność wodna jest powyżej <0,2.
Aktywność wodna nośnika ma w przypadku probiotyków kolosalne znaczenie. To nośnik ma najbliższy kontakt z bakteriami przez cały czas. Jeżeli aktywność wodna jest powyżej aw>0,2 to enzymy zawarte w bakteriach zaczynają się aktywować doprowadzając do ich umierania. Jeżeli nie stosujemy nośnika o odpowiedniej aktywności wodnej to różne zabezpieczenia stosowane przez firmy jak kapsułki celulozowe, DerrCaps czy nawet blistry alu-alu na niewiele się zdadzą.

Produkty ProbioBALANCE jako pierwsze na świecie zawierają innowacyjny PREBIOTYK – złożony polisacharyd (dietetyczny błonnik rozpuszczalny) Fibregum™ Bio Law (posiada certyfikat organic/BIO) aktywności wodnej poniżej aw<0,2 czyli bezpiecznej dla bakterii. Enzymy w bakteriach przy tak niskiej aktywności wodnej nie wpływają na metabolizm bakterii.Dodatkowo Fibregum™ jest doskonałym prebiotykiem o dużo lepszym działaniu niż inulina. W przeciwieństwie do inuliny Fibregum™ jest dużym polisacharydem jest on fermentowany przez bakterie wolniej (ma wydłużony czas fermentacji) bez gazów, wzdęć jak to ma miejsce przy inulinie.

Butelki ze szkła fioletowego (Violet Glass):
Szkło fioletowe działa jak naturalny filtr, który chroni przed światłem słonecznym i poprawia jakość wrażliwych substancji. Szkło fioletowe blokuje pełne spektrum światła widzialnego za wyjątkiem części fioletowej. To unikalne połączenie zapewnia optymalną ochronę przed procesami starzenia i utleniania szczególnie wrażliwych substancji. Ochrona bakterii szkłem fioletowym jest rewolucyjnym sposobem zapewnienia wysokiej, jakości produktu ProbioBalance.

Wszystkie szczepy zawarte w ProbioBALANCE posiadają liczne, udokumentowane badania kliniczne oraz technologiczne.

Więcej o probiotykach ProbioBALANCE: https://aliness.pl/pl/c/ProbioBalance/22

Podobne Artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here