Zobacz przepis na kawę idealną na jesienne popołudnia

0

Jesień nie rozpieszcza nas pogodą. Deszczowe dni zdecydowanie zdarzają się częściej niż te słoneczne. Na dodatek temperatury znacznie spadają i ciepłe letnie wieczory odchodzą w zapomnienie. To, czego potrzebujemy, to dobry serial, ciepły koc i aromatyczna kawa. Poznaj nasz przepis na idealną kawę na jesienne popołudnia!

Jesienią kawa smakuje inaczej 

Kiedy słońce szybko znika za horyzontem, dni stają się krótsze, a deszcz coraz częściej nas zaskakuje, to znak, że nastała jesień. Jedną nogą jesteśmy jeszcze na wakacjach, czujemy ciepłe promienie słońca na twarzy, ale rzeczywistość szybko sprowadza nas na ziemię. 

Jesienią potrzebujemy innych doznań – także tych smakowych. Od napojów nie oczekujemy już orzeźwienia czy pobudzenia, lecz rozgrzania. Jesienna kawa powinna być więc nie tylko aromatyczna, lecz także słodka, aby umilić nam zmianę pory roku. Jak kawa sprawdzi się tutaj najlepiej? 

Kawa Mocca

Mocha – idealna kawa na jesień!

Mocha to miks espresso, mleka i czekolady. Nazwa tego napoju kawowego wywodzi się od miasta Mokka w Jemenie. W XVIII wieku był to główny port zajmujący się eksportem kawy na cały świat. Ta jemeńska kawa wyróżniała się na rynku wyraźnym czekoladowym posmakiem. Stąd pomysł, aby do kawy z dodatkiem czekolady przypisać właśnie nazwę mocha. 

Rozgrzewającą kawę mocha przyrządzimy na bazie espresso, gorącego mleka i ciemnej lub mlecznej czekolady. Możemy dodać do niej syrop czekoladowy, jednak tradycyjny sposób zakłada rozpuszczone kostki czekolady. 

Jak przyrządzić kawę mocha?

Potrzebujesz podwójnego espresso, 120 ml mleka oraz kilku kostek czekolady. Zacznij od zaparzenia kawy i wstawienia mleka. Kiedy mleko porządnie się zagotuje, spień je za pomocą spieniacza. W oddzielnym garnku rozpuść czekoladę. Przygotuj wysoką szklankę i wlej do niej wszystkie składniki. Wierzch mokki możesz udekorować bitą śmietaną lub spienionym mlekiem. Przyrządzenie idealnej mokki wymaga odrobiny czasu i precyzji. Z kapsułkowym ekspresem do kawy jest znacznie prościej.

Mocha z expresu ciśnieniowego 

Zdecydowanie szybciej przyrządzisz jesienną kawę mocha z kapsułek, np. tych od NESCAFÉ® Dolce Gusto®. Potrzebny będzie ekspres do kawy ciśnieniowy i… 30 sekund. Wkładasz kapsułkę do przegródki, naciskasz guzik, czekasz pół minuty i już. Możesz rozkoszować się pyszną jesienną kawą! 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here