Jaka kasza jest najzdrowsza?

0

Kasza jest tym składnikiem naszej diety, który powoli wraca do łask. Coraz większa rzesza ludzi zaczyna dostrzegać jej walory tak smakowe, jak i zdrowotne. Kasza zatem zaczyna powracać na polskie stoły, skutecznie konkurując z takimi produktami jak ziemniaki, biały ryż czy też makaron. Właściwościami, które są coraz mocniej cenione w kaszy są jej niska kaloryczność, brak zawartości glutenu, bogactwo witamin i soli mineralnych oraz cenne funkcje prozdrowotne. 

Patrząc na historię kaszy odkrywamy, iż była ona jednym z najważniejszych składników diety naszych przodków. Niestety jednak począwszy od XVI wieku zaczęła ona znikać ze stołów, okryta złą, aczkolwiek niesłusznie, sławą. Od tego czasu kasza zaczęła być uznawana za pokarm dla biedoty i plebsu. Jednakże dziś kasza zaczyna przeżywać renesans, skutecznie wkraczając do naszej kuchni.

Jaka kasza jest najzdrowsza?

Otóż generalnie uznaje się, iż najzdrowsza jest kasza gryczana. Mamy bowiem w jej przypadku do czynienia z doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka i aminokwasów, których ludzki organizm sam nie jest w stanie wytworzyć, mianowicie lizyny i tryptofanu.

Ponadto kasza gryczana jest bardzo bogatym źródłem węglowodanów, przy jednoczesnej małej ilości tłuszczu. Kasza ta obfituje też w witaminy B1, B2 i E oraz mnóstwo potrzebnych składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, kobalt, nikiel, miedź, cynk, bor oraz jod.

Ten rodzaj kaszy jest szczególnie polecany osobom, które są na diecie odchudzającej, gdyż 100 g ugotowanej kaszy gryczanej zawiera jedynie 92 kalorie. Ponadto lekarze zalecają ten rodzaj kaszy również na oczyszczanie organizmu z toksyn i wzmacnianie jelit.

O jakiej kaszy powinniśmy jeszcze pamiętać?

Równie ważną pozycję w naszym jadłospisie, gdy mamy na myśli zdrowotne właściwości kasz, powinna zajmować najbardziej popularna kasza jęczmienna. Bardzo bogata w błonnik, witaminy B6, K i E oraz składniki mineralne, a wśród nich magnez, fosfor, żelazo, potas i wapń. Niezwykle cennym składnikiem tej kaszy jest niacyna, świetnie regenerująca włosy i paznokcie.

Minusem kaszy jęczmiennej jest jednak zawartość glutenu, stąd też powinny ostrożnie do niej podchodzić osoby uczulone na ten składnik pożywienia. Z kolei lekarze promują kaszę jęczmienną wśród chorych z wysokim poziomem cholesterolu, z problemami sercowymi, jak i wysokim ciśnieniem.

Spożywanie kasz jest świetnym pomysłem na zdrową dietę i powinniśmy zadbać o to, by ten składnik koniecznie znalazł się w naszym jadłospisie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here