Wariacje z małą czarną czyli kawa na wiele sposobów

Kawa jest napojem, bez którego nie wyobrażamy sobie dnia. Pijemy ją przy różnych okazjach: po przebudzeniu dla dodania energii, w południe jako integralny element przerwy w pracy, a także po południu przy spotkaniach towarzyskich. Kawa, tak jak herbata, oferowane są gościom o każdej porze roku. Warto wiedzieć, że czarny, aromatyczny napój można zaserwować na wiele różnych sposobów, nawet nie będąc baristą.

Krótka historia kawy

Według badań archeologów i antropologów ziarna kawy spożywano w różnej formie już w starożytnej Etiopii, ale wykorzystywano do tego celu dzikie krzewy. Znana jest również historia mieszania ziaren kawy z tłuszczem, które to w takim połączeniu miały dodawać somalijskim wojownikom energii przed bitwą.

Dopiero arabscy kupcy odkryli prawdziwe właściwości kawy. To oni zaczęli ją prażyć i spożywać w formie napoju. W XV wieku słynnym ośrodkiem sprzedaży kawy był arabski port Al-Mucha. Wówczas jednak kawa była traktowana jako szkodliwa używka o właściwościach psychoaktywnych. Później zdobyła popularność, a w XVI wieku rozpowszechniono ją na całe Imperium Osmańskie. Najprawdopodobniej słowo „kawa pochodzi od arabskiego słowa „kahwa” lub tureckiego „kahve”.

Do Europy kawa dotarła z dużym opóźnieniem z Turcji. Stało się to za sprawą rozwoju handlu z krajami wschodnimi. Nie bez znaczenia okazała się turecka ekspansja na zachód.

Z czasem kraje zachodnie upodobały sobie kawę, aż w końcu znalazła ona stałe miejsce na naszych stołach. Gustowano głównie w kawie parzonej „po turecku”. Na przełomie XVII i XVIII wieku zaczęto opisywać jej prozdrowotne i smakowe walory. Jej fanem był nawet ksiądz Ignacy Krasicki.

Dziś kaw jest tak dużo, że każdy może wybrać taką, która będzie mu najbardziej smakowała – z mlekiem lub bez.

Wariacje z małą czarną – różne rodzaje kaw

Kawa na naszych stołach gości w różnych wydaniach i cieszy się uznaniem smakoszy. Bariści oferują im coraz to nowe kompozycje. Istnieje wiele rodzajów tego napoju:

  • Espresso – typowa, włoska kawa, przygotowywana ze świeżo mielonych ziaren kawy, parzonej w gorącej wodzie, w specjalnym ekspresie. Ma wyrazisty smak i niezwykły aromat. Na powierzchni dobrze zaparzonego napoju powinna być gęsta pianka – crema.
  • Lungo – kawa na bazie espresso, ale parzonego dłużej niż klasyczna jego odmiana, dlatego po uzyskaniu ekstraktu właściwego dla espresso należy kontynuować zaparzenie aż do uzyskania trzy razy większej objętości – taka kawa jest delikatna w smaku i aromatyczna.
  • Americano – w tym przypadku do espresso dolewa się gorącą wodę, do objętości ponad 150 ml.
  • Cappuccino – włoska kawa, której głównymi składnikami są espresso i spienione mleko, serwowana w filiżance ze spodkiem o pojemności 150-200 ml.
  • Flat white – kawa z dodatkiem mleka przyrządzana z podwójnego espresso, które zalewa się gorącym, spienionym mlekiem, w tym przypadku nie ma jednak puszystej pianki znanej z latte.
  • Irish coffee – kawa po irlandzku, z dodatkiem tradycyjnej whiskey, choć bywa przygotowywana również z wódką, koniakiem, sherry i rumem.
  • Caffè latte – albo po prostu latte, to połączenie espresso i mlecznej pianki. Kawa podawana jest w wysokich szklankach, a do espresso dolewane jest gorące, ubite mleko.
  • Latte macchiato – to kawa podobna do caffè latte, ponieważ także powstaje z bazy espresso i gorącego, spienionego mleka, ale w tym przypadku to do mleka dolewana jest powoli kawa, a nie na odwrót.
  • Mokka – lub też mocha, stanowi połączenie mocnej kawy espresso z gęstą czekoladą. Najpierw do szklanego naczynia wlewa się roztopioną czekoladę i porcję espresso. Można też na wierzchu udekorować kawę bitą śmietaną.

Doskonała kawa w zasięgu ręki

Nie trzeba mieć w domu zaawansowanej kawiarki czy ekspresu wielofunkcyjnego ani uczestniczyć w szkoleniach dla baristów, aby takie kawy przyrządzać dla siebie i swoich gości w domu. Espresso, americano, cappuccino czy latte macchiato bez trudu zrobimy z wykorzystaniem coraz popularniejszych ekspresów na kapsułki.

Szeroki wybór kapsułek o różnych smakach kawy, czekolady, a nawet herbaty znajdziemy w ofercie NESCAFÉ Dolce Gusto. Do ekspresu wkłada się wybraną kapsułkę, włącza się urządzenie i wybiera odpowiedni przycisk. To banalnie proste, a kawy wychodzą znakomite.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
0 Comments

No Comment.

podobne wpisy

Czym się różni karma dla małych psów od tej dla dużych ras?
warto wiedzieć

Czym się różni karma dla małych psów od tej dla dużych ras?

    Każdy pies jest inny (i wyjątkowy!) i musi to znaleźć odzwierciedlenie w jego diecie. Dzisiaj spojrzymy na kilka kluczowych różnic, jakie posiada karma dla małych psów i dużych ras. Każdy pies ma inne potrzeby żywieniowe, ale nawet ogólnie mówiąc, wymagania małych ras różnią się znacznie od wymagań psów ras dużych. Korzystanie ze wskazówek zawartych w […]

    Czytaj...
    warto wiedzieć

    DOBROCZYNNY KALENDARZ ADWENTOWY TO WYJĄTKOWY PREZENT DLA KAŻDEGO

      Orientana we współpracy z Fundacją ADRA stworzyła unikalny Kalendarz Adwentowy. Dochód z jego sprzedaży będzie w całości przekazany Fundacji, która wspiera żyjące w ubóstwie i głodzie dzieci w Bangladeszu. W okienkach oznakowanych od 1 do 24 grudnia znajdziesz szczegółowe informacje o dzieciach, którym pomagasz! Do tego mamy dla Ciebie specjalną niespodziankę na każdy dzień. Chcemy, […]

      Czytaj...
      warto wiedzieć

      Olej konopny – rodzaje i właściwości

        Konopie siewne od lat wykorzystywane są przez człowieka ze względu na swoje szerokie właściwości. Obecnie rynek został zalany produktami, których skład opiera się na tej roślinie. Występują one w formie tabletek, cukierków czy herbat. Najczęściej jednak można je spotkać w formie oleju – ze względu na łatwość aplikacji i najszybsze wchłanianie substancji poprzez błony śluzowe […]

        Czytaj...